Η "κουτσή Μαρία" και ο τελευταίος ψεκασμός στη Λέσβο
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ανακοίνωση του τελευταίου ψεκασμού στη Λέσβο για την καταπολέμηση του δάκου έχει αναφερθεί από ορισμένους (επώνυμους ή όχι) η άποψη ότι ο ψεκασμός αυτός είναι άχρηστος και κάποιοι το προχώρησαν ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι θα πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη κτλ.
Απέναντι σε όλους αυτούς τους "Γεωπόνους του διαδικτύου" , απέναντι σε κάθε "κουτσή Μαρία" που θέλει να έχει άποψη ίσως μερικές επισημάνσεις να βοηθήσουν:
α) η απόφαση για στοχευμένο τοπικό ψεκασμό στη Λέσβο μέγιστης διάρκειας 4 ημερών αποφασίστηκε από τον Δ/ντη Δακοκτονίας, 3 Επόπτες Δακοκτονίας και 17 Τομεάρχες. Συνολικά αποφάσισαν 21 Γεωπόνοι!!! β) το φυτοφάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το DECIS PROFI 25WG που σημαίνει ότι μόλις μετά από 7 ημέρες ψεκασμού μιας περιοχής θα μπορεί να γίνει ελαιοσυλλογή χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα! Δηλαδή το αργότερο από 25 Οκτωβρίου θα μπορεί ο καθένας να μαζέψει ελιές χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλο το νησί!!! γ) Υπάρχει η δυνατότητα όσοι έχουν συμβατικά κτήματα και επιθυμούν να ξεκινήσουν την συλλογή πριν από 25 Οκτωβρίου να ζητήσουν από τους Αρχιεργάτες να μην ψεκαστεί το κτήμα τους. δ) Ο ψεκασμός είναι αναγκαίος καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν αύξηση του πληθυσμού δάκου και τα προγνωστικά μοντέλα καιρού δείχνουν ότι θα αργήσουν να έρθουν οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναστέλλουν την δράση του εντόμου.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει και στην Κρήτη! Σε πολλές περιοχές είναι ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες διαβροχής (6ος ψεκασμός) ενώ σε άλλες θα ξεκινήσουν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Ενδιαφέρον έχει επίσης το προχθεσινό άρθρο στην ιστοσελίδα https://www.neakriti.gr/ με " «Καλπάζει» ο δάκος στην Ιεράπετρα - Πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ελαιοπαραγωγοί"
Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
Σε ποσοστά έως και 1.200% αυξήθηκαν οι πληθυσμοί του δάκου σε ένα μήνα, Δυστυχώς οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί που έβλεπαν όλο το καλοκαίρι με τους διαδοχικούς καύσωνες και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πληθυσμοί του δάκου, πίστεψαν ότι αυτό ήταν αρκετό και δεν χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη καταπολέμηση αυτό το καταστροφικό έντομο.
«Εμείς σαν διοίκηση του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας είδαμε πριν από 20 μέρες ότι οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούσαν τον δάκο, λόγω του ότι είχαμε δροσιά και υγρασία και προτείναμε στα μέλη μας να παρακολουθούν στενά την αύξηση του πληθυσμού του εντόμου, κάνοντας τις κατάλληλες επεμβάσεις με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά πάντα σε συνεργασία με τους γεωπόνους τους. Δεν ξέρω πόσοι από τους περίπου 1000 ελαιπαραγωγούς που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό μας εισάκουσαν τις παροτρύνσεις μας και είδαν ότι ο δάκος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Επίσης δεν ξέρουμε αν προχώρησαν στον ψεκασμό των ελαιώνων τους. Συμβαίνει αυτήν τη χρονική περίοδο να βρίσκουμε σε μια παγίδα 30 δάκους και μετά από μερικές μέρες στην ίδια παγίδα να βρίσκουμε 70 έως 100 δάκους. Αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε μερικούς ψεκασμούς ακόμα γιατί διαφορετικά θα χάσουμε και σε ποσότητα και σε ποιότητα από το λιγοστό φετινό μας εισόδημα» , μας είπε ο πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης.
"Θα περιμένουμε την άδεια της Διεύθυνσης Γεωργίας για να δώσουμε το ελεύθερο στους παραγωγούς μας να ξεκινήσουν τη συγκομιδή της ελιάς. Πριν από αυτήν την ημερομηνία θα κάνουμε μια συνάντηση με τα μέλη του συνεταιρισμού μας, για να τους συστήσουμε να μην φέρουν ελαιόκαρπο για άλεση και να έχουν ψεκάσει σε κοντινές ημερομηνίες από τη συγκομιδή και φυσικά να έχουν χρησιμοποιήσει μόνο εγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Λογικά θα ξεκινήσουμε μετά τις 15 Νοεμβρίου.", πρόσθεσε ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης.
-----