Skip to main content
|

Η φετινή εκτίμηση για την παραγωγή ελαιολάδου - 4η η Ελλάδα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το κλειδί για αποτελεσματικότερες στρατηγικές ελαϊκής πολιτικής από τους αρμόδιους, πιο συμφέρουσες επιλογές από τους παραγωγούς αλλά και καλύτερες αποφάσεις από τους καταναλωτές, είναι πάντα η ενημέρωση. Η ενημέρωση έρχεται μέσα από την μελέτη και την σύγκριση των δεδομένων. Έτσι λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να μελετήσουμε τα παρακάτω στοιχεία που κατατάσσουν την χώρα μας τέταρτη ελαιοπαραγωγική δύναμη για φέτος, βάση των πρώτων εκτιμήσεων από το ISMEA, την στατιστική υπηρεσία του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας.

σδ

Όπως φαίνεται και στον πίνακα 1, η Ισπανία για μία ακόμα φορά, αποτελεί την μεγάλη υπερδύναμη του κλάδου, ενώ δεύτερη έρχεται η Τουρκία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση των εκτιμήσεων. Ωστόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι να παρατηρήσει κανείς τις ποσοστιαίες μεταβολές ανάμεσα στις δύο χρονιές. Δηλαδή, το πόσο μεταβλήθηκε η παραγωγή τους και όχι απλώς τα απόλυτα νούμερα των ποσοτήτων.

δ

Παρατηρώντας κανείς τον Πίνακα 2, γίνεται φανερό ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στην παραγωγή τους, ενώ η Τυνησία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η Ισπανία, βρίσκεται κάπου ανάμεσα τους ως προς την αύξηση της παραγωγής της, ενώ ήδη ηγείται στον κλάδο, με διαφορά. Η Πορτογαλία παρουσιάζει μία σταθερότητα ενώ η Ιταλία είναι η μοναδική με πτωτική τάση, η οποία μάλιστα είναι της τάξης του 32%. Ο κύριος λόγος της τάσης αυτής στην Ιταλία, σύμφωνα με το ISMEA είναι η κλιματική κρίση και η αδυναμία αντιμετώπισης των καιρικών συνθηκών που φάνηκε να εχθρεύονται την ελιά.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να δοθεί έμφαση στην έννοια των αποθεμάτων. Τα αποθέματα, αποτελούν μία μεταβλητή, εξαιρετικά σημαντική τόσο στην εξίσωση της διαμόρφωσης των τιμών όσο φυσικά και της προσφοράς, επηρεάζοντας τελικά την ζήτηση. Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισε την περασμένη ελαιοκομική χρονιά με τα χαμηλότερα αποθέματα που έχουν σημειωθεί ποτέ.

 

δ

Όπως φαίνεται και στο σχήμα 1 τα τελευταία έξι χρόνια, πλην μιας μικρής αύξησης την χρονιά 2021/22, τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζονται από φθίνουσα πορεία.

*Πρόκειται για πρώτες εκτιμήσεις, που ενδέχεται να επικαιροποιηθούν και να βελτιωθούν καθώς θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: ismea.it via https://www.olivenews.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις