Αγροτικά - Αλιεία

21/08/2024 - 18:30

Επιπλέον ψεκασμό (εφόσον απαιτηθεί) δίνει ο Κώστας Μουτζούρης - Σήμερα ξεκινάει η τρίτη διαβροχή στη Λέσβο για την καταπολέμηση του δάκου

Από 21 έως 29 Αυγούστου ο 3ος ψεκασμός στη Λέσβο

Πρόσθετος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου - σε περίπτωση που χρειαστεί - στο νησί της Λέσβου μετά την έγκριση της δαπάνης με πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή. 

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης πριν από μερικές ημέρες έκανε  δεκτή την εισήγηση του Προϊσταμένου της ΔΑΟΚ και  Δ/ντη Δακοκτονίας Γιώργου Λαγουτάρη να διαθέσει η Περιφέρεια (εφόσον χρειαστεί) τα απαιτούμενα κονδύλια για έναν επιπλέον  ψεκασμό. 

Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει 3,5 γενικούς ψεκασμούς στη Λέσβου.  Είχε προηγηθεί γραπτό αίτημα του κ. Λαγουτάρη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση του προϋπολογισμού δακοκτονίας για τη Λέσβο ειδικά για την φετινή χρονιά. Αίτημα που όπως όλα δείχνουν δεν θα απαντηθεί...

Αξίζει να τονιστεί ότι η φετινή χρονιά είναι σημαντική για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου γιατί μετά από αρκετά χρόνια υπάρχουν ενδείξεις για μια εξαιρετική χρονιά. Ο 3ος ψεκασμός ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου οπότε ουσιαστικά για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι διαθέσιμες ημέρες ψεκασμού - με βάση τον προϋπολογισμό του Υπουργείου - είναι μόνο 4! Γεγονός που θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα εφόσον τα στοιχεία δείξουν ότι απαιτούνται πρόσθετοι ψεκασμοί πέρα των 4 ημέρων. 

Η απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να δώσει χρήματα για ένα επιπλέον ψεκασμό ( εφόσον απαιτηθεί) δείχνει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα την ελαιοκαλλιέργεια. 

Το αν θα χρειαστεί ο πρόσθετος ψεκασμός με χρηματοδότηση της Περιφέρειας θα κριθεί από α) τις ενδείξεις των δακοπαγίδων β) τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες ελαιοκάρπου στο τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο γ) τις καιρικές συνθήκες.  Είναι αν μη τι άλλο θετικό να υπάρχει διαθέσιμος ο επιπλέον ψεκασμός καθώς οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες ώστε να ξεκινήσουν την στιγμή που θα απαιτηθεί...

Μιλώντας με ελαιοπαραγωγούς σε Πολιχνίτο και Πλωμάρι μας τόνισαν ότι "η χρονιά δείχνει να πάει καλά αλλά έχει δρόμο ακόμη...". Το βασικότερο στοιχείο που προκαλεί φόβο στους ελαιοπαραγωγούς είναι η ξηρασία που αν συνεχιστεί μπορεί να καταστρέψει την καλή χρονιά που περιμένουν μετά από αρκετά χρόνια. 

 

Σήμερα η 3η Γενική Διαβροχή

Σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου ξεκινάει η  Τρίτη  Γενική Διαβροχή κατά του Δάκου της Ελιάς στο νησί της Λέσβου.

Το πρόγραμμα διαβροχής έχει ανακοινωθεί στα τοπικά γραφεία των κοινοτήτων της έδρας του κάθε Συνεργείου ή στους πίνακες ανακοινώσεων των Δήμων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα- Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι η η τρίτη (3η ) Διαβροχή κατά του Δάκου της Ελιάς στο νησί της Λέσβου ξεκίνησε σήμερα  Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 σε όλα τα συνεργεία.

Υπενθυμίζουμε ότι στην σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους εργολάβους δακοκτονίας, αποτελεί υποχρέωση των αναδόχων η ανάρτηση  κατά τόπους γραπτών ανακοινώσεων ψεκασμού. Η μη ανάρτηση τους επιφέρει πρόστιμο 50 ευρώ ανά ημέρα. 

 Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα FORZA 10CS και το SUCCESS 0,24 CB. Προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία της ελαιοπαραγωγής του Νησιού μας θα πρέπει τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και οι ελαιοπαραγωγοί να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος της Δακοκτονίας. 

Παρακαλούνται: 

1)Oι ελαιοπαραγωγοί να επιδείξουν ενδιαφέρον, ώστε να ενημερωθούν για την ημερομηνία ψεκασμού των ελαιοκτημάτων τους από τις ανακοινώσεις των Δημοτικών- Τοπικών Κοινοτήτων και τους αρχιεργάτες της περιοχής τους, να παρακολουθούν τους ψεκασμούς και να διευκολύνουν την είσοδο των συνεργείων στα περιφραγμένα ελαιοκτήματα. 

2)Οι βιοκαλλιεργητές να φροντίσουν για την ύπαρξη των πινακίδων σήμανσης στα ελαιοκτήματά τους και την ανάρτηση παγίδων στα ελαιόδενδρα εφόσον υπάρχει καρπός. 

3)Ο Δήμος, Δημοτικές Ενότητες, οι Συνεταιρισμοί και οι Αγροτικοί Σύλλογοι να ενδιαφερθούν από την πλευρά τους, έτσι ώστε να διευκολύνουν την καλή λειτουργία των συνεργείων (π.χ. παροχή νερού, συντήρηση Αγροτικών δρόμων, Ανακοινώσεις κλπ).

 Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Λέσβου από πλευράς της, θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια όπως άλλωστε κάθε χρόνο για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή της ανωτέρω διαβροχής.

 

Μοιράσου το άρθρο!