Αγροτικά - Αλιεία

09/07/2023 - 06:55

Δυστυχώς έρχεται για τη Λέσβο μια κακή ελαιοκομική χρονιά!

Η πρώτη εκτίμηση του κλιμακίου του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκε προ ημερών τους ελαιώνες του νησιού, ήταν σχεδόν απογοητευτική για την εξέλιξη της πορείας της καρπόδεσης της ελιάς στους ελαιώνες μας.

Αν και κράτησαν επιφυλάξεις για την τελική έκβαση και δήλωσαν ότι αυτοψία θα γίνει εκ νέου το επόμενο διάστημα, ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των ελαιοπαραγωγών.

 

Ο ελαιοτριβέας Γ. Κατζανός δήλωσε απογοητευμένος και σχεδόν βέβαιος για την κακή ελαιοκομική χρονιά που έρχεται. «Οι  κλιματικές αλλαγές είναι η αιτία του κακού» τονίζει.

«Τα δέντρα δεν ξέρουν πια πότε ν' ανθίσουν, πότε να «δέσουν» τους καρπούς τους και υπό ποιες συνθήκες να τους ωριμάσουν. Η φύση έχει τρελαθεί και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή. Μιλάμε για 100% αστοχία σε όλους τους ελαιώνες του νησιού μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι στις 3 Απριλίου είχε έντονο αγιάζι, μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο η παραγωγή μας φέτος θα είναι προβληματική.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το όλο παιχνίδι παίζεται το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου. Σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα γίνεται η καρπόδεση, διαφορετικά δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Πολύ λίγα δέντρα έχουν καρπό. Τούτο, όμως, δεν μπορεί να μας το βεβαιώσει και κανείς, ότι δηλαδή θα έχουμε παραγωγή, καθώς ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον δάκο και την προσβολή του στην ελαιοπαραγωγή. Δεν είναι μόνο η Λέσβος που αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά και όλα τα ελαιοπαραγωγικά μέρη της χώρας. Επίσης, στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι χώρες της Μεσογειακής λεκάνης. Και η Ιταλία και η Ισπανία λόγω της ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και του έντονου αέρα, αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα.

Φέτος θα υπάρξουν παραγωγοί που δεν θα μπορέσουν να παράξουν το λάδι της χρονιάς. Έτσι, έστω κι αν μπορέσουν να πάνε στο ελαιοτριβείο, το ελαιόλαδο θα είναι λιγοστό και πανάκριβο». 

εφημερίδα Δημοκράτης

Μοιράσου το άρθρο!