Skip to main content
|

Δεν πουλάνε οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί - Περιμένουν καλύτερες τιμές

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Οι παραγωγοί κρατούν το ελαιόλαδο στις αποθήκες, αναμένοντας καλύτερες τιμές - Η κατάσταση σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ηράκλειο, Λασίθι και Λέσβο

Διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε πωλήσεις είναι οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιολάδου. Ο λόγος είναι η κατακόρυφη πτώση των τιμών στο έξτρα παρθένο νέας εσοδείας προϊόν, σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, που επικρατούσαν στην αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Τη λέξη «παγωμάρα» χρησιμοποιεί, για να περιγράψει το κλίμα, που υπάρχει στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας και συμπληρώνει ότι οι περισσότεροι φέρνουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο και αποθηκεύουν το λάδι, περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, διότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από τα 5 ευρώ/κιλό.

Λίγο πιο νότια, κοντά στην Πύλο, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κορυφασίου, έχει προχωρήσει μόνο σε δύο πράξεις από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το ελαιοτριβείο. Η πρώτη πώληση έγινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ypaithros.gr, τον Οκτώβριο με 7,30 ευρώ/κιλό για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Μαυροελιά και η δεύτερη και τελευταία έγινε μέσα στον Νοέμβριο με 6 ευρώ/κιλό ανάμικτο.

Στον νομό Λακωνίας, ο Δημήτρης Πολυμενάκος, ιδιοκτήτης της Maxouli Α.Ε., είπε στο ypaithros.gr ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής έχουν σκοπό να αντισταθούν στην πτώση των τιμών». Όσον αφορά την πορεία της συγκομιδής, μάς είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ελιών ποικιλίας Αθηνολιά, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών, από την οποία τα μικρά τεμάχια οδηγούνται προς ελαιοποίηση και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Κορωνέικης.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λάγγη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, «βρισκόμαστε στο 10% της ελαιοσυγκομιδής. Εκτιμούμε ότι θα συγκεντρώσουμε περίπου 900-950 τόνους ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας από Κορωνέικη, καλύτερο από πέρυσι, αλλά με μειωμένες αποδόσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει περίπου 80 τόνους. Στην περιοχή μας, οι ξηρικές ελιές έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουν να δώσουν λάδι και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, που σημαίνει προβλήματα και στην επόμενη χρονιά. Επίσης, η ανομβρία έχει προκαλέσει ζημιά και στις γεωτρήσεις. Τέλος, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και με το υψηλό κόστος των εργατικών, που φτάνει τα 55-60 ευρώ το μεροκάματο».

 

«Έχουμε φρενάρει τις πωλήσεις», λέει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα» (Αργολίδα), Κωνσταντίνος Μέλλος, διότι αν πουλήσει στις τιμές, που επικρατούν αυτή τη στιγμή, θα είναι στο κόστος: «Ήδη έχουμε ξοδέψει 5 ευρώ/κιλό σε κόστος παραγωγής. Προς τα εκεί πιέζει τεχνητά η αγορά, παρόλο που η παραγωγή στην Ελλάδα είναι μειωμένη. Εμείς δεν πρόκειται να χρεωθούμε και να μπούμε φυλακή. Η κότα που γεννάει τα αυγά είναι ο ελαιώνας και ο ελαιοπαραγωγός. Αν δώσουμε τώρα φθηνά το λάδι μας, θα βρεθούμε σε πολύ δυσμενή θέση. Είμαι βέβαιος ότι θα αναστραφεί το κλίμα της τεχνητής πίεσης και τότε θα βγούμε να πουλήσουμε».

Η τελευταία πράξη που έκανε ο συνεταιρισμός με νέας εσοδείας λάδι, ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, για ένα βυτίο, με 5,80 ευρώ/κιλό.

Ξεκίνησαν οι πρώτες πωλήσεις κρητικού ελαιολάδου νέας εσοδείας. Και ήταν ικανοποιητική η τιμή, με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει στην αγορά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού (νομού Ηρακλείου) συμφώνησε με ιταλική εξαγωγική εταιρεία στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2024/2025 και οξύτητας 0,2, στα 6 ευρώ/κιλό τιμή παραγωγού.

Όπως τόνισε στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μανώλης Λιπαράκης, «δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε άλλο βυτίο προς πώληση, παρόλο που ήδη έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 150 τόνους λάδι από Κορωνέικη υψηλής ποιότητας. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός. Το πιο πιθανό είναι να βγάλουμε κάποια στιγμή ένα ακόμα βυτίο με δημοπρασία, αλλά όχι άμεσα».

Στον νομό Λασιθίου φαίνεται ότι τελικά οι ποτιστικές ελιές βγάλανε καλές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κεκερίδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, «στην περιοχή μας φέτος έβρεξε πολύ λίγο. Συνολικά, θα συλλέξουμε περί τους 300 τόνους ελαιολάδου, που είναι μια ικανοποιητική ποσότητα, γιατί είχαμε πολύ καλές αποδόσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε αποθηκεύσει 50 τόνους ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δεν θα προχωρήσουμε ακόμα σε δημοπρασία. Θα εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο από τον Γενάρη.» Ο κ. Κεκερίδης, εξάλλου, συστήνει στους παραγωγούς «να μη βιάζονται».

Στη Λέσβο είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, με χαμηλές αποδόσεις σε λάδι και κιτρινισμένα δέντρα, ειδικά στις ημιορεινές περιοχές, καθότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχε να βρέξει 7 μήνες. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής, είπε στο ypaithros.gr «ότι ξεκινήσαμε τη συγκομιδή της ποικιλίας Κολοβή, που είναι η επικρατέστερη στο νησί, από τα τέλη Οκτωβρίου. Από την περίοδο ανθοφορίας μέχρι σήμερα, έπεσαν μόνο 2 ίντσες βροχής, σύμφωνα με τον βροχομετρικό σταθμό, που έχουμε στον Συνεταιρισμό. Κι αυτές ήρθαν το τελευταίο δεκαήμερο.

Τα δέντρα έχουν κιτρινίσει από την ξηρασία στις ημιορεινές περιοχές και έχουν στερέψει και τα πηγάδια από νερό. Το στρες, που έχουν υποστεί τα δέντρα, σημαίνει ότι δεν θα έχουμε υψηλή παραγωγή ούτε του χρόνου, διότι δεν έχουμε νέους βλαστούς.

Φέτος, όσο προχωράει η ελαιοποίηση της νέας σοδειάς, φαίνεται ότι έχουμε πολύ χαμηλές αποδόσεις σε λάδι. Συνήθως, το 1 μόδι (640 κιλά) ελαιοκάρπου μάς δίνει 140 κιλά λάδι. Φέτος, οι αποδόσεις βρίσκονται κάτω από τα 100 κιλά».

Η αναγραφόμενη τιμή παραγωγού στα περισσότερα ελαιοτριβεία του νησιού είναι στα 5,10 ευρώ/κιλό, εκτός από το Πλωμάρι, όπου έχει «τσιμπήσει» τα 5,80 ευρώ/κιλό.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουτλή, «δεν βρίσκεις στον νησί εργάτη με μεροκάματο κάτω από 70 ευρώ».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις