Δακοκτονία στη Λέσβο: Ποιοι επενδύουν σε "κινήσεις εντυπωσιασμού" και ποιοι ασχολούνται με την ουσία
Κι ενώ φέτος η δακοκτόνια στη Λέσβο ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και τις επόμενες ημέρες ( Δευτέρα 15 Ιουλίου) θα ξεκινήσει η δεύτερη γενική διαβροχή - εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες - σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.net ετοιμάζεται μια κίνηση εντυπωσιασμού που προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μικρή μερίδα ελαιοτριβείων της Λέσβου που υποκινείται από πρώην υπάλληλο της Περιφέρειας ετοιμάζει εξώδικο που θα βάλλει κατά της δακοκτονίας. Μάλιστα για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση των ιδιοκτητών ελαιοτρίβειων ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να ζητήσουν νομική βοήθεια.
Το παράδοξο είναι ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την "μη σωστή εκτέλεση του έργου" καθώς και η ημερομηνία έναρξης της δακοκτονίας και τα αποτελέσματα από το δακοπληθυσμό μετά την πρώτη γενική διαβροχή δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Εξάλλου η επιτυχία ή η αποτυχία της δακοκτονίας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και το αποτέλεσμα θα φανεί όταν έρθει η περίοδος της ελαιοσυλλογής. Σχετικά με την σωστή εκτέλεση του έργου της δακοκτονίας αυτό ελέγχεται από 17 Γεωπόνους Τομεάρχες, 3 επόπτες δακοκτονίας (+3 αναπληρωτές επόπτες) της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και τον Δ/ντη Δακοκτονίας και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει ο έλεγχος από δικηγορικό γραφείο… Επίσης το πλαίσιο της δακοκτονίας καθορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .
Θέσαμε υπόψη του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π. Ε κ. Γιώργου Λαγουτάρη τις παραπάνω πληροφορίες για την «κίνηση εντυπωσιασμού» και δήλωσε ότι απορεί πραγματικά στο τι εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση στην παρούσα φάση.
Όπως μας είπε η «Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και το γραφείο μου είναι μόνιμα ανοιχτό σε φορείς και ελαιοπαραγωγούς που θέλουν να κάνουν παράπονα ή να καταθέσουν προτάσεις για πιο αποτελεσματική δακοκτονία πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια που θέτει το Υπουργείο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει η εμπλοκή δικηγόρων κτλ. Θεωρώ εντελώς άκυρη μια τέτοια πρωτοβουλία. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επισημαίνουμε ότι η Υπηρεσία είναι ανοιχτή σε ουσιαστική συζήτηση και προτάσεις που θα διευκολύνουν το έργο της δακοκτονίας, στα πλαίσια του προγράμματος όπως αυτό ορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»
Με αφορμή το ερώτημά μας ο κ. Λαγουτάρης μας ενημέρωσε τι έχει αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια στη δακοκτονία χωρίς βέβαια να παραλείψει να μας πει ότι υπάρχουν και προβλήματα που οφείλονται σε διάφορους λόγους
Αναλυτικά ο κ. Λαγουτάρης αναφέρει:
Την τελευταία 5ετία η Υπηρεσία μας έχει υλοποιήσει τα εξής:
α) Συμμετοχή στο έργο ΝΤ4D για εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων στην εφαρμογή της δακοκτονίας σε συνεργασία με τον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
β) Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.
γ) Συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την «Υποστήριξη παρακολούθησης του πληθυσμού του δάκου και ψεκασμών για την καταπολέμησή του με χρήση εφαρμογών γεωπληροφορικής σε ελαιοκομικές περιοχές». Η δράση συνεχίζεται και επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθηση των ψεκαστικών μηχανημάτων και των αλλαγών των παγίδων αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα σε ψηφιακό χάρτη.
δ) Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας για την «Παρακολούθηση της ανθεκτικότητας και της επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς στα εγκεκριμένα εντομοκτόνα».
Για τα προβλήματα της δακοκτονίας ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ μας επισημαίνει τα ακόλουθα:
-το αυξημένο ποσοστό των βιολογικών ελαιοκτημάτων, στα οποία δεν διενεργείται δακοκτονία σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ
- η αδυναμία εύρεσης εργατικού προσωπικού για την διενέργεια των ψεκασμών
- το μειωμένο ενδιαφέρον φορέων και παραγωγών για τη διευκόλυνση των συνεργείων.
Σχετικά με την χρηματοδότηση της δακοκτονίας ο κ. Λαγουτάρης αναφέρει:
«Η Υπηρεσίας μας αλλά και η Περιφέρεια με εισηγήσεις και εκθέσεις αναφοράς προς το αρμόδιο Υπουργείο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διάθεση επιπλέον ποσού για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας, που θα επέτρεπε την αύξηση του φυσικού αντικειμένου (επιπλέον ημέρες διαβροχής), τον καλύτερο έλεγχο των διεργασιών διαβροχής και την ένταξη των βιοκαλλιεργητών στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας με φυτοπροστατευτικά προϊόντα συμβατά με τη βιολογική γεωργία, το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί»
Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.net γίνεται εκ νέου προσπάθεια να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δακοκτονίας στη Λέσβο. Ήδη ο Βουλευτής Λέσβου κ. Αθανασίου έχει επαφές με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τουλάχιστον από την επόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός δακοκτονίας να καλύπτει περισσότερες ημέρες ψεκασμού στο νησί μας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά – μια χρονιά με εξαιρετική παραγωγή - περιλαμβάνει 3,5 γενικές διαβροχές στη Λέσβο. Αν σκεφτούμε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη γενική διαβροχή αυτό που απομένει είναι μόλις 1,5 ψεκασμός για να καλύψει την περίοδο από Αύγουστο έως Οκτώβριο. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δύο είναι οι επιλογές: ή θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια…. ή οι ελαιοπαραγωγοί θα αναλάβουν να κάνουν τους ψεκασμούς με δική τους πρωτοβουλία – επιλογή που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.
Εν κατακλείδι η δακοκτονία δεν θα γίνει καλύτερη με κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά με κοινή προσπάθεια όλων και διάλογο. Εξάλλου πως μπορείς να κατηγορείς για κάθε πρόβλημα την δακοκτονία όταν ως επιχείρηση που έχει άμεση σχέση με την ελιά δεν βοηθάς από το δικό σου μετερίζι το έργο της δακοκτονίας;