Αυτοψίες ζητούν οι αγρότες στον ελαιώνα της Λέσβου... Οι αυτοψίες όμως έγιναν
Η ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου:
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου βλέποντας τη δεινή και μη αναστρέψιμη κατάσταση που έχει περιέλθει ο Λεσβιακός ελαιώνας λόγω της ανομβρίας (6 μήνες χωρίς σημαντικές έως καθόλου βροχές στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού), καλεί την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τη Διεύθυνση Γεωργίας του νησιού να προβούν σε άμεση δράση για να προλάβουν τυχόν χειρότερες συνθήκες στο μέλλον. 1) Βάζοντας στον προγραμματισμό της μικρά τεχνικά έργα, κατά τόπους, για εξοικονόμηση και αποθήκευση νερού και 2) Μέτρα στήριξης τον ελαιοπαραγωγών για να μπορέσουν να παραμείνουν ενεργοί στη παραγωγή.
Οι ελαιοπαραγωγοί μας μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια ακαρπίας αντιμετωπίζουν σήμερα το πρωτόγνωρο φαινόμενο που εκδηλώνεται στον ελαιώνα μας με συρρίκνωση του καρπού, καρπόπτωση, ξηράνσεις των βλαστών στα ορεινά και φαινόμενα εγκαύματος του καρπού. Επιπλέον εκτός απ’ τη χαμένη φετινή παραγωγή τα δέντρα στα ορεινά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθουν σε παραγωγική κατάσταση.
Τώρα η Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε συνεργασία με τους επιστήμονες γεωπόνους της Διεύθυνσης Γεωργίας του νησιού να διενεργήσουν αυτοψία στον ελαιώνα για τα εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε η ξηρασία ώστε να τεκμηριωθεί φάκελος και να διαμορφωθεί μια πρόταση με βάση την έκταση του προβλήματος ώστε να αναζητηθούν λύσεις για άμεσες αποζημιώσεις από κρατικά κονδύλια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις κοινότητες να αποστείλουν αίτημα στον ΕΛΓΑ για καταγραφή της ζημιάς σε καρπό και δέντρα απ’ την ξηρασία.
--
Αξίζει να τονιστεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνει σήμερα αυτοψίες σε όλο τον ελαιώνα της Λέσβου. Στα χέρια του Δ/ντη κ. Γιώργου Λαγουτάρη είναι οι εκθέσεις από όλες τις περιοχές της Λέσβου που πραγματοποιήθηκαν από 17 Γεωπόνους. Τα στοιχεία αξιολογούνται, θα συνδυαστούν με στοιχεία από κλιματολογικές συνθήκες και στην πορεία από τα στοιχεία της παραγωγής.
Ο δρόμος για τις αποζημιώσεις από την ανομβρία δεν είναι εύκολος. Για να πάρει το πράσινο φως από την Ε.Ε. πρέπει να αποδειχθεί η μείωση της παραγωγής και να υπάρχει πλήρη τεκμηρίωση. Το αισιόδοξο είναι ότι μαζί με τη Λέσβο είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη πολιτική πίεση.
Το θέμα αφορά την οικονομία του νησιού μας και εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
Το θέμα με την ανομβρία και την κλιματική αλλαγή - όπως αναφέρει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων - χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση. Τα μικρά αρδευτικά έργα σε όλο το νησί είναι αναγκαία και πρέπει να προγραμματιστούν άμεσα.