Αγροτικά - Αλιεία

25/08/2024 - 08:06

Αυτή είναι η λύση για τα ελαιόδεντρα που πλήττονται από την ξηρασία

Ο πρόεδρος των ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) κ. Χιλετζάκης μίλησε στην τηλεόραση της Κρήτης μίλησε για το πρόβλημα της ξηρασίας στη χώρα μας και πώς μπορεί να βρεθεί λύση ώστε να μην αφυδατώνονται τα ελαιόδεντρα και να μην πλήττεται η παραγωγή

Ο κ. Χιλετζάκης μετά από ερώτηση της δημοσιογράφου, αν οι παραγωγοί έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργούν, είπε μεταξύ άλλων πως οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. «Πέρυσι είχαμε μία κακή χρονιά για το ελαιόλαδο της Κρήτης, που είναι η ναυαρχίδα μας στα εξαγώγιμα προϊόντα. Τα αμπέλια επίσης είχαν ζημιογόνα αίτια, λόγω καύσωνα. Έτσι δεν μπορούν οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απατήσεις, καθώς έχουν να εισπράξουν δύο χρόνια», όπως τόνισε.

Αφυδατώνονται τα ελαιόδεντρα – Πλήττεται η παραγωγή

Την ίδια ώρα τόνισε πως τα ελαιόδεντρα ευνοήθηκαν από το νερό. Ωστόσο δυστυχώς πλήττεται από ξηρασία όλη η Ελλάδα και η Κρήτη. «Η Ευρώπη σήμερα παράγει το 65% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Τρεις είναι οι μεγάλοι «παίκτες». Πρώτη η Ισπανία, δεύτερη η Ιταλία και Τρίτη η Ελλάδα. Εμείς οι τρεις έχουμε το  65%. Την τελευταία δεκαετία έχουν φυτευτεί πάνω από 17 εκατ. ελαιόδεντρα, ανά τον κόσμο. Βλέπουμε λοιπόν μία τεράστια αύξηση στο λάδι. Πρέπει να φτιαχτεί ένας ευρωπαϊκός σχεδιασμός  και μία ομάδα στήριξης, καθώς το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Χρειάζεται μία ευρωπαϊκή επιτροπή και αυτή πρέπει να ξεκινήσει από την χώρα μας. Σαν πρόεδρος των μικρών συνεταιρισμών της χώρας αρχές Σεπτεμβρίου θα συγκαλέσω έκτακτο διοικητικό συμβούλιο με ένα και μοναδικό θέμα, τη μεγάλη ξηρασία που αφορά την ελιά και συνάμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κάτσουμε να βρούμε λύσεις για το ευρωπαϊκό προϊόν που λέγεται ελαιόλαδο».  

 

Δείτε βίντεο:

Μοιράσου το άρθρο!