Αγροτικά - Αλιεία

27/07/2024 - 21:01

Αποζημιώσεις για τις απώλειες στην ελαιοπαραγωγή από ανομβρία και καύσωνες

Σύμφωνα με έγγραφο του  Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αντιμετωπίζουν παραγωγή που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων επισημαίνει με επιστολή του προς τον προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) .

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η ελαιοκαλλιέργεια στο νησί έχει υποστεί σημαντικές ζημιές τόσο στην περσινή όσο και στην επερχόμενη παραγωγή, εξαιτίας παρατεταμένης ανομβρίας και ασυνήθιστων καυσώνων κατά την περίοδο άνθησης και καρπόδεσης. Ο ΣΕΔΗΚ ζητά άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες παραγωγούς και προτείνει τροποποιήσεις στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ζημιές από τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.

 

 

Αναλυτικότερα:

Θέμα: Αποζημιώσεις  απωλειών  ελαιοπαραγωγής από ανομβρία και καύσωνες 

Κύρια Υπουργέ

Έχοντας υπόψη τις πρόσφατες σημαντικές ζημίες που προκλήθηκαν στην περσινή και ερχόμενη ελαιοπαραγωγή  από ανομβρία (μειωμένες βροχοπτώσεις) και ασυνήθιστους καύσωνες που έπληξαν την Κρήτη  κατά την περίοδο της άνθησης –καρπόδεσης της ελιάς καθώς και την «Διαβούλευση για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ» που έχει ανοίξει,   το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ στην συνεδρίαση του 2-7-2024 αποφάσισε ομόφωνα να θέσει υπόψη σας τα παρακάτω, με την  παράκληση να τα εξετάσετε  με την δέουσα προσοχή.

 

H ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, που αποτελούσε διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες  της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού, δέχεται τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα από διάφορες ακραίες καιρικές και αγρονομικές  συνθήκες,  με συνέπεια να οδεύει σε  μη αντιστρεπτή κατάρρευση. 

Είναι γνωστές οι  απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση με τον μέσο όρο που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή αλλα και οι απώλειες παρόμοιου  ύψους  που έχει ήδη δεχτεί η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή  λογω συνθηκών ακραίας ανομβρίας και    παρατεταμένων καυσώνων  που επεκράτησαν κατά την   κρίσιμη περίοδο  της άνθησης –καρπόδεσης 

 

Ωστόσο, ενώ αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για  τις περσινές ζημίες 2023-24  δεν δόθηκαν, όπως έγινε και  για τις παρόμοιες ζημίες  του  2013/14   και    2016/17 για τις οποίες έγιναν υπομνήματα μας,  το ίδιο φαίνεται θα ισχύσει και για τις ζημίες τις φετινής περιόδου.

Όμως, όλες οι ζημιές αυτές που μάλλον  λανθασμένα ονομάζονται από διάφορους «ακαρπία», πρόεκυψαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις (ανομβρία)  κατά την κρίσιμη για την ελαιοπαραγωγή περίοδο  της άνθησης – καρπόδεσης και  σύμφωνα με τις ερμηνείες  που κατά καιρούς δίδονται από τον ΕΛΓΑ,  «πριν από το δέσιμο του καρπού»  οπότε  δεν είναι αποζημιώσιμες. 

Πράγματι,  ο  Κανονισμός ΕΛΓΑ (Απ.157502/27-7-2011) στο  άρθρο 6, παρ.4.  αναφέρει ότι δεν αποζημιώνονται «ζημιές που προξενούνται  από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια πριν από το δέσιμο του καρπού, εκτός του παγετού στα καρποφόρα δέντρα,»  

Όμως  κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε του ΕΛΓΑ,   όπως και με παλαιότερα υπομνήματα  του ΣΕΔΗΚ (αρ.πρ.34/15-07-2013, αρ.27/27-7-2020) έχουμε τεκμηριώσει η πρόβλεψη αυτή δεν έχει ούτε επιστημονική, ούτε λογική, ούτε  ηθική βάση.

Και δεν έχει  επιστημονική βάση  γιατί  δεν  υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι, τα άνθη η και  οι νεοδημιουργηθέντες  μικροί  καρποί, δεν   αποτελούν μέρος και μάλιστα βασικό της ερχομένης παραγωγής και επομένως η καταστροφή τους από καιρικά αίτια  ανομβρία η και  ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί στάδιο που πρέπει να υπαχθεί στα μη αποζημιώσιμα αίτια!

Όμως δεν έχει ούτε λογική βάση  αφού ζημιές στα ίδια βλαστικά στάδια (προ της καρπόδεσης)  όταν προκαλούνται από παγετό καλύπτονται ασφαλιστικά! Επομένως υπάρχει λογική αντίφαση ως προς την αξιολόγηση των αιτίων. 

Αλλά  δεν έχει ούτε ηθική βάση  όταν είναι γνωστό ότι  οι  ελαιοκαλλιεργητές, ενώ  με τις εισφορές που  καταβάλλουν  ανελλιπώς μέσω των επιδοτήσεων,  καλύπτουν ένα  σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, σχεδόν ποτέ δεν τυγχάνουν αποζημιώσεων!

 

ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ  ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι  φανερό ότι  πρέπει να  δρομολογηθούν τα έξης:

(α)  Άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις ζημιές που  προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από ακραίες συνθήκες ανομβρίας η υψηλών θερμοκρασιών που  επεκράτησαν κατά την  περσινή και φετινή περίοδο άνθησης – καρπόδεσης. 

Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να χορηγηθούν είτε με άμεση τροποποίηση του Κανονισμού ΕΛΓΑ, είτε από πιστώσεις «de minimiς», η σε έσχατη περίπτωση από  Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).

(β) Τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε  να καλύπτει όλες τις ζημιές  που μπορούν να προκληθούν στην ελαιοπαραγωγή από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά αίτια τα  οποία   δεν μπορούν να προληφθούν ή αποτραπούν  από τους παραγωγούς. 

Ειδικότερα, για  τις ζημιές από καύσωνες πρέπει να ισχύουν ότι και για τις ζημιές από παγετούς με  σχετική τροποποίηση του Κανονισμού στο άρθρο 6 παρ. 4 . 

  Επίσης, στο άρθρο 3,  παρ.8 ε, θα πρέπει να απαλειφθεί η προϋπόθεση του χαρακτηρισμού  ως ζημιών απο καύσωνες εκείνων που συμβαίνουν  «απο  καταγεγραμμένες θερμοκρασίες άνω  40ο». Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι ζημιές απο καύσωνες συμβαίνουν μονο υπό θερμοκρασίες άνω των 40ο, αφού είναι γνωστό ότι ζημιές απο αφυδάτωση ανθέων η καρπών μπορούν να συμβούν και υπό χαμηλότερες θερμοκρασίες εάν αυτές συνοδεύονται απο ξηρούς θερμούς ανέμους.

Μοιράσου το άρθρο!