Αγροτικά - Αλιεία

07/10/2024 - 16:58

Από 1.000 μέχρι και 16.000 ευρώ πρέπει να επιστρέψουν 196.000 αγρότες στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντιδράσεις

Ενα λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ -συγκεκριμένα του τεχνικού συμβούλου που είχε αναλάβει την επεξεργασία των στοιχείων στην ενεργοποίηση της χρονιάς 2022-, θα κοστίσει ακριβά σε χιλιάδες αγρότες. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας να επιστραφούν μεγάλα ποσά από τις επιδοτήσεις του 2022. Πρόκειται για 63 εκατ. ευρώ που στο τέλος έγιναν 50 εκατ. και οι επιστροφές αφορούν 196.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα.

Το... «μάρμαρο» του λάθους του Οργανισμού θα κοστίσει στους επιδοτούμενους αγρότες από 1.000 μέχρι και 16.000 ευρώ που μάλιστα πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία του οργανισμού μέχρι τις 29 Οκτώβρη.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια που έφτασαν στους αγρότες, τους καλούν να δώσουν πίσω τα χρήματα που τους ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 29 Οκτωβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα κρατηθούν αυτόματα από την επόμενη πληρωμή των επιδοτήσεων.

Δείτε το ειδοποιητήριο που έλαβε παραγωγός στο Ηράκλειο:

1728303353207-938967042-opekepe.jpg

Το λάθος έκαναν οι δύο τεχνικές εταιρίες (εργολάβοι) που έχει αναθέσει ο οργανισμός την επεξεργασία των στοιχείων στην ενεργοποίηση της χρονιάς 2022. Τι συνέβη και βρέθηκε ότι καταβλήθηκαν 12.279.809 παραπάνω από όσα δικαιούνταν οι επιδοτούμενοι; «Εμείς κληθήκαμε να κάνουμε τη δήλωση καλλιέργειας για το 2023 αντί για τον Μάρτη που έπρεπε, τον Οκτώβρη. Έπρεπε να δοθούν οι προκαταβολές, για να μην υπάρχει κύρωση από την Ε.Ε και επειδή δεν ήταν έτοιμοι, πατήσαμε στις δηλώσεις του 2022. Δηλαδή επειδή με δική τους υπαιτιότητα δεν ήταν έτοιμοι ένα ολόκληρο 8μηνο πήγαμε με τα δεδομένα της προηγουμένης χρονιάς. Του 2022. Μεταγενέστερα άλλαξε η ΚΑΠ και μειώθηκαν οι επιδοτήσεις. Και εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…»

Ζητήσαμε να μας δώσει τα ποσά. Τι αναλογεί δηλαδή να πληρώσει κάθε αγρότης. Το έδωσε με παράδειγμα. «Αν πούμε ότι ένας αγρότης έχει 100 στρέμματα, τα 80 από αυτά είναι σιτάρι και βαμβάκι και τα 20 δενδρώδη με ελιές και φιστικιές, θα πρέπει να δώσει πίσω από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ. Και αν μιλάμε για κάποιο μεγαλύτερο καλλιεργητή που έχει χίλια στρέμματα για τα οποία πήρε επιδότηση 40.000 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει τα 16.000».

 

Το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα πληρώσουν 196.083 αγρότες, εξηγεί στο Newsbomb.gr, ο Πρόεδρος αγροτών , Γιάννης Βάγγος.

 

Οι χιλιάδες αγρότες εξαιτίας της λανθασμένης πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και χωρίς υπαιτιότητα τους, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Καθώς τα ποσά καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και η απαίτηση για συμψηφισμό τους με την προκαταβολή του 2024, τους δημιουργεί τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο.

Ερώτηση στη Βουλή

Όπως καταγγέλλει σε ερώτησή του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. «Ειδικά, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον DANIEL το 2023 η καταβολή οποιουδήποτε ποσού καθίσταται αδύνατη, καθώς όχι μόνο δεν έχουν λάβει ακόμη μέχρι και σήμερα τις δικαιούμενες αποζημιώσεις τους, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με την μειωμένη κατά περίπου 50% παραγωγή στις καλλιέργειες τους».

 

---

Ανακοίνωση από τη Νέα Αριστέρα 

 

Επιστροφές εκατομμυρίων από τους παραγωγούς: Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κυβερνητικές ευθύνες

 Ενώ οι αγρότες αναμένουν να τους καταβληθεί η προκαταβολή των ενισχύσεων μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να ενισχυθεί κατ’ ελάχιστο η ρευστότητα τους μήπως και καταφέρουν  να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη παραγωγής που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές πολιτικές, μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη τους περίμενε από την κυβέρνηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κυβέρνηση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς να επιστρέψουν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν λόγω λάθους του Οργανισμού. Το ποσό αυτό, που ανέρχεται σε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, οφείλεται στην αποτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειριστεί σωστά τα στοιχεία των δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2022 αλλά και στις κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων 5 ετών και οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται απλώς σε ένα τεχνικό σφάλμα, αλλά αντικατοπτρίζει τη συνολική αποτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ να λειτουργήσει με διαφάνεια και συνέπεια, αδιάψευστο τεκμήριο της κυβερνητικής αδράνειας και ανικανότητας να επιλύσει τα βαθιά προβλήματα του αγροτικού τομέα,  και της κατάρρευσης του «επιτελικού κράτους».

Τα συνεχή προβλήματα στο ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς, πέραν της ανικανότητας, αφήνουν αδιάσειστα στοιχεία για ένα σχέδιο συρρίκνωσης του πρωτογενούς τομέα και συγκέντρωσης της αγροτικής δραστηριότητας σε λίγα χέρια.

Η Νέα Αριστερά ζητά:

  • Την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους για το πρωτοφανές αυτό φιάσκο.
  • Την αναστολή της προθεσμίας 29.10.2024 για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και τον τμηματικό συμψηφισμό τους με μελλοντικές ενισχύσεις, προς αποφυγή έλλειψης ρευστότητας και κατάρρευσης του οικονομικού προγραμματισμού εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών.
  • Την άμεση αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να υπάρξει επιτέλους έγκαιρη, δίκαιη και σωστή καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων με διαφάνεια και τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, κάτι στο οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς η σημερινή κυβέρνηση.

 

Μοιράσου το άρθρο!