Skip to main content
|

Ανησυχία για το δηλητηριώδες ψάρι στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ένα δηλητηριώδες Λεοντόψαρο έπιασαν σήμερα το πρωί στα δίχτυα τους ψαράδες στην περιοχή του Αγίου Φωκά του Πολιχνίτου που το βλέπουμε στις δυο φωτογραφίες μας και όπως ανέφεραν στα Νέα της Λέσβου, τέτοιο ψάρι βλέπουν για πρώτη φορά αν και τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο είδος έχει φτάσει και στα νερά του Βορείου Αιγαίου.

Στο παρελθόν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας είχε ανακοινώσει ότι πιάστηκε ένα τέτοιο ψάρι σε δίχτυα ψαράδων ωστόσο αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι πως στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ΔΕΝ ήταν το συγκεκριμένο είδος. Αυτή τη φορά το ψάρι εξετάστηκε σήμερα το πρωί από ιχθυολόγο ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για Λεοντόψαρο.

Ο ψαράς που το έπιασε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε, καθώς το βλέπει για πρώτη φορά αν και τόνισε ότι η παρουσία του συγκεκριμένου ψαριού στα νερά μας ανησυχεί τους ψαράδες καθώς είναι δηλητηριώδες.

 

Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα  Τα ΝΕΑ της Λέσβου 

 

 

 Πληροφορίες:

 



Το πανέμορφο λεοντόψαρο, περιζήτητο στα ενυδρεία, έχει δηλητήριο στα εντυπωσιακά αγκάθια του και, αν και δεν είναι επιθετικό, είναι επικίνδυνο αν το πατήσετε ή το αγγίξετε κατά λάθος.
Η πληροφορία για την επικείμενη... άφιξη του λεοντόψαρου στις ελληνικές θάλασσες είχε δοθεί από το 2015, καθώς το τροπικό ψάρι είχε ήδη εντοπιστεί στα παράλια της Κύπρου, του Λιβάνου, της Συρίας και της Τουρκίας.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχει καταγραφεί επίσημα στην Ρόδο, την Κρήτη και την Πάρο. Μάλιστα, το Ενυδρείο της Ρόδου είναι  το μοναδικό στη Μεσόγειο που διαθέτει λεοντόψαρα τα οποία προέρχονται από τα τοπικά νερά.
 

Η εξάπλωση του λεοντόψαρου δεν αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο, αλλά για το οικοσύστημα, καθώς τα ντόπια είδη ψαριών δεν αναγνωρίζουν αυτόν τον πολύ αποτελεσματικό θηρευτή και εύκολα γίνονται λεία του. Εχει ήδη θέσει σε κίνδυνο τς γνωστές πίνες.

Λεοντόψαρο, αυτός ο «άγνωστος»

Το λεοντόψαρο ανήκει στην οικογένεια των Σκορπινιδών. Το επιστημονικό όνομά του, Pterois miles, προέρχεται από το ελληνικό «φτερό» και το λατινικό «στρατιώτης» και οφείλεται στα εντυπωσιακά δηλητηριώδη αγκάθια του που αποτελούν το τρομερό όπλο του. Είναι αρκετά μεγάλο ψάρι, το μέσο μήκος του είναι τα 35 εκατοστά αλλά μπορεί να φθάσει και τα 50, αλλά δεν είναι επιθετικό. Δεν θα πλησιάσει τον άνθρωπο αν ο ίδιος δεν το ενοχλήσει, εκτός και αν πρόκειται για κάποιον δύτη. Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο προκύπτει όταν δεν το βλέπουμε και το πατάμε ή ερχόμαστε σε επαφή μαζί του χωρίς να το καταλάβουμε. Του αρέσουν τα ρηχά νερά γιατί είναι πιο ζεστά.

Το τσίμπημα του Λεοντόψαρου

Το τσίμπημα του τροπικού ψαριού είναι το πιο επικίνδυνο. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης (κάτι που ισχύει για όλα τα τσιμπήματα), τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πολύ έντονος πόνος, οίδημα, «κάψιμο» και κοκκίνισμα τοπικά στο σημείο που έχει τρυπηθεί, ναυτία, εφίδρωση, δύσπνοια ή ενίοτε και τάση για εμετό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμη και προσωρινή παράλυση των άκρων ή, σπανιότερα, θάνατος.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις