Αναδυόμενες απειλές για την ελαιοκαλλιέργεια οι ασθένειες του ξύλου: Τι ισχύει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;
Αποτελέσματα που προέκυψαν από μελέτη που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σχετικά με το παθογόνο της ελιάς Xylella fastidiosa παρουσιάστηκαν στο 21ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 ως τις 7 Νοεμβρίου στην Πάφο με την συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων του τομέα της Φυτοπαθολογίας.
Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσιάστηκε η εργασία με τίτλο: «Παθογόνα σχετιζόμενα με ασθένειες του ξύλου σε ελαιώνες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» όπου μεταξύ των συντελεστών συμπεριλαμβάνονταν ο κ. Λαγουτάρης Γ., η κα. Ευθυμία Κουκούλη και ο κ. Κατσικογιάννης Γ. από το Β. Αιγαίο.
Στην ανακοίνωση που παρουσιάστηκε επισημαίνεται ότι οι ασθένειες του ξύλου, που οφείλονται σε μύκητες, αποτελούν αναδυόμενες απειλές για την ελαιοκαλλιέργεια προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες. Στα προσβεβλημένα δέντρα παρατηρούνται ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως χλώρωση, συστροφή και το καψάλισμα των φύλλων, νέκρωση κλαδιών ή τμημάτων τους, μεταχρωματισμός ξύλου και γενικευμένη παρακμή του δέντρου. Οι ασθένειες αυτές μπορούν να μεταδοθούν με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, με κλαδευτικά εργαλεία και με τη μεταφορά κονιδίων με τον άνεμο.
Στα πλαίσια της σχετικής μελέτης πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες ξύλου από ασθενή δέντρα, από όπου απομονώθηκαν οι μύκητες και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν μορφολογικά αλλά και με μοριακές μεθόδους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα είδη των μυκήτων που συνδέονται με τις ασθένειες του ξύλου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανήκουν στα γένη Pseudophaemoniella sp., Pleurostoma sp., Phaeoacremonium sp. και Comoclathris sp.. Επιπλέον στα ασθενή δέντρα ανιχνεύθηκαν και άλλα είδη μυκήτων που όμως δεν αποτελούν πρωτογενείς παράγοντες ελκών και ξηράνσεων. Τέλος διαπιστώθηκε ότι τα δυνητικά παθογόνα που ανιχνεύθηκαν δεν παρουσιάζουν κάποια εξειδίκευση ως προς την ποικιλία των ελαιοδέντρων.