Αγροτικά - Αλιεία

23/10/2024 - 16:37

Αγρότες για επίσκεψη Σταμενίτη στη Λέσβο: ακούσαμε πολλά λόγια!

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη

Έχουμε ακούσει λόγια και λόγια γενικά και αόριστα τα τελευταία χρόνια από χείλη Υπουργών, Υφυπουργών, Γεν. Γραμματέων  για την ανάκαμψη του αγροτικού τομέα και την ευημερία των αγροτοκτηνοτρόφων μας, αλλά στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Γεν. Γραμματεία ενωσιακών πόρων και υποδομών, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ  με καλεσμένους τον Υφυπουργό αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη και τον Γ. Γ. κ. Παπαγιαννίδη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. 

Η αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία  που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι πόροι που διατίθενται μέσο του Εθνικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, δεν παρέχουν καμιά άμεση στήριξη στη μικρομεσαία αγροτιά. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι υπεύθυνη για τη σημερινή συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και το στραγγαλισμό των αγροτών μας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική με τις αναθεωρημένες ιδέες και οδηγίες της είναι αυτή που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με τα εμπόδια που βάζει στους βιοπαλαιστές, μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Σήμερα – τώρα – άμεσα οι αγρότες μας χρειάζονται μέτρα στήριξης απλά και ρεαλιστικά. Μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής που συχνά αναφέρουμε, έχουμε καταθέσει και έχουν καταγραφεί σε Δήμους, Περιφέρειες και Υπουργείο. Εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια και την ασυδοσία των εμπόρων που στο όνομα της ελεύθερης αγοράς τα παίρνουν τσάμπα από το παραγωγό και ο λαός τα χρυσοπληρώνει. Μέτρα ανακούφισης από της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής π.χ. τεχνικά έργα για τη λειψυδρία. Άμεσα αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα συμπεριλαμβάνει και θα αποζημιώνει στο ακέραιο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο,  από σύγχρονες ζοωνόσους και επικίνδυνους μύκητες διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του. Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Στελέχωση των  ΔΑΟΚ με γεωπόνους, που θα βρίσκονται δίπλα στο παραγωγό. 

Η Ομοσπονδία ήταν, είναι και θα είναι μπροστάρης στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που βάζει το αγροτικό κίνημα και καλεί όλους να συσπειρωθούν, να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού γιατί όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ελπίδα και νόημα στον αγώνα μας, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας, στη γη μας, για να μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα για το λαό που θα τα προμηθεύεται φτηνά και εμείς να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας.

Σύντομα θα ξανασυναντηθούμε στο δρόμο του αγώνα.

            

Μοιράσου το άρθρο!