35 κάτοικοι της Λέσβου το βίωσαν... Πελέκημα, χτίσιμο και «τσίτωμα»
Τρεις ημέρες επικοινωνίας, σύνδεσης και αλληλεπίδρασης βίωσαν περισσότεροι από 35 κάτοικοι του νησιού, συμμετέχοντες στο εργαστήριο ξερολιθιάς που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”, στην πλαγιά της καλντέρας του ομώνυμου λεσβιακού ηφαιστείου, στις 19-21 Νοέμβρη.
Με την καλοκαιρία φυσικό σύμμαχο, τα πρωινά στο πεδίο περιελάμβαναν κουβάλημα, πελέκημα, χτίσιμο και «τσίτωμα», καθώς έμπειροι τεχνίτες της πέτρας καθοδηγούσαν τους συμμετέχοντες στην κατασκευή και επιδιόρθωση ξερολιθικών τοιχίων για τη δημιουργία των αναβαθμών που θα φιλοξενήσουν ένα νέο βιολογικό αμπελώνα. Δυνατά συναισθήματα αποτυπώνονταν με την προσθήκη κάθε πέτρας στην ξερολιθιά που κατασκεύαζε η ομάδα.
Τα μεσημέρια, το Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας (εκθεσιακός χώρος πλέον) στέγαζε τη θεωρία της ξερολιθιάς, όπως παρουσιάστηκε από ανθρώπους που την έχουν σπουδάσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι συμμετέχοντες ενημερώνονταν για την αρχιτεκτονική και την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική σκοπιμότητά της, την κατηγοριοποίηση των ξερολιθικών κατασκευών, για αντίστοιχα εγχειρήματα σε άλλες περιοχές της χώρας, για την ιστορία των πετράδων του νησιού μας. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο και η συζήτηση ζωηρή στην ευρύχωρη σχολική αίθουσα. Κοινή πεποίθηση ότι η διατήρηση αυτής της παράδοσης αποτελεί αναγκαιότητα, ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα των νησιών.
Οι ημέρες έκλειναν με μια επίσκεψη στο αποσταγματοποιείο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για μια γνωριμία με τα προϊόντα και όλα τα μέλη της. Στη χαλαρή ατμόσφαιρα του καζανιού, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες διηγήθηκαν παραμύθια και τραγούδησαν για την πέτρα, την αξία της συνεργατικότητας και της προσφοράς.
Η κλωστή ξετυλίγονταν μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, καθώς ο καθένας παραλάμβανε και παρέδιδε στον άλλον με τη σειρά του, το κόκκινο κουβάρι των βιωμάτων, διαμορφώνοντας νέες σχέσεις, νέες συνδέσεις, νέες φιλίες. Κοινός παρονομαστής η ανάγκη για επαφή και δημιουργία και η αγάπη για τον τόπο μας...Και οι διοργανωτές υποσχέθηκαν συνέχεια του ταξιδιού...
Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «ΔΡΥΣ» και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι θεωρητικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Θεοδώρα Πετανίδου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόγραμμα LIFE TERRACESCAPE, τον Γεράσιμο Παυλογεωργάτο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Cultural Heritage Management Laboratory – CHMLab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, την Ιωάννα Βαλλίνα, Αρχιτέκτονα - πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ και τον Χρήστο Χατζηλία, φιλόλογο και συγγραφέα του βιβλίου «Οι πετράδες της Λέσβου». Στο πεδίο, ο Marjio Hysa ήταν ο βασικός τεχνίτης της πέτρας που μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες.