Skip to main content
|

Συμπατριώτες μας, πολιτικοί κρατούμενοι στην Ακροναυπλία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

81 χρόνια από την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά - Παλατιού

Τον Φλεβάρη του 1937, έξι μήνες μετά την κήρυξη της Μεταξικής δικτατορίας, ανοίγει τις πύλες του το στρατόπεδο συγκέντρωσης των εξόριστων αγωνιστών, το παλιό ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας (Ιτς Καλέ). Σύμφωνα με τα σχέδια των Βασιλιά-Μεταξά, προοριζόταν να γίνει το εργαστήρι που θα τσάκιζε τη σπονδυλική στήλη του κομουνιστικού κινήματος. Αλλά μετατράπηκε στα χρόνια αυτά σ’ ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των κομμουνιστικών ιδανικών όπου γαλουχήθηκαν μεγάλοι ήρωες αγωνιστές, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Η Οξφόρδη του Κομμουνισμού»!

Οι Γερμανοί ναζί κατέλαβαν την Ακροναυπλία τις τελευταίες μέρες του Απρίλη του 1941. Η Μεταξική δικτατορία, ο διαβόητος υφυπουργός Δημοσίας Ασφάλειας Κωνσταντίνος Μανιαδάκης και η πλουτοκρατική ολιγαρχία που στήριζε τη δικτατορία παρέδωσαν «διά πρωτοκόλλου» τους δεσμώτες της στους χιτλερικούς ως αιχμαλώτους πολέμου! Διέπραξαν έτσι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά εγκλήματα και φέρνουν ακέραια την ευθύνη για τις εκατοντάδες Ακροναυπλιωτών που εκτελέστηκαν στα χρόνια της Κατοχής από τους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες, συνήθως ως αντίποινα για τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ ενάντια στον κατακτητή.

Το πρωί της 27ης Φλεβάρη 1943, ύστερα από έξι χρόνια μαρτυρικής ζωής και ηρωικής πάλης, φεύγουν και οι τελευταίοι 57 έγκλειστοι αγωνιστές, για να μεταφερθούν στο Σανατόριο της Αθήνας «Σωτηρία», και κλείνει οριστικά το κάτεργο της Ακροναυπλία.

Ανάμεσα στους πατριώτες που πέρασαν απ’ αυτό το κολαστήριο αυτή την περίοδο ήταν και πολλοί Λέσβιοι κομουνιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους έπεσαν αργότερα μαχόμενοι στις τάξεις του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Μια παλιά φωτογραφία τους το 1937 στην Ακροναυπλία μας δίνει την ευκαιρία να θυμίσουμε τα ονόματά τους:

1η σειρά (καθήμενοι, από αριστερά): Στρατής Γεωργούλας (Μανταμάδος), Στέφανος Φουντής (Μανταμάδος), Άλκης Χατζηβασιλείου (Μυτιλήνη), Κλεάνθης Χουτζαίος (Μυτιλήνη), Γρηγόρης Κουντουρέλης (Αγιάσος), …Γεωργαντής (Βρίσα), Απόστολος Φωτεινός (Πάμφιλα).

2η σειρά (από αριστερά): Μπάμπης Θεοδοσίου (Αγία Παρασκευή), Χαράλαμπος Δελόλμας (Πολιχνίτος), Σταμάτης Πατλάκας (Μυτιλήνη), Αχιλλέας Κοντάρας (Μανταμάδος), Αναστάσης Πατέστος (Μυτιλήνη), Στρατής Βλάχος (Χάλικας).

3η σειρά (από αριστερά): Βαγγέλης Λουίζος (Καλλονή), Γιώργος Σκοπελίτης (Παλαιόκηπος), Παναγιώτης Κλειδαράς (Πλωμάρι), Χρίστος Ρούσος (Παλαιοχώρι), …Καλογήρου (Πολιχνίτος).

4η σειρά (όρθιοι, από αριστερά): Ιγνάτης Αντωνέλης (Μανταμάδος), Ακίνδυνος Αλβανός (Αγία Παρασκευή), Δημήτρης Πιταούλης (Αγιάσος), Σπύρος Κολομόνδος (Αγιάσος), Προκόπης Μπουρλής (Αγιάσος), Παναγιώτης Σαντής (Πολιχνίτος), Γιώργος Τσαγκαρέλης (Μυτιλήνη), Αντώνης Παπουτσής (Αγιάσος), Γιάννης Βασάλος (Μυτιλήνη), Βαγγέλης Καρωμένος (Παλαιόκηπος), Νίκος Μαρμαρινός (Μανταμάδος).

Πάνω από τον Αντώνη Παπουτσή ο Παναγιώτης Φουντής (Μανταμάδος).

 

 

Πρώτο μέρος τους αφιερώματος:  81 χρόνια από την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά - Παλατιού

 

-----------

 Διασβάστε εδώ το δεύτερο μέρος

 

Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία