Οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στη Λέσβο, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973 γίνονταν με αποχή από τα μαθήματα μαθητών και σπουδαστών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Τεχνικής Σχολής. Διοργανώνονταν από το Δήμο σε συνεργασία με επιτροπές μαθητών και σπουδαστών, καθώς και Σωματείων με δημοκρατικά συμβούλια. Στις 17 Νοέμβρη 1974 ορίστηκαν βουλευτικές εκλογές γι’ αυτό οι εκδηλώσεις έγιναν τις επόμενες μέρες. Το 1975 η Παλλεσβιακή Κίνηση Νέων διοργάνωσε μαζί με το Δήμο Μυτιλήνης μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης με ομιλητές το δήμαρχο Απόστολο Αποστόλου και το συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη. Το πρωί έγινε μεγάλη πορεία προς το άγαλμα της Ελευθερίας από τους μαθητές των Λυκείων.
Η 17η Νοέμβρη καθιερώθηκε μετά από μερικά χρόνια ως ημέρα εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, όπως είχε επιβληθεί στην πράξη από τους Συλλόγους και τις Οργανώσεις της Νεολαίας. Στους διοργανωτές προστέθηκε και το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο μετά το 1982 που απέκτησε δημοκρατική διοίκηση. Από το 1983 το Δημοτικό Κέντρο Νεότητας διοργάνωνε πολύμορφες εκδηλώσεις, αξέχαστες για όσους χωρούσαν στο πάντα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου το Μουσικό Τμήμα, το Θεατρικό και όλα τα άλλα δημιουργούσαν αναπαραστάσεις των γεγονότων, με σκηνικά, με τραγούδια, με μονόπρακτα, που συγκινούσαν τους θεατές.
Με την ευκαιρία της φετινής 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που οδήγησε στο γκρέμισμα της χούντας των συνταγματαρχών, θα κάνουμε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε παλαιότερες πορείες και εκδηλώσεις του λαού και της νεολαίας της Μυτιλήνης.
Μαθητική πορεία προς το Άγαλμα της Ελευθερίας στις 17-11-1975, που διοργάνωσε η Λεσβιακή Κίνηση μαθητών (ΛΕΚΙΜ).
Πορεία της ΠΑΜ (Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης) στην προκυμαία της Μυτιλήνης (1978).
Πορεία της ΠΑΜ και του ΠΕΚ στην προκυμαία Μυτιλήνης (1979).
Στιγμιότυπο θεατρικής παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με το μονόπρακτο "Θυμήσου το Νοέμβρη" σε κείμενο του Στρατή Μπαλάσκα και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Ψαρρού (1986).Αφίσα εκδηλώσεων Δήμου Μυτιλήνης για το Πολυτεχνείο (1988, αρχείο Γιάννη Παυλή).
Αφίσα εκδηλώσεων Δήμου Μυτιλήνης για το Πολυτεχνείο (1988, αρχείο Γιάννη Παυλή).17 Νοέμβρη 1983. Πορεία στην προκυμαία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην πρώτη σειρά από αριστερά: Βασίλης Παπλωματάς (ΠΕΑΕΑ), Δημήτρης Σφετούδης (ΝΕ ΚΚΕ), ανάμεσά τους με το καπέλο ο Δήμαρχος Αποστόλου, δεξιά πίσω από τον Σφετούδη με την τραγιάσκα ο Στρατής Παράσχος ή Λάχανο, που στις δημοτικές εκλογές του 1960 καπάκωσε την κάλπη σε ένα εκλογικό τμήμα στις Καμάρες, όπου ψήφιζαν δημότες της Λαγκάδας, όταν πήγαν να την πάρουν ένας λοχαγός με στρατιώτες για να την ανοίξουν στη Νομαρχία, ώστε να ανατρέψουν με νοθεία το οριακό αποτέλεσμα υπέρ του υποψηφίου της Αριστεράς Απόστολου Αποστόλου, Μπάμπης Πετρέλης (Ν.Ε ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Μπουρνούς (Δήμος Μυτιλήνης), κάποιος σπουδαστής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και με τα προσκοπικά ο Θωμάς Τσαγκαρέλης (αρχείο Μήτσου Μπουρνού)
Εκδηλώσεις μαθητιώσας νεολαίας Πλωμαρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου (Πλατεία Πλωμαρίου, 1977). Μεταξύ άλλων διακρίνονται ο Κώστας Μουτζούρης (πρώτος από αριστερά, που κρατά το πανό), ιδιοκτήτης της KAVA SANTO στη Μυτιλήνη, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό ύστερα από ατύχημα, και ο Γιάννης Τσαμπάνης (έκτος από αριστερά), μετέπειτα σύμβουλος ανάπτυξης της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου.Μαθητική πορεία προς το Άγαλμα της Ελευθερίας στις 17-11-1975, που διοργάνωσε η Λεσβιακή Κίνηση μαθητών (ΛΕΚΙΜ).