Skip to main content
|

"Ματωμένος Αύγουστος"

ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑΤΣΟΥ
ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Νοέμβρη του 2016 δώσαμε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, συγκεντρωτικό ονομαστικό κατάλογο με 286 Λέσβιους–Συντοπίτες μας που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικής Κατοχής, με περίοδο αναφοράς την υπογραφή της συνθηκολόγησης 23 Απριλίου 1941 μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 1944 για την πατρίδα μας και μέχρι την 9η Μάη 1945 για την κατεχόμενη Ευρώπη.

Όλοι αυτοί οι 286 συμπατριώτες μας αποτελούν τη σημαντική μα αφανή προσφορά της Λέσβου στην Εθνική Αντίσταση. Όλες αυτές οι 286 ξεχωριστές στιγμές των ιδιαίτερα άδικων θανάτων είχαν λησμονηθεί από την τοπική ιστορία, κρατώντας και ήταν θαμμένες σε ανώνυμα μνημεία.

Για το λόγο αυτό οι ΦΙΜΠΟΔ, θέλοντας να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της μνήμης τους, αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα επιμέρους καταλόγους των 286 θυμάτων, ανά ημερομηνία θανάτου και για κάθε ένα μήνα του έτους. Με βάση το διαχωρισμό αυτό και ξεκινώντας από τον μήνα Αύγουστο, γνωστοποιούμε σήμερα 26 ονοματεπώνυμα συμπατριωτών μας, που έχασαν τη ζωή τους το μήνα αυτό την περίοδο που προαναφέραμε. Στις εγγραφές αυτές περιλαμβάνουμε τον τόπο καταγωγής, το έτος γέννησης, την ημερομηνία θανάτου και τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας έχασε τη ζωή του.

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό θα πρέπει να κάνουμε δυο σχόλια-επισημάνσεις για τους 26 αυτούς θανάτους.

Στις 5 Αυγούστου 1944 έγινε από τους Γερμανούς η εκτέλεση της Κατσικάτσου Μαρίας, της τραγικής μάνας που πριν τρεις περίπου μήνες – 11 Μάη 1944 – «του χάρου τα κοπέλια» εκτέλεσαν τους δυο της γιους, το Νίκο και τον Ανδρέα. Υπεύθυνος και εκτελεστής ήταν ο αξιωματούχος της Γκεστάπο Τόνυ Κράμερ, υπαίτιος για εκατοντάδες εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη. Μετά την κατοχή το ονοματεπώνυμό του θα βρεθεί στη λίστα των 1.127 ατόμων που κατηγορήθηκαν από την Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου. Μετά την παράδοση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φακέλων στη Βόννη, σε δυο δόσεις, το 1952 και το 1959, ώστε να τους δικάσει!!! η τότε Δυτική Γερμανία, η υπόθεση Κράμερ μπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία της πόλης Bamberg. Το ίδιο έγινε και για όλες τις άλλες παραδόσεις φακέλων με στοιχεία για άτομα που είχαν κατηγορηθεί από τη Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου!!!.

 

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία