Η Χούντα καρατομεί την τοπική αυτοδιοίκηση στη Λέσβο
Μόλις τρεις μέρες μετά το φασιστικό πραξικόπημα στις 24 Απριλίου 1967, ο <<Υπουργός>> Εσωτερικών Στυλιανός Παττακός στέλνει στη Νομαρχία Λέσβου (και σε όλες τις Νομαρχίες της χώρας) ένα τηλεγράφημα ζητώντας να του γνωρίσουν τα <<κοινωνικά φρονήματα>> των αυτοδιοικητικών που έχουν εκλεγεί στις Δημοτικές Εκλογές του 1964. Αυτά ενδιαφέρουν τον αρχιπραξικοπηματία, ώστε να φυλακίσει, να εξορίσει, να καταργήσει καθέναν που δεν θα δηλώσει τυφλή υπακοή στην ξενόδουλη δικτατορία.
Και πράγματι μέσα σε μια μέρα ο διορισμένος Νομάρχης της παλατιανής κυβέρνησης και ο Διοικητής Χωροφυλακής (που διατηρεί βέβαια φακέλους για κάθε αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) απαντούν στον Πατακό με μια κατάσταση <<εμφαίνουσα>> τα <<κοινωνικά>> φρονήματα των Δημάρχων, των Κοινοταρχών και των Αναπληρωτών τους, Λέσβου και Λήμνου.
Το άθλιο και ταυτόχρονα γελοίο είναι ότι στο μυαλό και στην πρακτική τους υπάρχουν μόνο δυο χαρακτηρισμοί: <<Εθνικόφρων>> ή <<Κομμουνιστής>>, με τους οποίους φακελώνουν τους αιρετούς των 106 Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού μας. Την κατάσταση αυτή, καθώς και τη σχετική αλληλογραφία, δημοσιεύουμε στην ΟΜΑΔΑ μας στο facebook <<ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ>>, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και λάθη στους χαρακτηρισμούς. Είναι γνωστό ότι αρκετοί χαρακτηρισμοί αυτής της λίστας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού άνθρωποι δημοκρατικοί χαρακτηρίζονται «εθνικόφρονες» και άλλοι που δεν είχαν κομματική δράση και ιδιαίτερη συμμετοχή στο λαϊκό κίνημα χαρακτηρίζονται «κομμουνιστές»!
Βέβαια το Δήμαρχο Μυτιλήνης Απόστολο Αποστόλου (που ο Συνδυασμός του είχε εκλεγεί με το συντριπτικό ποσοστό 64% ), τον Αντιδήμαρχο Μυτιλήνης Δημήτρη Πέπα και αρκετούς δημοτικούς σύμβουλους τούς συνέλαβαν από την πρώτη μέρα της δικτατορίας και τους εξόρισαν, μαζί με διακόσιους περίπου συμπατριώτες μας, στο κολαστήριο της Γυάρου.
Μετά από χουντικό κοσκίνισμα και βολιδοσκοπήσεις (που πολλές απέτυχαν αφού αρκετοί σοβαροί άνθρωποι αρνήθηκαν να τους υπηρετήσουν), προχώρησαν σε διορισμό <<Δημάρχων>>, <<Κοινοταρχών>> και <<Συμβούλων>>, ως τοποτηρητών τους σε κάθε Δήμο και Κοινότητα, αφού βέβαια κατήργησαν τις δημοκρατικά εκλεγμένες δημοτικές και κοινοτικές αρχές. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα διόρισαν και άτομα που είχαν μειοψηφήσει στις δημοτικές εκλογές του 1964.
Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
----
Στη φωτογραφία ο απελθών Δήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Αποστόλου μιλά στο πυκνό ακροατήριο που κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Πρωτοχρονιά του 1983, για να παρακολουθήσει την τελετή παράδοσης και παραλαβής του Δήμου Μυτιλήνης στη νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή του Στρατή Πάλλη