Skip to main content
|

H "Λεσβιακή Ντοπιολαλιά" με εικόνες...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ελένη Μουστάκα

Η  Ελένη Μουστάκα είναι απόφοιτη του τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.  Η διπλωματική της εργασία αποσκοπεί στην έκφραση και επικοινωνία της ταυτότητας της Λέσβου και της πόλης της Μυτιλήνης. 

Οι δυο εργασίες "(Λέσβος , γη του τόπους μας"  και "Λεσβιακή Ντοπιολαλιά" ), που έχει κάνει είναι εικονογραφημένες εκδόσεις που στοχεύουν στη γεφύρωση της ιστορικότητας του τόπου με την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα, μέσα από μια φρέσκια και διαφορετική σχεδιαστική απόδοση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις. Συμπεριλαμβάνει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα επιμέρους χαρακτηριστικά (ντοπιολαλιά, τόποι, αισθητική) που καθιστούν το νησί μοναδικό, με τρόπο ιδιαίτερο και χιουμοριστικό.

 

Μετά την παρουσίαση της έκδοσης  "Λέσβος , γη του τόπους μας"  σήμερα το Lesvosnews.net παρουσιάζει το εικονογραφημένο τμήμα από την  "Λεσβιακή Ντοπιολαλιά"

 Απολαύστε το ! 

as

«Απ’ Αγιάσου κι απ’ Πλουμάρ’ μήτε γ’ναίκα μήδε μλαρ’» Από Αγιάσο κι από Πλωμάρι, ούτε γυναίκα ούτε μουλάρι. Η έκφραση αυτή, ανήκει στην οικογένεια απαξιωτικών αποφθεγμάτων τοπικιστικής αντιζηλίας.

 

 

b
«Βαθρακουκοίλ΄ς» Βατραχοκοίλης. Έκφραση που χρησιμοποιείται για κάποιον που είναι «κοιλαράς»

 

 

f
«Γκασμάς»Χαρακτηρισμός Μυτιληναίων. Σύμφωνα με την παράδοση από στόμα σε στόμα των φαντάρων, όταν ήταν να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όλοι οι κάτοικοι πήγαν να συνδράμουν κρατώντας έναν κασμά (και κανένας δεν κρατούσε φτυάρι ή σκαπέτι).

 

g
«Η καλύτερους μάστουρ’ς είνι τ’ς κατσίκας ι κώλους π’ κάν’ κουμπουλόγια» Ο καλύτερος μάστορας είναι της κατσίκας ο κώλος που κάνει κομπολόγια. Ειρωνική απάντηση σε κάποιον, που καυχιέται για την καλή δουλειά που κάνει.

 

 

m
«Μουρέλιμ’ τα ματέλια σ’ αραμπαδέλλια τσλούν» Μωρό μου τα μάτια σου κυλούν τα κάρα. Έκφραση η οποία χρησιμοποιείται ως κοπλιμέντο και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι έχει κανείς πανέξυπνα μάτια.

 

 

h
«Ξλωμένους» Πρόκειται για ιδιωματισμό που χρησιμοποείται για να εκφράσει τον τρελό, τον ανισόρροπο.

 

d
«Πλέβγιν τα μήλα στου γιαλό, πλέβγιν τσ οι καβαλλίνις» Πλέουν τα μήλα στη θάλασσα, πλέουν και οι καβαλλίνες. Για τους ανόητους που θέλουν να κάνουν τους σπουδαίους και να συγκριθούνε με πολύ ανώτερούς τους.

 

 

a
«Σάλια μπάλια» Λαϊκή έκφραση της Λέσβου που χρησιμοποιείται μεταφορικά για την προχειρότητα ή τη γρήγορη ανάμιξη παράταιρων συστατικών, αλλά κι ένας εξ ανατολής λαϊκός μύθος "αδύνατον να δέσεις με το σάλιο σου μια μπάλα από άχυρο" - που διακηρύττει περίτρανα τη ματαιότητα της ύπαρξης.

 

ty
«Τύφλις τσι μούτζις»
Φράση που χρησιμοποιείται ως επιφώνημα υβριστικό σε κάποιον που σφάλλει, που σκοντάφτει ή κάνει κάτι αδέξια.


Κείμενα
Καραγιάννης Β., Τα Αδιάντροπα. Λεσβιακά Λαογραφικά, Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα, 1983
Σωμαράκης Χ., 02 Νοεμβρίου 2011, Αν είσαι από τη Λέσβο λέγεσαι «γκασμάς». Αν όχι, ποιό είναι το
παρατσούκλι σου;, (www. foititelia.gr)
Salia Balia Band: Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στα τραγούδια, 27/04/2017,Παπανικολάου Ν., politikalesvos.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις