Τετάρτη 2 Ιουνίου: 3 κρούσματα στη Λέσβο - Στις περιοχές που κινδυνεύουν με lockdown το νησί μας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19) / Δεδομένα έως 2 Ιουνίου , ώρα 15:00
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.381, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 405.542 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 37 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.863 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.85 (95%Crl: 0.16 - 1.55)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.145 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.462 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 198 (ημερήσια μεταβολή +14.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στη Λέσβο
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου στη Λέσβο έχουμε 3 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 8,14 ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 3,47
Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων στο νησί μας ήταν 16. Ο μήνας Μάιος έκλεισε στο νησί μας με 358 κρούσματα.
Συνολικά η πορεία των εμβολιασμών στη Λέσβο - δεδομένα έως 01/06/2021 :
Σύνολο εμβολιασμών 39.404 (+811 την 01/06/2021)
Σύνολο 1ης δόσης: 26.051 (+540 την 01/06/2021)
Σύνολο 2ης δόσης: 16.935 (+483 την 01/06/2021)
Πισωγύρισμα: Αυτές είναι οι 4 περιοχές που οδηγούνται σε lockdown μέσα στο καλοκαίρι
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι λιγότερα σε σχέση με κάποιες εβδομάδες ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων και των εισαγωγών καθημερινά.
Ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή. Το ιικό φορτίο σε αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που κρούει καμπανάκια στην επιστημονική κοινότητα αλλά και την κυβέρνηση.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιτροπή των ειδικών δεν αποκλείει τοπικά lockdown στις συγκεκριμένες περιοχές.
Κάποιες από αυτές είναι τουριστικές, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι οι Σύρος, Τροιζηνία, Χανιά και Λέσβος.
Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ σε περίπτωση τοπικού lockdown
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
- Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
- Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
- Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
- Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.
Eπιστολή Περιφερειάρχη προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, απέστειλε χθες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, με αφορμή την άνοδο των κρουσμάτων Κορωναιού το τελευταίο διάστημα στην Λέσβο και την έντονη ανησυχία που επικρατεί για το ενδεχόμενο ενός πιθανού lockdown στο νησί. Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει πως η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκει στο μεταναστευτικό πληθυσμό και ζητά την παρέμβαση του κ. Χαρδαλιά προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown και παράλληλα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την μετακίνηση των μεταναστών που σήμερα γίνεται χωρίς περιορισμούς .
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζει για πολλοστή φορά πως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα για το μεταναστευτικό και δεν μπορούν να αντέξουν ένα πιθανό lockdown που θα αποτελεί και την χαριστική βολή για επιχειρήσεις και κατοίκους. Η Επιστολή κοινοποιείται παράλληλα προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη.