Υγεία

13/02/2015 - 13:10

Κρούσμα Η1Ν1 στη Μυτιλήνη - Σην εντατική του Νοσοκομείου 53χρονος

trong>του Ηλία Μαραβά / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 53χρονος, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.
Ο ασθενής παραμένει για δέκατη ημέρα διασωληνωμένος, με τους γιατρούς να τονίζουν πως αν και η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ξεπεράσει τελείως τον κίνδυνο.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, ωστόσο, σημειώνοντας πως πρόκειται για περιστατικό με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, και συστήνουν σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου να ενημερώνουν αμέσως το γιατρό τους μόλις διαπιστώνουν πως έχουν κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης.
Τα αποτελέσματα ελέγχου από ειδικό εργαστήριο επιβεβαίωσαν πως ο 53χρονος που προσήλθε στο Νοσοκομείο πριν από δέκα ημέρες, είχε προσβληθεί τελικά από τον ιό της γρίπης τύπου Η1Ν1.
Ο ασθενής ανήκει στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, αφού πάσχει από χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος και η προσβολή από τον ιό επιδείνωσε ραγδαία την κλινική του εικόνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασε στο Νοσοκομείο, ο ασθενής ήταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση και άμεσα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τις πρώτες ημέρες οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον σταθεροποιήσουν, πράγμα που κατάφεραν. Ωστόσο ο ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με την κατάστασή του να θεωρείται κρίσιμη.
«Στο νοσηλευόμενο παρέχεται πλήρως η νοσηλεία που σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και το Νοσοκομείο μας είναι σε θέση να την παρέχει, χωρίς να υστερεί έναντι άλλων νοσοκομείων», τονίζει ο γιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ανδρέας Γεωργίου.

«Μην ανησυχείτε…»
Πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για έξαρση της γρίπης ή για επιδημία τονίζει ο παθολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης.
Ο ίδιος εξηγεί πως πρόκειται για ένα τύπο ιού που είναι γνωστός και μάλιστα τον καλύπτει το φετινό εμβόλιο. «Αν και τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται αύξηση των περιστατικών της γρίπης, είναι το πρώτο που δεχόμαστε με τέτοιο βαθμό επιδείνωσης.
Πρόκειται για γνωστό στέλεχος του ιού, που σε συνδυασμό με κάποιο χρόνιο νόσημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος ασθενής έπασχε από χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και όταν ήρθε στο Νοσοκομείο, η κατάστασή του ήταν ήδη πολύ βεβαρημένη», τονίζει ο κ. Ανιτσάκης.
Εκτός από το εμβόλιο για τη γρίπη που είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης για τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, εξίσου κρίσιμο είναι να ειδοποιήσει εγκαίρως το γιατρό του όποιος διαπιστώσει ότι έχει κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης.
Στην ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου ανήκουν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας [διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αναπνευστική νόσος (περιλαμβάνεται και άσθμα)] και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την αναπνοή και προκαλούν άλλα χρόνια προβλήματα, όπως ακραίου βαθμού παχυσαρκία και αναπηρίες.
Ακόμα, οι έγκυοι και τα μικρά παιδιά, ιδίως κάτω των δύο ετών. Στα παιδιά οι ομάδες κινδύνου είναι λίγο διαφορετικές, με έμφαση σε νευροαναπτυξιακά νοσήματα και λιγότερο σε χρόνιες νόσους όπως διαβήτης και καρδιαγγειακή νόσος.


 

 

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενημερώνει  το κοινό ότι τις επόμενες εβδομάδες  αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα εποχικής γρίπης. Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η συνέχιση των προληπτικών μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής περιόδου γρίπης, που είναι τα ακόλουθα:

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού.

Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, που έκαναν εμβολιασμό κατά την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων, να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος περίπου 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος, ο αερισμός των χώρων και η αποφυγή συγχρωτισμού.

Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης, ακόμη και για άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Οικιοθελής απομόνωση (π.χ. από το σχολείο ή την εργασία) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!