Υγεία

28/10/2020 - 10:28

Κρίσιμη η 9η Νοεμβρίου - Τα 5 νέα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση

Τα στοιχεία είναι πλέον τρομακτικά: 1259 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι σε ένα 24ωρο και 102 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο εφιάλτης της πανδημίας έχει απλωθεί πάνω από ολόκληρη τη χώρα. Ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήτη Τσιόδρα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Τα νούμερα προκαλούν σοκ και δέος. Ήταν τέτοια η αγωνία του Σωτήρη Τσιόδρα να περάσει το μήνυμα προς όλους για τη χρήση της μάσκας που έδειξε παραστατικά τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν φοράμε τη μάσκα.

Ο Σωτήτης Τσιόδρας ήταν απόλυτος. Η πανδημία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Και τώρα σε αυτές της κρίσιμες στιγμές είναι στο χέρι όλων μας» όπως είπε «να κάνουμε αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες».

Η διασπορά του ιού σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας και η εφιαλτική εκτόξευση των κρουσμάτων προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες και έντονο προβληματισμό στην ειδική επιτροπή των λοιμοξιολόγων, που έχουν πια να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο κορωνοϊός καλπάζει και σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Τα νοσοκομεία γεμίζουν από ασθενείς. Οι εισαγωγές στις κλινικές covid αυξάνονται δραματικά και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας γεμίζουν. Το ΕΣΥ είναι σε απόλυτο συναγερμό.

Επιτίθεται κατά… μέτωπο ο κορoνοϊός

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνει την ανάγκη για γενικό συναγερμό, όπως επί ημέρες επιμένουν οι επαγγελματίες της υγείας. Κυρίως η διασπορά στην κοινότητα δείχνει ότι ο ιός κινείται ανεξέλεγκτα.

Μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά, που είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού, δεκατρείς ακόμη νομοί της χώρας βρίσκονται μια ανάσα από το lockdown.
Όπως αποκάλυψε tovima.gr, πρόκειται για τους νομούς Λαρίσης με 247 κρούσματα, Αχαΐας με 80 κρούσματα, Ροδόπης με 54 περιστατικά, Βοιωτίας με 73 νέες λοιμώξεις, Πέλλας με 69 κρούσματα, Ηρακλείου με 66, Καβάλας με 65, Τρικάλων με 63, Μεσσηνίας με 52, Πιερίας με 45, Μαγνησίας με 42, Ημαθίας με 38 και Χαλκιδικής με 37 νέα κρούσματα.

Σαρώνουν τη χώρα με γρήγορα τεστ

Ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ σαρώνουν όλη την χώρα πραγματοποιώντας γρήγορα τεστ με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές για να μάθουν εαν έχουν νοσήσει.

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 13973 rapid test, ενώ σήμερα διπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 26800.

«Τα τεστ γίνονται για να βρούμε τα κρούσματα που είναι στην κοινότητα και να τα απομονώσουμε. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Τα βέλη στην κυβερνητική φαρέτρα

Όπως αποκάλυψε χθες το MEGA, σε 15 ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρας. Κρίσιμη ημερομηνία η 9η Νοεμβρίου.

Μέχρι την Παρασκευή θα αποφασιστεί αν θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια στις πορτοκαλί περιοχές και για το αν θα κλείνει εστίαση στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 5 μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

-Στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η διακοπή (απαγόρευση) κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προταθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

-Αύξηση της τηλεργασίας

-Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Μοιράσου το άρθρο!