Υγεία

05/11/2020 - 12:13

Καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου

Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε η χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και έως τις 30 Νοεμβρίου επιστρέφει στις συνθήκες Μαρτίου, με τη διαφορά ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ( νηπιαγωγεία και δημοτικά) θα είναι ανοιχτά, καθώς και τα σχολεία της ειδικής αγωγής. Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας όπως είπε για τα οποία άμεσα θα ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση.

Καθολική όπως είπε θα είναι η χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

«Δεν μπορώ να αναλάβω να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Είμαι σίγουρος ότι εφόσον αυτά τα μέτρα, τις επόμενες 3 εβδομάδες, εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την πορεία», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώντας από κοινού με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα  τα νέα μέτρα.

«Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός επιστρέφουν τα SMS γι τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ ανοιχτά θα είναι τα σουπερμάρκετ. Παρέπεμψε, μάλιστα, στις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την εξειδίκευση των μέτρων.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει φόβος. Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός λίγο πριν ανακοινώσει τα οριζόντια μέτρα που θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα.

Η εκθετική αύξηση με υποχρεώνει να πάρω άμεσα τα μέτρα είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τις τελευταίες 5 μέρες είδαμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θανάτους, νοσηλείες, κατάληψη ΜΕΘ. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Αν συνεχίζαμε σε αυτό το ρυθμό, τις επόμενες 10 μέρες θα περιμέναμε στα νοσοκομεία πάνω από 1.000 συνανθρώπους μας.

Εξήγησε ότι οι 50 ΜΕΘ οι οποίες προστέθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία μπορείς να γεμίσουν σε 3 με 4 ημέρες.

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.

Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα και συγκεκριμένα:

1. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534

2. Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας

3. Θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη ενεργούς μακροχρόνια ανέργους

Οχι στην αμφισβήτηση

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να είναι σύμμαχοι σε αυτή την νέα μεγάλη προσπάθεια, ενώ υπεραμυνόμενος των μέτρων που ανακοίνωσε είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Πολιτικές αποφάσεις αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ. Τα δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Εδώ δεν μπορώ να πάρω ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο . Γι’ αυτό τώρα αυτά τα μέτρα», εξήγησε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο ζήτησε η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. «Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες των επιλογών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιδημιολογικά δεδομένα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού.

Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο. 

Τα σχολεία θα κλείσουν τελευταία

Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία δήλωσαν αμφότεροι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσιόδρας τονίζοντας ότι είναι τεράστιες οι συνέπειες της διακοπής της εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίοδρας υπήρξαν διαφορετικές απόψεις στην επιστημονική κοινότητα για τη λειτουργιά των σχολείων, «μας δίχασε το θέμα των σχολείων», είπε και πρόσθεσε, το συζητήσαμε πολύ, με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων. Πρόσθεσε ότι μετά την ηλικία των 10-12 ετών αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού. Γι αυτό προτείναμε να μείνουν κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια είπε ο καθηγητής. Αλλωστε πρόσθεσε τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν καλύτερα τη τηλεκπαίδευση.

Μετά την ηλικία των 18 με 18 ετών όπως είπε ο κ. Τσίοδρας η μεγαλύτερη η μετάδοση του ιού σε αυτές τις ηλικίες.

Διαφωνία επιστημόνων

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφωνία που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες μέρες μέσα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συστήνουν τα μέτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι αποφάσεις τους δεν είναι πάντα ομόφωνες.

Η επιτροπή των ειδικών καταλήγει σε μαι απόφαση, σε μια κοινή συνισταμένη, είπε και πρόσθεσε

«Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις και διαφορετικές απόψεις. Η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και καταλήγει σε συστάσεις και η ευθύνη των αποφάσεων είναι της κυβέρνησης», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Υπάρχουν κι αυτοί που εύλογα προβληματίζονται πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Οι ΜΕΘ δοκιμάζονται. Αρκεί κανείς να ακούσει τον ήχο των αναπνευστήρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία. 

Με προσοχή θα ανοίξει η οικονομία

Εκτιμούμε ότι 3 εβδομάδες είναι αρκετές, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Επεσήμανε όμως ότι θα χρειαστεί να ξανανοίξουμε την οικονομία με μεγάλη προσοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει περισσότερα στοιχεία στη διάθεση της.

Σε σχέση με το παρελθόν έχουμε δύο σημαντικά στοιχεία: Το σύστημα ιχνηλάτησης του Νίκου Χαρδαλιά δούλεψε εξαιρετικά και μας έδωσε σημαντικά δεδομένα. Έχουμε δεδομένα και από την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μας βοηθάνε να παρακολουθούμε την εξάπλωση του ιού, είπε.

Επεσήμανε ότι με τα νέα μέτρα που λαμβάνονται θα μειωθεί η διασπορά του ιού, ενώ δεν πρόσθεσε ότι κανείς δεν αποκλείει τίποτα.

Τα μέτρα θα δουλέψουν, είπε ο κ. Τσιόδρας, αλλά η επιδημία θα τελειώσει μόνο με ένα εμβόλιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο τέλος του έτους αρχές του επόμενου

Μοιράσου το άρθρο!