Υγεία

02/08/2024 - 10:10

Κατάντια στην Ελλάδα του 2024.... Κέντρο Υγείας Άντισσας μόνο τα πρωινά!

update Αναφορά στη Βουλή

Επιστολή προς :
: κ.Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου ΚΟΙΝ : - Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Μυτιλήνης -Προϊστάμενο Εισαγγελίας Μυτιλήνης - ΟΕΝΓΕ -Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ Λέσβου

"Αδύνατη η λειτουργία του Κ.Υ. Άντισσας"

Έχοντας υπόψη:

α) Τα έγγραφα του Διευθυντή Γενικής Ιατρικής Μιχαήλ Ρούσση (αρ. πρωτ.680/18.07.2024) και τον Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου του Κ.Υ. Άντισσας (αρ. πρωτ. 716/23.07.2024), που χαρακτηρίζουν επισφαλείς τις εφημερίες του Κ.Υ.

β) Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία και προσωπικά βιώνω σε σχέση με τη λειτουργία του Κ.Υ. Άντισσας. Συγκεκριμένα:

Οι 2 υπηρετούντες νοσηλευτές δίνουν συνολικά 42 βάρδιες, ενώ έχουν αιτηθεί συνολικά 15 ημέρες κανονικής άδειας για τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει πως θα καλύψουν 27 από τις συνολικά 93 βάρδιες, από τις οποίες οι 21 θα είναι στο πρωινό ωράριο. Θα μείνουν ακάλυπτες από νοσηλευτή σχεδόν όλες οι βάρδιες, που αφορούν στην κάλυψη των εφημεριών.

Παράλληλα, με ελλείψεις καταρτίζεται  το πρόγραμμα εφημεριών των ιατρών, παρά τη συμμετοχή σε αυτό ιατρών από το Κ.Υ. Καλλονής. Καθημερινά εφημερεύουν ένας Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος και ένας Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου σε ενεργό εφημερία, σχεδόν πάντα χωρίς νοσηλευτή. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες εφημερεύουν ένας Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος και δύο Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου σε ενεργό εφημερία, χωρίς νοσηλευτή. Στις καθημερινές εφημερίες, όταν ο Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου συνοδεύει περιστατικά στο Νοσοκομείο, ο ειδικευμένος Ιατρός μένει για περίπου 4 ώρες  εντελώς μόνος του, να αντιμετωπίσει τα προσερχόμενα επείγοντα περιστατικά, χωρίς νοσηλευτή.

Συμπερασματικά  οι εφημερεύοντες  ιατροί  καλούνται να εργαστούν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών. Δεν νοείται ασφαλής εφημερία χωρίς νοσηλευτή και ακόμα περισσότερο με έναν ιατρό εντελώς μόνο του, να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά. Με τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού της περιφέρειας του Κ.Υ. λόγω θερινής περιόδου, είναι αδύνατο να λειτουργήσει αυτό, επαρκώς καθημερινά, όλο το 24ωρο του κάθε μήνα. Το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κ.Υ. Άντισσας.

Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κ.Υ. Άντισσας και συνάμα υπεύθυνος ως ιατρός, δηλώνω ότι το Κ.Υ. θα καλύπτεται από ιατρούς κατά το πρωινό ωράριο και θα διακόψει τη λειτουργία του για τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου. Η δήλωση αυτή θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να λάβουν γνώση οι κάτοικοι της περιοχής, εάν και εφόσον μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν προβείτε σε λύση του προβλήματος. Αρνούμαι να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων με πλασματική λειτουργία του Κ.Υ. Το αποτέλεσμα το οποίο οξύνθηκε με την πάροδο του χρόνου οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους εσείς, όπως και η πολιτική ηγεσία, πλήρως γνωρίζετε αλλά αφήνονται τα πράγματα στην τύχη τους.

Σας δηλώνουμε ότι από τις 5  Αυγούστου, το Κ.Υ. Άντισσας θα λειτουργεί κατά το πρωινό ωράριο.

 

 Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Υ.

  ΠΑΥΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ- ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

 Κ.Υ.ΑΝΤΙΣΣΑΣ

 

---------

 

Άμεση παρέμβαση προς τον Αρμόδιο Υπουργό Υγείας για την Μερική Αναστολή λειτουργίας του Κ.Υ. Άντισσας, άσκησε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, καταθέτοντας ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή, σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 11105/1-8-2024 εγγράφου, της Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό:

1.      Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 

 Θέμα: Μερική Αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Άντισσας λόγω έλλειψης προσωπικού

Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω ως αναφορά το υπ’ αριθμ. 11105/1-8-2024 Έγγραφο της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης, σύμφωνα με το οποίο το Κέντρο Υγείας Άντισσας Λέσβου, πρόκειται να παύσει να λειτουργεί πέραν του πρωινού ωραρίου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παρακαλώ όπως αναλάβετε προσωπική πρωτοβουλία και παρέμβαση προς τον αρμόδιο Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ αλλά και προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια, άμεσης κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό του Κ.Υ. Άντισσας, καθ ότι βρισκόμαστε στα μέσα της Τουριστικής περιόδου και ο πληθυσμός στην περιοχή ευθύνης του, έχει υπερδιπλασιαστεί, ώστε να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. Άντισσας.

Επειδή, η ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών είναι και κριτήριο επιλογής ενός τουριστικού προορισμού και εν προκειμένω πλήττεται και η τουριστική εικόνα της περιοχής.

Επειδή ο χώρος ευθύνης του Κ.Υ. Άντισσας καλύπτει την κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή της Ερεσού και του Σιγρίου με το Απολιθωμένο Δάσος.

Επειδή, μεγάλο μέρος των μόνιμων κατοίκων της περιοχής είναι ηλικιωμένοι με αυξημένες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης.

Παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες, ως αρμόδιου Υπουργού, για την επίλυση του προβλήματος και την εξασφάλιση της 24ωρης πλήρους λειτουργίας του Κ.Υ. Άντισσας.

 Ο Αναφέρων Βουλευτής

Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

δφ

 

Ανακοίνωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο παντελώς ακατάλληλος Υπουργός Υγείας – υβριστής των υγειονομικών, Άδωνις Γεωργιάδης, το κατάφεραν κι αυτό. Από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, το Κ.Υ Άντισσας, το πρώτο Κ.Υ που θεμελιώθηκε στην Ελλάδα, θα λειτουργεί μόνο κατά το πρωϊνό ωράριο, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτές, καθιστούν αδύνατο να καλυφθούν οι βάρδιες που απαιτούνται για 24ωρη λειτουργία. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου και το συγκεκριμένο Κ.Υ καλύπτει μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού μας και το χειμώνα καλύπτεται μια περιοχή με γερασμένο πληθυσμό. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και επικίνδυνη για την υγεία των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, εξέλιξη, καθώς στο απευκταίο ενδεχόμενο που χρειαστεί κάποιος επείγουσα και άμεση ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη κατά το διάστημα μη λειτουργίας του Κ.Υ Άντισσας, θα πρέπει να μεταβεί στο κοντινότερο Κ.Υ Καλλονής, που απέχει περισσότερο από 30χλμ. 

Καλούμε τη Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Να στελεχωθεί άμεσα το Κ.Υ Άντισσας, με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η 24ώρη λειτουργία του όλο το χρόνο.

Μοιράσου το άρθρο!