Υγεία

06/10/2014 - 20:58

Δέσμευση λογαριασμών και κατασχέσεις σε Κληροδότημα Νοσοκομείου Μυτιλήνης και πρώην Διοικητή

Γ

ράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

  •  120.000 ευρώ "έβαλε στο χέρι" το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές του Κληροδοτήματος Βοστάνη, που αφορούν τους 14 υπαλλήλους του Νοσοκομείου
  • Δέσμευση λογαριασμών και κατάσχεση μεγάλης κατοικίας στη Σκιάθο και για τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου, Δημήτρη Κατσιφαράκη

 

Αιφνιδίασε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΙΚΑ, προχωρώντας στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Κληροδοτήματος "Βοστάνη", καθώς και του πρώην διοικητή του Βοστάνειου, Δημήτρη Κατσιφαράκη, στον οποίο έχουν καταλογιστεί απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές.

Η νεοϊδρυθείσα υπηρεσία του ΙΚΑ για την είσπραξη των οφειλών κατάφερε με τη δέσμευση των λογαριασμών να "βάλει στο χέρι" 120.000 ευρώ του Κληροδοτήματος, ενώ διεκδικεί επιπλέον το ποσό των 380.000 ευρώ, που αποτελούν απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα για την απασχόληση των 14 υπαλλήλων του Κληροδοτήματος επί σειρά ετών. Εν τω μεταξύ εδώ και λίγους μήνες οι παραπάνω υπάλληλοι που μετά την απόλυσή τους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη επιτυγχάνοντας την απασχόλησή τους στο Νοσοκομείο με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μισθοδοτούνται και οι εισφορές τους καταβάλλονται κανονικά από το Βοστάνειο, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα τα παλιά χρωστούμενα πριν τη δικαστική απόφαση, όταν ακόμα υπάγονταν τυπικά στο Κληροδότημα (ανεξαρτήτως ότι απασχολούνταν στο Βοστάνειο).

 

Τρέχουν στην Αθήνα…

 

Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Κληροδοτήματος είχε θορυβήσει την Παρασκευή τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ενώ σήμερα Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί εσπευσμένα στην Αθήνα ο διοικητής Βασίλης Μουζάλας, προκειμένου να ζητήσει παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια του Υπουργείου Υγείας για να διευθετηθεί το θέμα. Επί της ουσίας το Νοσοκομείο ζητά να δεχθεί η Εφορία Μυτιλήνης τη διαγραφή του ΑΦΜ του Κληροδοτήματος, ώστε αυτό να μην υφίσταται ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση και τις υποχρεώσεις του το Βοστάνειο. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν έχει εγκρίνει τους προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών του Κληροδοτήματος, με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο.

 Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι όσες προσπάθειες έγιναν κατά το παρελθόν από τον προηγούμενο διοικητή, Δημήτρη Κατσιφαράκη να αναλάβει το Νοσοκομείο τα χρέη, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, καθώς το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει το Κληροδότημα, αλλά μόνο το Βοστάνειο. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις και με τις γρήγορες διαδικασίες με τις οποίες "τρέχει" τις δεσμεύσεις λογαριασμών και τις κατασχέσεις η νέα εισπρακτική υπηρεσία του ΙΚΑ, είναι αρκετά πιθανό να κινδυνεύσει η περιουσία του Ιδρύματος (η οποία εκτός από περιουσία του Νοσοκομείου είναι και περιουσία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων).

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι στο παρελθόν το ΙΚΑ είχε προχωρήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης για τέσσερα ακίνητα για τις ίδιες οφειλές, όπως όμως φάνηκε στη συνέχεια, λόγω ενός σημαντικού λάθους στην όλη διαδικασία γλίτωσε το Κληροδότημα τα δικά του ακίνητα, επί του παρόντος.

Η περιουσία του κληροδοτήματος Βοστάνη είναι πολύ μεγάλης αξίας, καθώς σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οικόπεδα στη νότια Μυτιλήνη και στα βορειόχωρα, ενώ το βασικό περιουσιακό στοιχείο είναι το κτίριο (πολυκατοικία) στην οδό Βουλής της Αθήνας που είναι μισθωμένο στο Κοινοβούλιο.

 

Κατάσχουν την περιουσία του Κατσιφαράκη

Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω για το Κληροδότημα Βοστάνη το ΙΚΑ "βάζει στο χέρι" και την ακίνητη περιουσία του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου, Δημήτρη Κατσιφαράκη. Ήδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΙΚΑ έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην διοικητή, αφήνοντάς του "ελεύθερο" μόνο το προβλεπόμενο ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ. Δεν σταμάτησε όμως το ΙΚΑ μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην διοικητή, καθώς προκειμένου να πάρει όσα περισσότερα μπορεί για το χρέος του Κληροδοτήματος, προχωρά τις διαδικασίες κατάσχεσης κατοικίας του κ. Κατσιφαράκη στη Σκιάθο.

Μιλώντας την Παρασκευή τηλεφωνικά από την Αθήνα στα "Νέα της Λέσβου" ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κατσιφαράκης ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο, καθώς εγώ ως διοικητής δεν προσέλαβα κανέναν. Καταλογίζουν όμως ένα σημαντικό ποσό τόσο επί ημερών της δικής μου διοίκησης όσο και επί των προκατόχων μου. Είναι προφανές ότι πρέπει το όλο θέμα να ρυθμιστεί με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, καθώς δεν μπορούν να καταστρέφουν ανθρώπους για χρέη για τα οποία δεν φέρουμε ευθύνη», είπε καταλήγοντας.

Ας σημειωθεί ότι με σαφώς μικρότερα ποσά είναι "χρεωμένοι" στο ΙΚΑ και οι προκάτοχοι του κ. Κατσιφαράκη στο Νοσοκομείο, Παύλος Παπαδόπουλος και Άρης Χατζηκομνηνός. Το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ασφαλιστικές εισφορές του Κληροδοτήματος, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα αποτελεί πλέον μια "βόμβα που έσκασε" απειλώντας τις περιουσίες των διοικητών που διετέλεσαν όσα χρόνια δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη, αλλά και την περιουσία του Κληροδοτήματος.

Μοιράσου το άρθρο!