Κακές Διατροφικές Συνήθειες Γονέων και παιδική παχυσαρκία
Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευστρατία Κουνιαρέλλη με το σημερινό της άρθρο παρεμβαίνει στα όσα γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σε τοπικές εφημερίδες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου και τις συμβουλές δήθεν ειδικών για την παιδική διατροφή.
Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνεται συνεχώς ανησυχητικά αποκτώντας ολοένα και περισσότερο επιδημικές τάσεις παγκοσμίως. Η Ελλάδα δυστυχώς φαίνεται να βγαίνει πρωταθλήτρια στην παιδική παχυσαρκία με το 25% των παιδιών της και των εφήβων της να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων νηπίων να αγγίζει το 30%. Με λίγα λόγια σχεδόν 1 στα 3 ελληνόπουλα σήμερα είναι παχύσαρκα.
Οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από την παχυσαρκία είναι πολλοί. Η παιδική παχυσαρκία συνοδεύεται με μια πληθώρα προβλημάτων τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν είτε άμεσα στην παιδική ηλικία είτε απώτερα στην ενήλικη ζωή. Εντύπωση προκαλεί ότι ασθένειες όπως διαβήτης τύπου 2, που προγενέστερα θεωρούταν ασθένεια των ενήλικων, έχει αυξηθεί δραματικά στα παιδιά και στους εφήβους. Αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις όπως υπερχοληστεριναιμία και υπέρταση που παλιότερα εμφανιζόντουσαν μόνο στους ενήλικες, παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στην παιδική ηλικία. Εκτός όμως από οργανικά προβλήματα η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία φαίνεται να έχει και αρνητικές επιπτώσεις και τόσο στην ψυχολογία όσο και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Κυρίως τα κορίτσια νεαρής ηλικίας παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ενώ η περιθωριοποίηση στο σχολικό περιβάλλον αποτελεί συχνό φαινόμενο.
Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτεί την ενεργοποίηση ολόκληρης της οικογένειας και κυρίως των γονιών ώστε να συμβάλουν στην σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών.
Τα παιδιά εκτός από τα γονίδια κληρονομούν και τις διατροφικές συνήθειες από τους γονείς τους.
Πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν συνεχώς πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονέων στο να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθώς αυτοί αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά αρχίζουν να μιμούνται τους γονείς. Η επιρροή των γονιών στη διατροφή των παιδιών ξεκινάει από την στιγμή που σταματάει ο θηλασμός και αυτό γιατί το βρέφος από εκεί και έπειτα χάνει την δυνατότητα να καθορίσει από μόνο του την ποσότητα που θα πιει.
Προτεινόμενη διατροφή στη παιδική ηλικία:
Κατανάλωση :
· 3-4 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
· 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών μερίδων την ημέρα
· 4-5 μερίδες δημητριακών την ημέρα (ψωμί, αρτοσκευάσματα, προσοχή στα συσκευασμένα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη)
· 2 μερίδες κρέας την εβδομάδα (προτιμήστε ντόπιο κρέας π.χ κατσικάκι)
· 2-3 μερίδες την εβδομάδα ψάρι και κοτόπουλο
· 1-3 αυγά την εβδομάδα
· 1-2 φορές την εβδομάδα όσπριο
· Καθημερινά : μέλι 1κ.σ, ξηρούς καρπούς, παστέλι με μέλι (χωρίς ζάχαρη)
Αποφυγή:
· Ζάχαρης και των προϊόντων που την περιέχουν
·
Συμπερασματικά από τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από την πρώιμη ηλικία και είναι εμφανές ο σημαντικός και καθοριστικός ρόλος των γονιών στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής των ελληνόπουλων. Έτσι, ενώ η μεσογειακή μας διατροφή, οι παραδόσεις, οι αξίες, η θρησκεία και ο πολιτισμός μας είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, οι λανθασμένες διατροφικές νοοτροπίες πρέπει να σταματήσουν εδώ στην γραμμή της κληρονομιάς μας.
Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893