Ρεπορτάζ Αγοράς

03/10/2014 - 11:07

Οι γεύσεις της Λέσβου στο κέντρο της Αθήνας

Να ξαναμυρίσουμε τον αέρα της παλιάς, αθηναϊκής γειτονιάς αλλά και τον αέρα της Λέσβου. Τέτοιος είναι ο αέρας του ουζερί Λέσβος, στην εξαρχειώτικη Εμμανουήλ Μπενάκη: ατμόσφαιρα γειτονιάς, διάθεση παρέας. Σα να ζεις στη μονοκατοικία απέναντι, και να κατεβαίνεις για να φας στα απλά τραπεζάκια του, επειδή δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις ή για να συναντηθείς με την παρέα που έχει ήδη καταφέρει το πρώτο καραφάκι και σε περιμένει για το δεύτερο, συνοδεία του απαραίτητου μεζέ. Ο χώρος, λιτός: ξύλινες καρέκλες καφενείου, τραπεζάκια στρωμένα με το χάρτη της Λέσβου, μωσαϊκό που ευωδιάζει κάτι από τα παιδικά μας χρόνια. Εδώ κι εκεί, χαριτωμένες λεπτομέρειες: δύο γιγάντια κάδρα με τα ποιήματα που είχαν γράψει για το μαγαζί δύο κοριτσάκια, τη δεκαετία του '70, κορνίζες με γκραβούρες της Λέσβου, μια παλιά σιφονιέρα επάνω στην οποία καμαρώνουν διαφορετικά μπουκαλάκια ούζου, σχέδια του Θεόφιλου πλάι στα τραπεζάκια έξω, συλλεκτικό jukebox και μηχανές! Το μενού αλλάζει καθημερινά, οι γεύσεις της Λέσβου κυριαρχούν.Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι δοκιμάσετε θα είναι φρεσκότατο, και θα το έχετε διαλέξει από τη βιτρίνα, για να είστε σίγουροι τι παραγγέλνετε. Σημειώστε πως η χωριάτικη είναι κορυφή –γιατί στο νησί ξέρουν από καλό λάδι– το χταποδάκι ζουμερότατο, και οι κολοκυθοκεφτέδες θυμίζουν επικίνδυνα εκείνους της μαμάς.



Ουζομεζέδες με παράδοση και ονομασία προέλευσης!

ΕΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 38 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.2103814525

Η ιστορία
Το ουζερί άνοιξε τις πόρτες του από 2 αδέρφια από την Αγιάσο (Γραμμέληδες) τα σκληρά χρόνια μετά τον εμφύλιο. Ήταν η εποχή που οι πάμπτωχοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι από την επαρχία συνέρρεαν στην Αθήνα για να νιώσουν πιο ασφαλής και να βρουν το μεροκάματο... Οι εσωτερικοί  μετανάστες από την Λέσβο ήθελαν το στέκι τους και έτσι οι Γραμμέληδες έφτιαξαν το ουζερί "Η Λέσβος" για να θυμούνται τον τόπο τους...
Στο καφενείο που δημιούργησαν οι Γραμμέληδες στην Μπενάκη έρχονταν οι Μυτιληνιοί εσωτερικοί μετανάστες, για να δουν τους συγχωριανούς τους, να μάθουν τα νέα από το χωριό και να παραλάβουν δέματα που έστελναν οι συγγενείς από τον τόπο τους..

Έτσι πρόχειρα τηγάνιζαν και έψηναν μερικά πράγματα από το χωριό και έπιναν ούζο για να ζεστάνουν την καθημερινότητά τους και να νιώσουν πιό οικεία και ανθρώπινα στην αφιλόξενη Αθήνα...
Το ουζερί "Η Λέσβος", έφερε το χωριό στην Αθήνα... Έτσι συνεχίζει και σήμερα να προσφέρει αυθεντικές γεύσεις, να παραμένει αναλοίωτο στον χρόνο και να παράγει πολιτισμό!

Εκτός από τις μοναδικες γεύσεις στο ουζερί θα δείτε:

 

Οι τοίχοι του Ουζερί "Η Λέσβος" είναι γεμάτοι ιστορία...

------------------

 

Στο ουζερί  υπάρχει ένα παλιό πιάνο, όπως και άλλα παλιά μουσικά όργανα, από τις αρχές του 20ου αιώνα, το οποίο έχει εξαιρετικό ήχο και μεγάλη ιστορία.

 

-------------


Συλλεκτικό jukebox στο ουζερί.. Βρίσκεται εκεί περισσότερα από 30 χρόνια, και έχει συνοδεύσει καημούς, χαρές και όνειρα των θαμώνων του ουζερί, ανά τα χρόνια..

 

--------------
 

Ένα παλιό Zundapp, στο μπαλκονάκι του Ουζερί.

 

 


Το έπιπλο αυτό, με την μεγάλη ποικιλία από ούζα, αποτελεί το Α και το Ω και δεν πρέπει να λείπει από κανένα παραδοσιακό ουζερί..
 

Μοιράσου το άρθρο!