Επίσκεψη Γερμανών στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βράνα στον Παπάδο Γέρας
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας υποδέχθηκε τους ξένους καλεσμένους στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο (Βρανά) στον Παπάδο όπου τους ξενάγησε στους χώρους του μεταφέροντάς τους μεταξύ των άλλων τον χαιρετισμό του Προέδρου της Εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκου Κούνδουρου. Επεσήμανε ότι το κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βιομηχανικής ακμής (19ου αρχές 20ου αιώνα) και ένα από τα αρχαιότερα ελαιοτριβεία της Ελλάδας αυτής της εποχής, που δημιούργησε ο παππούς του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στα 1887. Μια ομάδα ανθρώπων, όπως είπε ο Νίκος Σηφουνάκης, ανέλαβε την προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξής του σε Μουσείο, επιτυγχάνοντας ύστερα από επίπονες προσπάθειες κατά την τετραετία 2005-2009 την αναστήλωσή του.
Σήμερα είναι σε θέση να λειτουργήσει επίσης - για εκπαιδευτικούς λόγους ο μηχανολογικός του εξοπλισμός (μύλοι, αντλίες, πειστήρια) – ανά πάσα στιγμή και έτσι οι επισκέπτες και κυρίως νέοι μπορούν ν΄ αντιληφθούν πως γινόταν η επεξεργασία της ελιάς τον περασμένο και προπερασμένο αιώνα.
Το Μουσείο σε συνεργασία με την οικογένεια Πρωτούλη και την εταιρεία ΓΑΙΑ παράγει και διαθέτει στην αγορά το λάδι με την ονομασία « ΒΡΑΝΑ» που ήδη εξάγεται και στην Γερμανία και τυγχάνει αναγνώρισης για την υψηλή του ποιότητα.
Οι επισκέπτες μετά το πέρας της περιήγησης έκφρασαν την ικανοποίηση και τον θαυμασμό τους για το μοναδικό αυτό έργο πολιτισμού και διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν κήρυκες του Λεσβιακού λαδιού και του πολιτισμού της Λέσβου.
Ακόμη κατά την παραμονή του στη Γέρα, ο κ. Σηφουνάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΡΑΣ, που συστήθηκε σχετικά πρόσφατα για την προώθηση του Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Ενημερώθηκε για τους στόχους και τις προτεραιότητες του Φορέα και ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. του Αρχιπελάγους (που διαχειρίζεται το Μουσείο «Βρανά») ώστε να αλληλοβοηθηθούν στην κοινή προσπάθεια.