Πολιτισμός

21/08/2023 - 08:03

Βραδιά αφιερωμένη στην Μαρία Καλλιπολίτη

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής πραγματοποιήθηκε ένα μικρό αφιέρωμα στη χαράκτρια , γλύπτρια και ζωγράφο Μαρία Καλλιπολίτη.

 

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαφίων αναφέρει:

Ήταν μια βραδιά που οργανώθηκε με πολλή αγάπη και σεβασμό στη ζωή και το έργο της βραβευμένης καλλιτέχνιδας από την Αγία Παρασκευή για να τη γνωρίσουν οι νεότεροι και για να έρθουμε εμείς που την ξέρουμε και θαυμάζουμε το έργο της λίγο πιο κοντά σ’αυτό.

Εκτός όμως από την πορεία της στην τέχνη ήταν και η ίδια χαρισματικός άνθρωπος. Απλή , δραστήρια, συμπονετική, δημιουργική. Τις παραπάνω πτυχές της ζωής και του έργου της προσπαθήσαμε λίγο να τις αγγίξουμε προσκαλώντας ανθρώπους που γνώριζαν βαθιά την καλλιτεχνική της πορεία και την πορεία της στη ζωή.

Ευχαριστούμε λοιπόν από καρδιάς την αφυπηρετήσασα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κυρία Δώρα Μαρκάτου, που επικοινώνησε μαζί μας διαδικτυακά, για την τόσο ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη ομιλία της για το σύνολο του έργου της Μαρίας Καλλιπολίτη.

Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα, Διδάκτορα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κύριο Αριστείδη Καλάργαλη που μοιράστηκε μαζί μας τις πολλές φορές που συνεργάστηκε με τη Μαρία Καλλιπολίτη και τις αναμνήσεις του από εκείνη ως καλλιτέχνιδα και ως προσωπική φίλη του.

Τέλος ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους δικούς της ανθρώπους , μερικούς από τους πιο κοντινούς της φίλους που μοιράστηκαν μαζί μας αξέχαστες στιγμές από τη ζωή τους με τη Μαρία Καλλιπολίτη .

Οι αναμνήσεις αυτές συνενώθηκαν σε κείμενο από τον διδάκτορα Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του συλλόγου μας, κύριο Γιώργο Τυρίκο-Εργά σ’ένα μικρό πορτρέτο της ζωής της Μαρίας Καλλιπολίτη.

Ευχαριστούμε λοιπόν τους ανθρώπους αυτούς που μας άνοιξαν την καρδιά τους : τον σύντροφό της για 30 χρόνια , κύριο Χαράλαμπο Κουλίκα, την κυρία Ευτέρπη Γαληνού, τον κύριο Στρατή Προδρόμου, τον κύριο Θεόφιλο Προδρόμου και την κυρία Κωνσταντίνα Παπαναστασίου.

χ

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια σύντομη αλλά πολύ ουσιαστική αναφορά από τον κύριο Χαράλαμπο Κουλίκα για την ανάγκη να κινηθεί η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να αποσφραγιστεί το αρχοντικό της Μαρίας Καλλιπολίτη, να διασωθούν πάρα πολλά έργα της που βρίσκονται κλεισμένα και όχι προστατευμένα μέσα σ’ αυτό και να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της καλλιτέχνιδας να γίνει το αρχοντικό κέντρο πολιτισμού, όπου θα εκτίθενται τα έργα της.

Παράλληλα με το αφιέρωμα εκτέθηκαν δεκαπέντε πίνακες , καθώς και μετάλλια και χαρακτικά της Μαρίας Καλλιπολίτη σε όλο τον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που μας διέθεσαν τα έργα αυτά, την την Πολιάνα και την κυρία Anique Schirris για τα καβαλέτα, και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για τη διάθεση του Δημοτικού Θεάτρου και τον κύριο Γιώργο Κατσαρό για τη βοήθεια.

δ

Μοιράσου το άρθρο!