Πολιτική

04/10/2023 - 14:17

“Ξεσπιτώνονται” Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς από το Parking της Μαρίνας Πλωμαρίου

“Ξεσπιτώνονται” Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς από το Parking της Μαρίνας Πλωμαρίου

Ως Δημοτικός Σύμβουλος και αναπληρωματικό μέλος του Λιμενικού οφείλω να ενημερώσω για τα εξής: Πριν από μερικές ημέρες ενημερωθήκαμε από το Λιμεναρχείο ότι το προσεχές διάστημα δεν θα επιτραπεί σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς να βγάλουν τα σκάφη τους και να τα τοποθετήσουν στον χώρο στάθμευσης της μαρίνας Πλωμαρίου. Ο συγκεκριμένος χώρος εδώ και δεκαετίες εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 κατέθεσα αίτημα στο λιμενικό ταμείο να χορηγήσει άμεσα άδεια για ανέλκυση-καθέλκυση σκαφών και παραμονή αυτών από 1η Οκτωβρίου 2023 ως 30 Απριλίου 2024 για μεγάλο ή μικρότερο διάστημα ανάλογα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Οι λόγοι είναι προφανείς, τα σκάφη, μικρά και μεγάλα, δεν μπορούν να παραμείνουν ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες στη θάλασσα διότι το λιμάνι αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως με τους ανατολικούς, νοτιοανατολικούς και νότιους ανέμους και δημιουργούνται κίνδυνοι.

Αν στο μέλλον απαγορευτεί ακόμα και η χρήση της ράμπας-γλίστρας της μαρίνας από τα σκάφη, δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο σημείο για την ασφαλή ανέλκυση-καθέλκυση στο Πλωμάρι. Επίσης γεννάται το ερώτημα αν έχει προβλεφθεί χώρος για την αγκυροροβολία των σκαφών στο υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού. Για το λιμάνι Πλωμαρίου πρέπει να παρθεί απόφαση για την εκπόνηση μελέτης για ένα λιμενικό έργο που θα λύσει τα προβλήματα αυτά, π.χ. επιμήκυνση, κόκκινου ή και πράσινου μαζί μόλου για να μειωθεί το άνοιγμα του στομίου.

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με το λιμενικό ταμείο, έλαβα αρνητική απάντηση για το παραπάνω αίτημα με την αιτιολογία ότι η μαρίνα είναι σε στάδιο προς αξιοποίηση-ιδιωτικοποίηση, οπότε δεν θα επιτραπεί η χρήση του χώρου στο parking για παραμονή σκαφών είτε για λίγες ημέρες είτε για μεγαλύτερα διαστήματα.

Ζητάμε εκ νέου από το Λιμενικό Ταμείο και από τον Πρόεδρο, κ. Στρατή Κύτελη και τον Αντιπρόεδρο, κ. Κώστα Παπαδόπουλο να δώσουν άμεσα λύση. Η ενημέρωση έχει γίνει αργά και πολλοί ιδιοκτήτες δεν το γνωρίζουν ακόμα και θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.

Δημήτρης Μαλλιαρός.

Μοιράσου το άρθρο!