Τη δημιουργία γραφείων υποδοχής του Ελληνισμού της Διασποράς πρότεινε η Χ. Καλογήρου
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, για τις σχέσεις της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης με την Ομογένεια.
Η Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα ιδιαίτερο και ευαίσθητο καθώς αφορά στον Ελληνισμό της Διασποράς, στον οποίο, όπως είπε, η προσοχή μας πρέπει να είναι πάντα στραμμένη και το ενδιαφέρον μας πάντοτε ζωντανό.
«Η Διοίκηση, πέρα από όλα τα άλλα που μας συνδέουν θεμελιωτικά με τον Ελληνισμό της Διασποράς, είναι μια γέφυρα μαζί τους, μια γέφυρα επικοινωνίας και σχέσης. Αν ισχύει αυτό στο κεντρικό επίπεδο, ισχύει διπλά στο περιφερειακό, στο τοπικό επίπεδο. Οι άνθρωποι του Ελληνισμού της Διασποράς έχουν τόπο καταγωγής, έχουν γενέθλιο τόπο με τον οποίο συνδέονται, αγαπούν, αλλά έχουν και ανάγκες και προβλήματα να αντιμετωπίσουν», υπογράμμισε.
«Η Διοίκηση επί της αρχής οφείλει όχι μόνο να στέκεται αποτελεσματικά δίπλα τους, αλλά να είναι γι’ αυτούς ένας χώρος θερμής υποδοχής και κυριολεκτικά και συμβολικά», υποστήριξε και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να δει το θέμα με την προσοχή, αλλά κυρίως με τη διάρκεια που του αρμόζει.
Η κα. Καλογήρου, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε με θεσμική βαρύτητα να δημιουργηθούν γραφεία υποδοχής και διευκόλυνσης των ανθρώπων του Ελληνισμού της Διασποράς, επισημαίνοντας: «Έχουμε υποχρέωση τηρώντας τους κανονισμούς και τις διατάξεις, να αίρουμε εμπόδια που γι’ αυτούς μπορούν να είναι μεγάλες δυσκολίες, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ζουν μακριά και ο χρόνος που διαθέτουν για να μείνουν στην Ελλάδα συνήθως είναι περιορισμένος».
Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη, τα οφέλη από τη δημιουργία γραφείων υποδοχής και εξυπηρέτησης θα είναι πολλαπλά, καθώς οφείλουμε να έχουμε μία διοίκηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ανοιχτή, διαθέσιμη, «φιλόξενη» και κυρίως αποτελεσματική που να υπηρετεί τη διάθεση των Ελλήνων της Διασποράς να συνεισφέρουν στον τόπο τους στηρίζοντας πρωτοβουλίες κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες.