Το σενάριο που "έπαιζε" όλο αυτό το καιρό ότι είναι "θέμα ημερών" η διάσπαση του Δήμου Λέσβου μάλλον θα μείνει πλέον ως ένα φανταστικό πολιτικό σενάριο.
Η χθεσινή συνέντευξη στην ΕΡΤ του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ήταν αποκαλυπτική και κατά πάσα πιθανότητα βάζει ταφόπλοκα στα σχέδια της διάσπασης του Δήμου Λέσβου.
Σε συνέντευξη του λοιπόν στην κρατική τηλεόραση, το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός φάνηκε για πρώτη φορά επιφυλακτικός για τη διάσπαση μερικών νησιωτικών δήμων (ανάμεσα τους και ο Δήμος Λέσβου) , λέγοντας ότι η διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας όμως παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά η διάσπαση, τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο.
Οι λόγοι που επικαλέστηκε είναι δύο:
α) τα όποια προβλήματα αντισυνταγματικότητας μπορεί να προκύψουν και
β) Ενδεχόμενα λειτουργικά προβλήματα με το θέμα των χρεών, του προσωπικού και των συμβάσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που είναι ακριβώς στο πνεύμα των δηλώσεων του Υπουργού:
«Φρένο» μπαίνει στο σπάσιμο «καλλικρατικών» δήμων, με το θέμα πιθανόν να μετατεθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συγκεκριμένοι προβληματισμοί στο υπουργείο Εσωτερικών από πλευράς συνταγματολόγων στους οποίους απευθύνθηκε, αλλά και μια σειρά παραμέτρων που απαιτείται να ξεπεραστούν πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση.
Ζήτημα συνταγματικότητας εγείρεται αναφορικά με την πρόβλεψη του Συντάγματος για «την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης», υπό το δεδομένο ότι τυχόν αλλαγές θα έρθουν πολύ κοντά στην ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξηγούν πηγές του υπουργείου, περιγράφοντας παράλληλα και ένα επιπλέον «πακέτο» παραμέτρων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από τη διάσπαση δήμων, όπως:
Πώς θα κατανεμηθούν προσωπικό και ακίνητη περιουσία.
Πού θα αποδοθούν χρέη και οφειλές.
Τι θα γίνει με συμβάσεις έργων ή προγράμματα ΕΣΠΑ που «τρέχουν».
Τι θα γίνει με εκλογικούς καταλόγους.
Αναφορικά με το τελευταίο, εκτιμάται ότι και μόνο η προσφυγή ενός ιδιώτη που εντοπίσει κάποια αστοχία (π.χ. διπλοεγγραφή) μπορεί να τινάξει στον «αέρα» όλη την εκλογική διαδικασία.
---
Ας θυμηθούμε ενδεικτικά τις πιο χαρακτηριστικές από το πλήθος των επίσημων δηλώσεων για το σπάσιμο των Δήμων:
Αλέξης Χαρίτσης, ΑΘΗΝΑ 9.84 , 17/12/2018
“(…) Θα αντιμετωπίσουμε όμως κάποιες λίγες, εξόφθαλμες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης ΠΡΙΝ από τις εκλογές, κάτι που αποτελεί και αίτημα των ίδιων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κάποιες αδικίες που έγιναν με τον Καλλικράτη. Η διαδικασία θα προχωρήσει μετά τις γιορτές, ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ. (…)
Θα είναι ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΕΝΤΕ Δήμοι (…) ”.
Αλέξης Χαρίτσης, NEWS 24/7 - 88.6 25/10/2018
“Ερώτηση: Έχετε πει ότι οι Δήμοι που θα σπάσουν θα είναι λίγοι. Εκτός από τη Λέσβο, εκτός από τη Χίο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, υπάρχουν και άλλοι;
Αλ.Χαρίτσης: “ (…) Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ να αντιμετωπίσουμε κάποιες ακραίες πολύ εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι οποίες συναντούν και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ομοφωνία μάλιστα, με ομόφωνες Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για τη διάσπαση κάποιων περιπτώσεων ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ τις οποίες αναφέρατε, και αυτό θα γίνει ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, όμως, νομίζω ότι σε σχέση με το χωροταξικό συνολικά πρέπει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 να ξεκινήσει μια ειλικρινής δημόσια συζήτηση για να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση
(…) οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν -πέρα επαναλαμβάνω από ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ- οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν να εντάσσονται σε μια συνολική λογική. Δεν μπορούμε να κάνουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις. ”
Πάνος Σκουρλέτης, ως Υπουργός Εσωτερικών στο 14ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , 2/5/2018
« (…) Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι είναι ΑΜΕΣΟ να υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ότι δεν αγγίζουμε το χωροταξικό σε περιπτώσεις σαν και αυτή της Λέσβου.
Και της Κέρκυρας.
Και της Κεφαλλονιάς.
Ενδεχομένως και για τη Χίο.
Αλλά μιλάμε για περιπτώσεις οι οποίες ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τον αριθμό των ΔΕΚΑ στην Ελλάδα.
Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Διότι ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΙΘΜΟΣ που μπορεί ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ πρέπει να βασίζεται σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη και σε μία βιώσιμη πρόταση για το τι θα αντικαταστήσει το σημερινό ενιαίο Δήμο. Ποιες οικονομικές προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν, σε προσωπικό, τι θα γίνει με τα χρέη αν έχει χρέη ο Δήμος, πως θα μοιραστούν, τι θα γίνει με τα μηχανήματα. Δεν θα είναι ρύθμιση στο ν/σ το σημερινό.
Αυτού του είδους τις αλλαγές σκοπεύουμε να τις κάνουμε ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ όπου θα υπάρξουν αυτές οι χωροταξικές περιορισμένες αλλαγές ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ νησιωτικών »
Νίκος Βούτσης, ως Υπουργός Εσωτερικών, στη ΒΟΥΛΗ , 6/5/2015
«(…) Είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ και ΟΡΕΙΝΟΥΣ δήμους.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι 325 δήμοι μπορούν να γίνουν 380 ενδεχομένως (…)».