Πολιτική

27/10/2020 - 19:40

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: πολλοί κτηνοτρόφοι έμειναν χωρίς κορονοβοήθημα

Δεν έχουν τελειωμό οι παραλήψεις, τα λάθη και οι ανακολουθίες που γίνονται και λέγονται, από τον κ. Βορίδη και την κυβέρνηση, στις πληρωμές των ενισχύσεων  που δίνονται λόγω κορονοϊού στους αγρότες. Άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν.

Τελευταίο θύμα της απαράδεκτης αυτής τακτικής τους είναι οι κτηνοτρόφοι μας, πολλοί από τους οποίους δεν πήραν την παραπάνω ενίσχυση. Κι αυτό επειδή κατά την πληρωμή θεσπίστηκαν κριτήρια πληρωμής που αντιστοιχούν στην συνδεδεμένη ενίσχυση, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τα αμνοερίφια που σφάχτηκαν το Πάσχα σύμφωνα με τις απώλειες στις τιμές πώλησής τους, αλλά σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που παραδόθηκε από τα θηλυκά πρόβατα! Δηλαδή κάποιοι παραγωγοί που δεν πληρούσαν κάποια τυπικά κριτήρια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και δεν την πληρώθηκαν, τιμωρούνται χωρίς λογική ξανά και δεν πληρώνονται και για την ενίσχυση λόγω κορονοϊού που δίνεται ως βοήθημα  με εντελώς άλλη λογική.

Έτσι μετά από έξι μήνες καθυστέρησης της πληρωμής και την μείωση του αρχικού ποσού που εξαγγέλθηκε, τώρα πολλοί κτηνοτρόφοι μας μένουν και χωρίς κορονοβοήθημα.

Οι Λέσβιοι αγρότες που παράγουν με όλες τις δυσκολίες και τα μειονεκτήματα που έχει η νησιωτικότητα με, το ακριβό κόστος εκτροφής λόγω μεταφοράς ζωοτροφών, την απώλεια μόνιμου εισοδήματος από την εφαρμογή της δεκαετούς καραντίνας καταρροϊκού πυρετού, αλλά και το γεγονός ότι υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες στις τιμές πώλησης των αμνοεριφίων, από όλους τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, έχουν απόλυτη ανάγκη την ενίσχυση που χορηγείται για τον σκοπό αυτό.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την απόφασή του και να πληρώσει την ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού μας ανεξάρτητα από τις παραδόσεις γάλακτος και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς η προχειρότητα και η ανικανότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να βρει ένα λογικό κριτήριο πληρωμής, χωρίς παράλογους αποκλεισμούς, έχει ως θύματα κάποιους κτηνοτρόφους, που περίμεναν με αγωνία να εισπράξουν τα ψίχουλα αυτής της κορονοενίσχυσης και στο τέλος είδαν ότι στους λογαριασμούς τους δεν πιστώθηκαν ούτε αυτά. 

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου

Τομέας Αγροτικού

Μοιράσου το άρθρο!