Πολιτική

17/06/2011 - 06:58

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Ενημέρωση από την Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών της Λέσβου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/5 η τρίτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου. Παρόντα έξι μέλη του ΔΣ, απών ο Α. Κουτσαντώνης (ΔΑΚΕ). Παρούσες και συναδέλφισσες γαλλικών και γερμανικών για το ζήτημα της κατάργησης της επιλογής της β΄ ξένης γλώσσας στα γυμνάσια.

Βασική παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε από τη διαδικασία- την πρώτη μετά την εκλογή προεδρείου- είναι ότι ο νέος πρόεδρος δεν έδειξε καμία διάθεση συζήτησης, συνεργασίας και διαλόγου, αντίθετα εμφανίστηκε στη συνεδρίαση οχυρωμένος πίσω από μια αντίληψη που θεωρεί ότι ο ρόλος του δεν είναι να παίρνει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των συλλογικών συμφερόντων του κλάδου και την δυναμική διεκδίκηση αιτημάτων αλλά ένας ρόλος εκπροσώπου της Διοίκησης στον συνδικαλισμό και κυβερνητικού αμύντορα απέναντι στις διεκδικήσεις συναδέλφων και στον πολιτικό λόγο των αριστερών παρατάξεων. Γι’ αυτό και ο εκνευρισμός και οι υψηλοί τόνοι, γι’ αυτό και η απαράδεκτη διαδικασία παράλληλων μονολόγων που επέβαλλε.

Επί της ουσίας:

1. Ο Πρόεδρος κατήγγειλε την Αγωνιστική Παρέμβαση για την προ-δημοσιοποίηση της άτυπης ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης. Πήρε φυσικά την απάντηση ότι τόσο η ημερήσια διάταξη, όσο και τα πρακτικά των συνεδριάσεων όχι μόνο μπορούν να δημοσιοποιούνται αλλά επιβάλλεται, προκειμένου όλοι οι συνάδελφοι να ενημερώνονται για τα θέματα που συζητάει το ΔΣ καθώς και για τις θέσεις των παρατάξεων. Επιπλέον, ο λόγος της δημοσιοποίησης ήταν η κριτική μας στην απουσία από την ημερήσια διάταξη του κορυφαίου γεγονότος που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει την ΕΛΜΕ, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της απεργίας της 15ης Ιουνίου. Για αυτήν την παράλειψη ο Πρόεδρος δεν είχε να δώσει καμιά σαφή απάντηση. Το Μεσοπρόθεσμο ορίστηκε για την επόμενη συνεδρίαση και τα μέλη του ΔΣ δεσμεύτηκαν για την παρουσία τους στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Ιούνη. Το ποιοι ήρθαν και ποιοι απέργησαν έγινε αντιληπτό από όσους συμμετείχαν στην πορεία.

2. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ, μετά από συνάντηση με τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων, για τη διαδικασία δήλωσης των οργανικών κενών πριν την ανακοίνωση των μεταθέσεων, για την ένταξή μας στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και την παρακράτηση του 1,70 για την έκδοση της μισθοδοσίας μας καθώς και για τις διαδικασίες συγκρότησης των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων και του ορισμού των επιτηρητών. Ειδικότερα για το καθένα είπε:

  • Η διαδικασία δήλωσης των οργανικών κενών βάσει των οποίων έγιναν οι μεταθέσεις έγινε με τη νόμιμη διαδικασία (Διευθυντές-ΠΥΣΔΕ-Προϊστάμενος) και αυτά είναι στη διάθεση της ΕΛΜΕ.
  • Συνεχίζεται η παρακράτηση του 1,70 για την έκδοση της μισθοδοσίας στα περισσότερα σχολεία γιατί η ένταξή μας στην ΕΑΠ βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση. Η επιστροφή των χρημάτων στους εκπαιδευτικούς δεν είναι ακόμα δυνατή, αν και «καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν πόροι» από τον …Μητροπολίτη (sic)!
  • Οι ΛΕΕ συγκροτούνται με βάση τις προτάσεις των Διευθυντών για κάποια μέλη τους και με απόφαση του προϊσταμένου για τα υπόλοιπα με κριτήριο την εμπειρία, ενώ ως επιτηρητές ορίζονται οι νεότεροι συνάδελφοι με βάση τον χρόνο διορισμού.

Ως Αγωνιστική Παρέμβαση θεωρήσαμε τις απαντήσεις της Διοίκησης ανεπαρκείς και τη στάση του Προέδρου του ΔΣ στη συνάντηση αν μη τι άλλο «αδύναμη» και συναινετική. Εμείς θεωρούμε ότι:

  • Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, το γεγονός ότι τα κενά ζητήθηκαν από τα σχολεία μέσα σε μια μέρα (15/4) μας υποψιάζει ότι τελικά τις τελικές αποφάσεις πήρε ο προϊστάμενος παρακάμπτοντας τους Διευθυντές, ενδεχομένως και το ΠΥΣΔΕ. Είναι ωστόσο γεγονός ότι το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια μεθοδεύει με διάφορους τρόπους την παράκαμψη των οργάνων που είναι αρμόδια για τα υπηρεσιακά ζητήματα και λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τον αριθμό των διορισμών, των μεταθέσεων, των αποσπάσεων κ.λπ.. Οι μεθοδεύσεις αυτές ωστόσο συντηρούνται και ενισχύονται και από τους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ, οι οποίοι κάθε άλλο παρά φροντίζουν για την τήρηση διαφανών διαδικασιών. Τα φετινά κενά που δόθηκαν λ.χ. για τις τοποθετήσεις-βελτιώσεις έχουν οφθαλμοφανέστατα λάθη και παραλείψεις…
  • Είναι εμπαιγμός διαρκείας η στάση του προϊσταμένου στο ζήτημα της μισθοδοσίας. Ενώ αυτή η ιστορία θα πήγαινε ως τον Μάιο το πολύ, δεν υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ. Εμείς καλέσαμε εκ νέου το ΔΣ της ΕΛΜΕ να αναλάβει εξώδικο προς τη Διοίκηση να επιστρέψει να χρήματα στους συναδέλφους και με αυτά να εγκαινιάσουμε απεργιακό ταμείο (ταμείο αλληλεγγύης), αλλά η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) αρνήθηκε χωρίς επαρκή δικαιολογία (δικαιώνοντας την άποψη που εκφέραμε προεκλογικά, ότι η ΕΛΜΕ με τους συσχετισμούς αυτούς δεν μπορεί να σώσει «ούτε ένα ευρώ από το εισόδημα των συναδέλφων»). Δηλώσαμε ότι το εξώδικο θα γίνει από τα κάτω, με πρωτοβουλία των συναδέλφων.
  • Οι απαντήσεις της Διοίκησης ήταν εντελώς υποκριτικές: οι ΛΕΕ είναι μια ευκαιρία για τη Διοίκηση να κάνει εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια σε ημετέρους (καθώς είναι αμειβόμενες) και αντίθετα να «τιμωρεί» τους νέους εκπαιδευτικούς με απλήρωτες ουσιαστικά επιτηρήσεις, σε μια λογική στρατιωτικής ιεραρχίας (αγγαρεία). Ούτε ανανέωση στις ΛΕΕ υπάρχει, όπως δήλωσε ο κος Μανιάτης χωρίς να δώσει στοιχεία, ούτε τους νεότερους συναδέλφους πήρε με τη σειρά και αυτό το είδαν όσοι δούλεψαν φέτος στις πανελλαδικές. Ως Παρέμβαση προτείναμε την ανανέωση στις ΛΕΕ κάθε χρόνο κατά 50% τουλάχιστον και τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών στις επιτηρήσεις χωρίς να επιβαρύνονται ειδικά οι νεότεροι συνάδελφοι (μία επιτήρηση για όλους δηλ.).

3. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ για τις κινήσεις του όσον αφορά το ζήτημα της κατάργησης της β΄ ξένης γλώσσας από τα γυμνάσια. Ως Αγωνιστική Παρέμβαση θεωρήσαμε ανεπαρκείς τις ενέργειες του ΔΣ, ιδιαίτερα αδύναμο το κείμενο που εξέδωσε η ΕΛΜΕ που ζητάει απλώς «επανεξέταση» του μέτρου και δεν έχει συνδικαλιστική-παιδαγωγική τεκμηρίωση (για το οποίο εμείς καμία ενημέρωση δεν είχαμε αλλά βγήκε εν κρυπτώ) και με λάθος στοχοθεσία, καθώς η ΕΛΜΕ επαφίεται στις καλές διαθέσεις της Διοίκησης, δεν θέτει σωστές αιχμές (όπως είναι η απόσυρση της εγκυκλίου και η διατήρηση της δυνατότητας επιλογής της β΄ ξένης γλώσσας), δεν αναζητεί μαχητικότερους τρόπους διεκδίκησης. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ στη συνάντηση των καθηγητριών των ξένων γλωσσών με την κα Κοντέλλη (7/6) πήρε τον λόγο μόνο για να συμφωνήσει με την προϊσταμένη και ούτε μια φορά για να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων, αποκαλύπτοντας ότι επί της ουσίας ελάχιστη διάθεση έχει να στηρίξει τον αγώνα αυτό, αντίθετα, περισσότερα είναι αυτά που τον συνδέουν με τη Διοίκηση και τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς ζητήσαμε συνέλευση για το ζήτημα αλλά το αίτημά μας απορρίφθηκε από το Προεδρείο. Θεωρούσαμε γενικότερα αναγκαία μια διαδικασία Γενικής Συνέλευσης για το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων (καθώς η κυβέρνηση είναι υπ’ ατμόν) αλλά η εμμονή του ΔΣ να μην γίνεται κουβέντα και να μη δίνεται ο λόγος στους συναδέλφους απομακρύνει δυστυχώς τη δυνατότητα αυτή.

Απορρίφθηκε, επίσης, η πρότασή μας για αποδοκιμασία του ΔΣ προς το (απόν) μέλος του Α. Κουτσαντώνη, ο οποίος την Παρασκευή 10/6, ημέρα παράστασης διαμαρτυρίας στην ΔΠΕ για το ζήτημα της β΄ ξένης γλώσσας, όχι μόνο αρνήθηκε να συνοδεύσει τους διαμαρτυρόμενους συνεχίζοντας να απολαμβάνει το φρέντο του στον Κήπο αλλά χλεύασε και όσους συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Για το ζήτημα της β΄ ξένης γλώσσας πάντως, χάρη και στην πίεση των συναδελφισσών που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση, αποφασίστηκε η έκδοση από το ΔΣ νέου κειμένου, πιο εμπεριστατωμένου, με αιχμές, γραμμένο από την Πρωτοβουλία των καθηγητών-τριών ξένων γλωσσών.

4. Καταγγείλαμε τον απαράδεκτο χειρισμό των αποφάσεων του ΔΣ από τον Πρόεδρο: Δύο ψηφισμένα κείμενα από το ΔΣ (για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και για τον περιορισμό των μεταθέσεων) δεν εκδόθηκαν ποτέ από τον Πρόεδρο και εξήγηση γι’ αυτό δεν δόθηκε, ούτε αποκαταστάθηκε η παράλειψη.

Αντίστοιχη λαθροχειρία έγινε από τον Πρόεδρο και στο ψήφισμα αλληλεγγύης που αποφασίσαμε επί τόπου για τη δικαστική δίωξη συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ: αφαιρέθηκε εκ των υστέρων η τελευταία φράση που δένει το νόημα του κειμένου και λέει «η εργατική αλληλεγγύη είναι η μόνη απάντηση στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία». Δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του ΔΣ ότι η μήνυση εφοπλιστών σε συνδικαλιστές συνιστά εργοδοτική τρομοκρατία ή τους πείραξε η λέξη «κυβερνητική»; Ποιο στέλεχος της Διοίκησης ενοχλήθηκε από την έκφραση και υπέδειξε στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ την αφαίρεσή της; Ποια δεοντολογία επιτρέπει στον χειριστή του e-mail να κόβει και να ράβει κείμενα που έχουν συμφωνηθεί;

Επίσης, καταγγείλαμε την απαράδεκτη μεθόδευση ώστε να μη συζητηθεί καθόλου η πρόταση κοινού κειμένου των πέντε ΕΛΜΕ του Β. Αιγαίου, όπως είχε γίνει και παλιότερα, σχετικά με την αξιολόγηση και την υποβολή των θεμάτων των ενδοσχολικών θεμάτων στους σχολικούς συμβούλους. Το κείμενο βγήκε τελικά από τις άλλες τέσσερις ΕΛΜΕ χωρίς την ΕΛΜΕ Λέσβου, η οποία ανέκραξε «ζήτω η αξιολόγηση»…

5. Ανατέθηκε στο Προεδρείο να εκδώσει κείμενα καταγγέλλοντας α) τη διαδικασία των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων (στην οποία οι μαθητές υποχρεώνονταν να μεταβούν στην Αθήνα), β) τη μη αναγνώριση στο μισθό- για πρώτη χρονιά- των μη συναφών μεταπτυχιακών από το ΠΥΣΔΕ και τη μη έγκριση νέων εκπαιδευτικών αδειών για δεύτερη φέτος χρονιά.

6. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ, που όφειλε να συγκροτηθεί σε σώμα παρέμεινε ασυγκρότητο λόγω της απουσίας (για τρίτη φορά) των εκλεγμένων μελών με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ (παρών ήταν ο εκλεγμένος της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Γ.Μοριανός). Εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί έθεσαν υποψηφιότητα οι συγκεκριμένοι απόντες συνάδελφοι αφού δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο όργανο;

7. Εκτός από το Μεσοπρόθεσμο και τις πολιτικές εξελίξεις, ζητήσαμε στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί το σχέδιο νόμου για τη Διοίκηση της εκπαίδευσης και οι διαδικασίες κρίσης των στελεχών.

8. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τη Δευτέρα 20/6 και ώρα 19:30 στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Χρυσομαλλούσας 31β). Η παρουσία περισσότερων συναδέλφων, όπως πάντα, απαραίτητη.

Μοιράσου το άρθρο!