Πολιτική

03/11/2017 - 06:51

Σπύρος Γαληνός κατά κυβέρνησης για το προσφυγικό: αφήσατε να γίνουν τα πράγματα μη διαχειρίσιμα

Στην άρνηση των νησιών να προχωρήσουν στη διεύρυνση των χώρων υποδοχής απέδωσε τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην στέγαση των μεταναστών ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στην κριτική που διατύπωσαν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε στη Βουλή.

Νωρίτερα οι δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είχαν στραφεί κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας «Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν».

«Είχαμε πει τον Σεπτέμβριο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής, για προαναχωρησιακά κέντρα για να διευκολύνονται οι επιστροφές.. Δεν έγινε.

Στην Κω που έγινε, τα πράγματα πάνε καλύτερα, στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πάνε χειρότερα», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως δικαιολογημένη την κούραση που εκφράζουν οι πολίτες και οι δήμαρχοι στα συγκεκριμένα νησιά , αλλά αυτό όπως είπε δεν δικαιολογεί την στήριξη ρατσιστικών αιτήματα

«Ο λαός έχει κουραστεί δεν φταίει, οι δήμαρχοι πιθανώς απελπίστηκαν από τα κυβερνητικά λάθη.

Ομως είναι ντροπή η ταύτιση με ακραία αντιρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία, όχι η ταύτιση των δημάρχων η ταύτιση των αιτημάτων με αυτά τα στοιχεία.

Συμφωνούμε όλοι ότι κανείς μας δεν θέλει να γυρίσουμε στο 2015. Είναι πολύ εύκολο ο καθένας μας να πει το δράμα του το δράμα αυτών που εκπροσωπεί, η λύση ποια είναι; Η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας δείχνει ότι αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, θα πρέπει να βρούμε τρόπους καλύτερου χειρισμού αυτού του πράγματος».

Ο κ.Μουζάλας απέδωσε την καθυστέρηση στην μεταφορά μεταναστών στην Τουρκία σε νομικούς λόγους ενώ παραδέχτηκε ότι ένα 20% είναι δική του ευθύνη.

«Οι μεταφορές στην Τουρκία έχουν καθυστερήσει. Το 80% της καθυστέρησης έχει να κάνει με νομικούς λόγους με το διεθνές δίκαιο με τη συνθήκη της Γενεύης. Το 20% είναι ίσως ευθύνη δικιά μου, την αποδέχομαι, υποδείξτε μου ομω τι πρέπει να κάνω για να το κάνω».

Ο κ.Μουζάλας απάντησε και στο αίτημα πολλών δημάρχων για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα λέγοντας ότι αν αυτό το αίτημα επεκταθεί σε λίγους μήνες τα νησιά θα επιστρέψουν στην κατάσταση του 2015.

«Κάνουμε πολλές επιστροφές στην ενδοχώρα κάτι που αποκρύπτεται αλλά όχι σκόπιμα.

1360 πρόσφυγες μεταφέραμε από τα νησιά τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη.

Εάν περάσουμε σε λογικές «μεταφέρτε τους όλους στην ενδοχώρα» σε 2 μήνες τα νησιά μας θα βρίσκονται στην κατάσταση του 2015, κανείς δεν το θέλει αυτό.

Χρειάζονται πρακτικές λύσεις ούτε αντιπολίτευσεις ούτε συμπολιτευσεις».

Τέλος απαντώντας στην κριτική των δημάρχων ότι η κυβέρνηση έκανε τα νησιά πύλες εισόδου μεταναστών ο κΜουζάλας είπε:

«Δεν κάναμε εμείς ως κυβέρνηση τα νησιά πύλες εισόδου.

Οι δουλέμποροι το έκαναν και ένα παρακράτος στην Τουρκία που βοήθησε αυτό το πράγμα. Το έκαναν με όρους ελεύθερης αγοράς: «η πιο συμφέρουσα και η πιο ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη».Αυτό έγινε!

Νωρίτερα οι δήμαρχοι των νησιών που έχουν υποδειχθεί πολλούς πρόσφυγες άσκησαν έντονη κριτική στην πολιτική του κυρίου Μουζάλα.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανέφερε ότι το νησί έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

«Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα που έχουμε να σηκώσουμε και να διαχειριστούμε αλλά και απέναντι σε κοινωνίες οι οποίες πια έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Το τελευταίο διάστημα θεωρώ ότι βρισκόμαστε υπό την επήρεια εκβιασμού εκβιαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από τις τοπικές κοινωνίες» .

Και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς Μίλησε για τις επιδράσεις που υπάρχουν στον τοπικό πληθυσμό οι οποίες όπως είναι περαστικά και επέκρινε τον κύριο Μουζάλα γιατί στην συμφωνία Τουρκίας ευρωπαικής ένωσης δεν εφαρμόστηκε το κομμάτι που μιλάει για επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.

Ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε «σηκώσαμε και σηκώνουμε όλο το βάρος. Ακούσαμε ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. Είναι αναληθές. Παρακαλέσαμε να φέρουν το συγκεκριμένο εδάφιο της συμφωνίας. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν. Όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται κάτω από το χαλί των νησιών κάνουν λάθος. Αν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε γωνία κανείς δεν θα αισθάνεται ασφαλής».

---------------

Αναλυτικά όλη η ομιλία του Σπύρου Γαληνού:

"Αρχικά θα ήθελα να σας καταθέσω την επιστολή των κατοίκων της Μόριας την οποία μου έδωσαν λίγες μέρες πριν σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει ούτε αντιπολιτευτική διάθεση ούτε συμπολιτευτική διάθεση.

Είμαστε δήμαρχοι και μας ενδιαφέρει το συμφέρον των συμπολιτών μας. Και επειδή πολλές κατηγορίες εκτοξεύονται τελευταία θα ήθελα να ξεκινήσω και να σας πω ποιοί είμαστε εμείς οι Δήμαρχοι. Είμαστε αυτοί που στο ξεκίνημα της κρίσης σηκώσαμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Αυτοί που κάναμε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να μην επικρατήσει το χάος στις τοπικές κοινωνίες μας και που σταθήκαμε όρθιοι για να στηρίξουμε αυτούς τους ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που οι πολιτικές που εφαρμόζονταν τους άφηναν ανυπεράσπιστους στα νύχια των διακινητών που τους εκμεταλλεύονταν σωματικά ψυχικά και σε πολλές περιπτώσεις τους οδηγούσαν στο θάνατο. Αυτοί είναι οι δήμαρχοι, αυτοί είμαστε εμείς οι οποίοι σήμερα κατηγορούμαστε ότι δε δίνουμε ξενοδοχεία για να πάνε οι πρόσφυγες.

Μα κύριε Υπουργέ που εκστομίζετε αυτές τις κατηγορίες την ώρα που γνωρίζετε απόλυτα τι έχουμε κάνει και έχουμε συνεργαστεί όλο αυτό το διάστημα. Οι δήμαρχοι δεν είναι ούτε θυρωροί ούτε ξενοδόχοι. Είμαστε αυτοί που ζούμε με τις τοπικές κοινωνίες που βιώνουμε το πρόβλημα και βλέπουμε ότι δεχόμαστε υποσχέσεις δεχόμαστε συμβουλές, συζητήσεις, ερμηνείες αλλά στην πράξη δε γίνεται τίποτα. Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα να είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα που έχουμε να σηκώσουμε και να διαχειριστούμε αλλά και απέναντι σε κοινωνίες οι οποίες έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Από το ξεκίνημα της κρίσης είχαμε δείξει και έχουμε ακόμη αυτό το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όταν είχαμε σηκώσει για λογαριασμό ολόκληρης της Ελλάδας και είχαμε αλλάξει την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, από την Ελλάδα της σπατάλης των μνημονίων, των χρεωμένων νοικοκυριών και το καταχρεωμένο κράτος είχαμε πάει στην Ελλάδα της αλληλεγγύης, την Ελλάδα της ανθρωπιάς, την Ελλάδα της ικανότητας στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων.

Έλεγα λοιπόν από τότε ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ότι όλα αυτά μπορούν να χαθούν αν αφεθούν στη τύχη τους. Ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούμε να κατηγορηθούμε ως ρατσιστές εμείς οι οποίοι πέφταμε στη θάλασσα για να σώσουμε ανθρώπους κι όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Διότι δεν γίνονται εγκαίρως οι κινήσεις οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν .Για την ενημέρωσή σας θα σας αφήσω για τα πρακτικά έγγραφα για να δείτε ιστορικά πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το τί κάναμε από την πρώτη στιγμή καθώς δεν αρκεστήκαμε να λειτουργούμε στις τοπικές κοινωνίες αλλά φτάσαμε στο σημείο να προτείνουμε Ευρωπαϊκές λύσεις και πολιτικές που κατέληξαν τελικά να εγκριθούν και να μετατραπούν σε ευρωπαϊκές πολιτικές, η πρόταση που από την πρώτη στιγμή είχα καταθέσει λέγοντας ότι το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία και ότι εκεί πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι και οι καταγραφές και από εκεί οι πρόσφυγες με ασφαλή τρόπο χωρίς να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης να πηγαίνουν στη χώρα που μπορεί να τους φιλοξενήσει εφόσον το δικαιούνται. Επιστολές προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, την πρότασή μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιστολές που έγιναν από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όταν μας ειπώθηκε ότι υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός ενώ υπενθυμίζω σε όλους και σε εσάς κύριε Υπουργέ ότι στο πρώτο διάστημα όλοι λέγατε ότι τα νησιά θα αδειάσουν από πρόσφυγες και μετανάστες ότι δεν πρέπει στα νησιά μας να υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας. Όταν φάνηκε ο γεωγραφικός περιορισμός είχα προειδοποιήσει ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το μαρτύριο της σταγόνας.

Είχα προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή όταν τα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και δεν λειτουργούμε εγκαίρως παίρνοντας αποφάσεις κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε καταστάσεις μη διαχειρίσιμες . Δυστυχώς φτάσαμε. Και φτάσαμε όταν στην ουσία δεν έπρεπε να έχουμε πρόβλημα, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία, όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν υπήρχαν ροές και παρόλα αυτά δε γινόταν καταγραφές και έλεγχοι ώστε να υπάρξει χώρος φιλοξενίας όταν υπάρξουν ροές. Γι’ αυτό ισχυρίζομαι με κάθε σεβασμό προς όλους και προς τον Υπουργού και όλους τους παραβρισκόμενους ότι κύριε Υπουργέ θεωρώ πως το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός ιδιότυπου εκβιασμού, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν και να γίνουν μη διαχειρίσιμα. Θεωρώ ότι εκβιαζόμαστε να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τις τοπικές μας κοινωνίες, ούτε και από εμάς παρότι στην αρχή δείξαμε ένα άλλο πρόσωπο αλλά στην αρχή ήταν άλλες οι συνθήκες.

Τότε αντιμετωπίζαμε ένα πρόβλημα, δεχόμασταν «εισβολή» τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα το πρόβλημα μας το φορτώνετε με αυτή τη περίφημη συμφωνία. Αν η συμφωνία είναι θέσφατο, που εγώ πιστεύω ότι δεν είναι, μπορεί να βελτιωθεί. Ένας από τους λόγους που έκανα την πρόταση να συνέλθει η επιτροπή είναι διότι αυτό το θέμα που διαχειριζόμαστε δεν είναι τοπικό είναι πανευρωπαϊκό και εθνικό. Άρα χρειάζεται να έχουμε εθνικές πολιτικές. Πρέπει οι πάντες να τοποθετηθούν ευθαρσώς και επί του γεωγραφικού περιορισμού και ποιες είναι οι προτάσεις για ενέργειες που πρέπει να γίνουν όχι για να ελαφρυνθούν αλλά για να σωθούν οι τοπικές κοινωνίες. Κι όχι μόνο οι κοινωνίες αλλά και οι άνθρωποι που έχουν φύγει από πολέμους κατατρεγμένοι αλλά έρχονται να ζήσουν σε συνθήκες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι απάνθρωπες."

Μοιράσου το άρθρο!