Skip to main content
|

Προτάσεις από την Ανταρσία στο Αιγαίο για την δακοκτονία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Ανταρσία στο Αιγαίο

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

 

Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα υποβαθμίζει και απαξιώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Άλλη μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/1 με τηλεδιάσκεψη χωρίς ούτε αυτήν τη φορά, να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των νησιών μας να παρακολουθήσουν την συζήτηση. Η Ανταρσία στο Αιγαίο, όπως και οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη από την Περιφερειακή Αρχή οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου να μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας και τα μέσα ενημέρωσης του βορείου Αιγαίου. Δυστυχώς η μη μετάδοση (ζωντανά ή  έστω μαγνητοσκοπημένα) είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη – Χριστόφα που αποξενώνει την Περιφέρεια από τους κατοίκους των νησιών και τα προβλήματα τους. Παράλληλα η συγκεκριμένη κίνηση υποβαθμίζει το Συμβούλιο.  

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή έστω και με πολύμηνη καθυστέρηση να σταματήσει αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική και να προχωρήσει στην ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων κάνοντας την αρχή από την συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθεί το κεφαλαιώδες ζήτημα των επιπτώσεων του μεγάλου σεισμού της Σάμου. 

 

Ο ρόλος του Συμβουλίου υποβαθμίζεται περαιτέρω με την απερίγραπτη πρακτική της Περιφερειακής Αρχής να φέρνει προς συζήτηση σειρά θεμάτων των οποίων οι εισηγήσεις φθάνουν στους περιφερειακούς συμβούλους εως και μια ώρα πριν την συνεδρίαση. Επικαλούμενη σειρά προσχημάτων καταστρατηγεί το δικαίωμα – υποχρέωση της αντιπολίτευσης να ελέγχει τα πεπραγμένα της. Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του σώματος να αρνείται να βάλει σε ψηφοφορία ακόμη και το αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης του τέταρτου θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Η τροποποίηση περιλάμβανε σειρά έργων η υλοποίηση των οποίων κρίνεται αναγκαία αλλά και έργα που αποτελούν προκλητική σπατάλη πόρων ή πριμοδότηση συγκεκριμένης ομάδας επιχειρηματιών (βλέπε πρόγραμμα τουριστικής προβολής). Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν η εισήγηση καταψηφίστηκε από την παράταξη μας. 

 

Άλλα τρία θέματα στα οποία καταψηφίσαμε τις εισηγήσεις ήταν: 

α) Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την επιλογή των μελών του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Είμαστε αντίθετοι με την λειτουργία τέτοιων επιτροπών που μόνο στόχο έχουν να προάγουν την υποταγή της έρευνας σε κερδοσκοπικά συμφέροντα. Στην ψηφοφορία στηρίξαμε την πρόταση της παράταξης “Ο άλλος δρόμος” που εισηγήθηκε μέλος της επιτροπής επιλογής να είναι ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου αντί του προτεινόμενου από την Περιφερειακή Αρχή Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. 

β)  Τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την σύνταξη φακέλων κατοχύρωσης τριών προϊόντων (μελίχλωρο, μέλι Ικαρίας και σαρδέλα Καλλονής) ως ΠΟΠ – ΠΓΕ. Η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση έχει προϋπολογισμό 145.000 ευρώ - ποσό εξαιρετικά μεγάλο για την πιστοποίηση τριών προϊόντων. Με το πόσο αυτό θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν πάνω από 10 προϊόντα. Επίσης είναι αβάσιμο μια τυποποιημένη διαδικασία να χαρακτηρίζεται «ερευνητικό πρόγραμμα» και αντί να γίνεται διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου να οδηγείται η Περιφέρεια σε απευθείας ανάθεση σε ένα Πανεπιστήμιο.

γ) Παράταση κατά 9 μήνες της προγραμματικής σύμβασης για εξειδικευμένη έρευνα προώθησης ελαιόλαδου και προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίου. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος που να δικαιολογεί την παράταση της. 

 

Δακοκτονία

Κατά την συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου, η Ανταρσία στο Αιγαίο - όπως και το σύνολο των παρατάξεων του συμβουλίου - ενέκρινε την τυπική έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας για το 2021. Κατά την συζήτηση του θέματος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης μας Νίκος Μανάβης τόνισε: 

«το 2020 έγιναν ενέργειες που βελτίωσαν την εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στη Λέσβο. Ωστόσο είναι φανερό ότι είμαστε πολύ μακριά από την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου. Θεωρούμε απαραίτητη την αύξηση των πόρων για την καταπολέμηση του δάκου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το 2010, την χρήση σύγχρονου εξοπλισμού (π.χ. ψηφιακές δακοπαγίδες και μετρητές υγρασίας) για τον εντοπισμό του εντόμου και την συνθηκών που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του έτσι ώστε να γίνονται ψεκασμοί την κατάλληλη χρονική στιγμή, στα σημεία που απαιτείται μόνον και να μην σπαταλούνται πόροι και εντομοκτόνα άσκοπα. Απαραίτητο είναι να χρησιμοποιούνται σύγχρονα μέσα ψεκασμού ώστε: α) να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει ο ψεκασμός (βλέπε ντρόουν), β) να ψεκάζονται δύσβατοι και κλειστοί ελαιώνες γ) να μειωθεί το προσωπικό που είναι αναγκαίο για κάθε ψεκασμό. Τα παραπάνω θα επιτρέψουν να εξοικονομηθούν πόροι, για να αυξηθεί ο αριθμός των αρχιεργατών και των γεωπόνων που απασχολούνται στα προγράμματα δακοκτονίας». 

Επίσης αναγκαία θεωρούμε ως παράταξη την συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής από γεωτεχνικούς που θα παρακολουθεί καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου την εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου και τις κλιματολογικές συνθήκες και θα εισηγείται πότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του. Αυτονόητο είναι πως στην επιτροπή πρέπει να συμμετάσχουν γεωτεχνικοί που λόγω της εργασίας τους βρίσκονται καθημερινά μέσα στους ελαιώνες. 

Εκτός από τα παραπάνω, η Περιφέρεια οφείλει να διεκδικήσει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την δακοκτονία, ώστε η υλοποίηση του έργου αυτού να γίνεται αποκλειστικά από τις περιφέρειες με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδικασία. 

Τέλος, πρόσθετους πόρους πρέπει να διεκδικήσει η Περιφέρεια προκειμένου να γίνει εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών στις ορθές πρακτικές που συμβάλουν στον περιορισμό του δάκου (π.χ. προστασία της χλωρίδας των ελαιώνων, αποφυγή άσκοπων ψεκασμών). Απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση των εργατών και αρχιεργατών της δακοκτονίας ώστε να γίνονται σωστά οι ψεκασμοί. 

Η Περιφέρεια μαζί με τους γεωτεχνικούς και τους ελαιοπαραγωγούς πρέπει να διεκδικήσουν τον ανασχεδιασμό εκ βάθρων των προγραμμάτων δακοκτονίας ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή. 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις