Skip to main content
|

Περιοδεία Σταύρου Τάσσου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

«Να υπάρξει αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, προσφέροντας ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας»

 

Περιοδεία του βουλευτή στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης

 

Τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Μυτιλήνης και συναντήθηκε με το σύλλογο των εργαζομένων και το διοικητή του νοσοκομείου με σκοπό να συζητήσει μαζί τους και να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας. 

 

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ανέφερε τα παρακάτω:

«Εμείς, όπως πολύ σωστά είπατε στις επάλξεις είμαστε πάντα, και πριν και κυρίως μετά τις εκλογές γιατί τα προβλήματα είναι εδώ, οι ανάγκες είναι εδώ, τα μνημόνια είναι εδώ, η αντιλαϊκή πολιτική είναι εδώ, η πολιτική που ευνοεί το κεφάλαιο είναι εδώ.

Επομένως, ήρθαμε εδώ και ακούσαμε τις απόψεις και τα προβλήματα από το σύλλογο των εργαζομένων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ένα νοσοκομείο με παράδοση και ένα νοσοκομείο που εν πάση περιπτώσει σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία ίσως βρίσκεται σε μια κάπως καλύτερη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης είναι κι εδώ υπαρκτά και οξυμένα.

 

Από το 2016 θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των δαπανών

στο προσωπικό

Συγκεκριμένα αν δε βρεθούν καινούργιοι πόροι κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, τον καινούργιο χρόνο οι επικουρικοί γιατροί, το επικουρικό προσωπικό και το νοσηλευτικό δε θα μπορεί να πληρωθεί. Ο προϋπολογισμός που χρειάζεται κάθε μήνα για να πληρώνεται το επικουρικό προσωπικό είναι περίπου 90.000 ευρώ και αν δεν υπάρξει η οφειλόμενη εισροή πόρων από τον ΕΟΠΥΥ από το 2016 θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των δαπανών γι’ αυτό το προσωπικό.

Υπάρχουν επίσης προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις καινούργιες πτέρυγες που έγιναν στο νοσοκομείο. Παραδόθηκαν οι δυο πτέρυγες, παραμένει το τρίτο σκέλος του έργου που είναι η ανακαίνιση του παλιού νοσοκομείου, ένα έργο που, με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, σήμερα υπολείπονται 6 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Επίσης, ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με αυτό το έργο είναι ότι δεν έχει γίνει η παραλαβή του και υπάρχουν υποψίες και καταγγελίες για κακοτεχνίες. Επομένως, αν αυτό αρχίσει και λειτουργεί για μερικούς μήνες και μετά γίνει η παραλαβή θα μπορεί άνετα η ύπαρξη αυτών των κακοτεχνιών να αποδοθεί στη χρήση που έγινε μετά την έναρξη λειτουργίας των δυο αυτών πτερύγων. Επομένως, επείγει να γίνει η άμεση παραλαβή του έργου και να εντοπιστούν οι τυχόν υπάρχουσες κακοτεχνίες.

Υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα, όπως είπαμε, για το προσωπικό, υπάρχει έλλειψη προσωπικού η οποία υπολογίζεται γύρω στα 50 άτομα. Αρκετό προσωπικό έφυγε από το 2000, ενώ όταν άρχισαν να λειτουργούν νέα τμήματα έχουν φύγει γύρω στα 100 άτομα και δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία αναπλήρωση αυτού του προσωπικού που έχει φύγει. Επομένως, αυτή τη στιγμή επείγει να προσληφθούν τουλάχιστον 50 ακόμα άτομα.

Το άμεσο επίσης πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τώρα με το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι επίσης οξυμένο και, όπως επισημάνθηκε πολύ σωστά και εδώ, φαίνεται η έλλειψη στελέχωσης και οργάνωσης. Πως μπορεί ένα νοσοκομείο να ανταποκριθεί σε αυτό που καλείται να κάνει, δηλαδή να παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες του στους ανθρώπους, αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε μια έσχατη ανάγκη, όταν δε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν μεταφραστές ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να πουν το πρόβλημά τους, να πουν το ιστορικό τους για να μπορέσει ο γιατρός να κάνει μια σωστή διάγνωση και να δει ποιο είναι το πρόβλημά τους; Επομένως, πέραν όλων των άλλων υπάρχει ανάγκη να λυθεί και αυτό το πρόβλημα, δηλαδή να υπάρχουν μεταφραστές, οι οποίοι θα επικουρούν και θα βοηθούν ουσιαστικά το ιατρικό και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορεί αυτό να παρέχει τις υπηρεσίες του.

 

Συνειδητή πολιτική η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των νοσοκομείων

Γενικότερα τώρα, αυτό το οποίο εμείς τονίσαμε στη συζήτηση που είχαμε με το σύλλογο των εργαζομένων είναι ότι δυστυχώς η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας είναι μια αποφασισμένη και συνειδητή πολιτική που σαν στόχο έχει ουσιαστικά να διαλύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να το παραδώσει και αυτό στα χέρια των ιδιωτών. Είναι ένα πεδίο που μπορεί να είναι υψηλής κερδοφορίας για το κεφάλαιο γιατί είναι γνωστό ότι δε μπορεί ο λαός μας να αποφύγει την ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών. Επομένως, μην έχοντας το δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας θα καταφεύγει αναγκαστικά στο ιδιωτικό και εκεί η αρχή είναι «έχεις χρήματα, θα καλύψεις την ανάγκη σου, δεν έχεις, πρόβλημά σου». Επομένως, εμείς ζητάμε και είπαμε και τονίσαμε στους εργαζόμενους ότι ο αγώνας για τη λύση των άμεσων προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουν πρέπει να συνδυαστεί με έναν αγώνα για να ανατραπεί αυτό το σύστημα, το σύστημα αυτό που γεννάει τα προβλήματα και το οποίο ουσιαστικά βάζει σα στόχο όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών αλλά τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Εμείς θα είμαστε πλάι τους στο να δώσουμε λύσεις στα άμεσα προβλήματα αλλά και θα αγωνιστούμε, όπως κάνουμε πάντα, ώστε να υπάρξει αυτή η λαϊκή κοινωνική συμμαχία που θα ανατρέψει αυτό το σύστημα, θα φέρει το λαό στην εξουσία και θα τον κάνει νοικοκύρη στον τόπο του και ιδιοκτήτη του πλούτου που αυτός παράγει και βεβαίως θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, γιατί εμείς δεν αναγνωρίζουμε ούτε 1 ευρώ από αυτό το χρέος που μας έχουν επιβάλλει. Αυτό βέβαια θα πρέπει να συνοδευτεί και με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, γιατί αυτοί είναι οργανισμοί που λειτουργούν στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας, στα πλαίσια δηλαδή της οικονομίας που θεοποιεί το κέρδος και βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στην άκρη».

 

Να μην γίνονται τα νοσοκομεία κερδοφόρες επιχειρήσεις σε βάρος του λαού

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα την αναγκαιότητα γενναίας χρηματοδότησης του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, και για προσλήψεις και για λειτουργικά έξοδα, αλλά και για έκτακτες ανάγκες, όπως αυτή που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, παράλληλα όμως το νοσοκομείο θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει.

Δεν είναι δυνατόν στο χώρο της Υγείας να μπαίνει η λογική που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με λογική κέρδους. Ούτε το κράτος να παίρνει τα όποια αποθεματικά (ψίχουλα) των νοσοκομείων για την πληρωμή των δανειστών, όπως έγινε πρόσφατα (το Μάρτιο του 2015).

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρχει αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο που θα προσφέρει ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλους. Αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, όπως για παράδειγμα αυτή των εργολάβων, αλλά και της δράσης διαφόρων ΜΚΟ που υποκαθιστούν την υποχρέωση του κράτους και καλλιεργούν τη λογική της φιλανθρωπίας.

Τέλος, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξει κίνημα οργανωμένο που να διεκδικεί τα παραπάνω, κίνημα που θα παλεύει να ανατρέψει αυτό το σύστημα, να φέρει το λαό στην εξουσία και να τον κάνει ιδιοκτήτη του πλούτου που αυτός παράγει».

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις