Πολιτική

01/03/2011 - 19:17

Πατερέλλης για παιδικούς σταθμούς και «Μιχαλέλλειο» Γηροκομείο

Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν και τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου Μυτιλήνης, της Παρασκευής 25.2.11, επισημαίνονται τα παρακάτω:

Είχαμε ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση μαζί με το «Ζαχάρειο» Γηροκομείο Αγίας Παρασκευής να εξαιρεθεί της υπαγωγής του στον ενιαίο δημοτικό φορέα κοινωνικής δράσης που προγραμματίζει η νέα Δημοτική Αρχή Λέσβου και το «Μιχαλέλλειο» Γηροκομείο του Πλωμαρίου, λόγω της ιδιομορφίας του, που προέρχεται απ’ τα αντίστοιχα υφιστάμενα κληροδοτήματα, της υπαγωγής του στον ενιαίο δημοτικό φορέα κοινωνικής δράσης που προγραμματίζει η νέα Δημοτική Αρχή Λέσβου. Για λόγους που δεν κατανοήσαμε τότε, έγινε δεκτή η εξαίρεση μόνο για το Γηροκομείο της Αγ. Παρασκευής. Χαιρόμαστε που, εκ των υστέρων, στην νεότερη εισήγηση της Δημοτικής Αρχής εξαιρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση και το «Μιχαλέλλειο» του Πλωμαρίου. Η συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας του Μιχαλέλλειου, που είναι απ τα παλαιότερα ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης ηλικιωμένων του νησιού, όχι μόνο εξασφαλίζει τον αρχικό σχεδιασμό και την βούληση των δωρητών, αλλά αποτελεί και εγγύηση για καλύτερα «γηρατειά» των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη στο Πλωμάρι.

Η παράταξη μας όμως διαφώνησε με την απόφαση της πλειοψηφίας για υπαγωγή των παιδικών σταθμών στον νέο φορέα κοινωνικής δράσης του Δήμου. Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι η αποστολή και η λειτουργία του παιδικού σταθμού στη σύγχρονη κοινωνία έχει νευραλγική σημασία, η οποία όπως όλα δείχνουν θα διαταραχθεί απ την διαφαινόμενη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις του νέου φορέα. Νομίζουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί, εποπτευόμενοι απ τον ενιαίο πια Δήμο με την συνδρομή διοίκησης και διαχείρισής τους απ τα Διοικ. Συμβούλια (που άλλωστε ο Δήμος ορίζει) και το υπηρετούν προσωπικό, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στην αποστολή τους, με αμεσότητα που εξυπηρετεί τόσο τους γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά ή βρέφη. Η Δημοτική μας παράταξη θα εξακολουθεί να διατυπώνει ελεύθερα και αβίαστα τη γνώμη της για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου. Θα ασκεί έλεγχο και εποικοδομητική κριτική, χωρίς να διστάζει όμως να συναινεί και δημόσια, όταν τα συμφέροντα των πολιτών το επιτάσσουν. Αυτό επιβάλλουν οι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος και αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης, όσο κι αν δείχνει να ενοχλείται ο Δήμαρχος κ. Βουνάτσος.

Μοιράσου το άρθρο!