Πολιτική

09/01/2015 - 09:57

Παρουσιάση ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο

Γ

ιάννης Ζερδελής , νυν Βουλευτής

Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής

Γιώργος Πάλλης φαρμακοποιός και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη "Άλλος δρόμος"

Χρυσούλα Ζωγράφου , παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Καλλονής και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη "Άλλος δρόμος"

Γιώργος Κότσαλης από τη Λήμνο.

 

Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου:

Επιτρέψτε μου, όμως, πριν σας παρουσιάσω τους υποψήφιους να σας πως δύο λόγια για τις ιδιαιτερότητες αυτής της εκλογικής μάχης, αλλά και τους στόχους μας

Η πιο σημαντική ιδιαιτερότητα βέβαια είναι πως σ’ αυτή την εκλογική μάχη η Αριστερά διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις μετά από δεκαετίες ξανά την κυβερνητική εξουσία στο τόπο μας. Και η επίτευξη αυτού του στόχου είναι σήμερα το πιο σημαντικό διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Είναι ο δεύτερος σταθμός σε μια μεγάλη προσπάθεια απαλλαγής της χώρας και του λαού μας απ’ τη πολιτική των μνημονίων, που με τόση συνέπεια ακολούθησαν τα πέντε αυτά χρόνια η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου και Βενιζέλου.

Ο πρώτος μας στόχος, που ήταν η πτώση της συγκυβέρνησης των Σαμαρά – Βενιζέλου επιτεύχθηκε με την ψήφο των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με τη μη επίτευξη επαρκούς πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Τώρα είναι η ώρα του Ελληνικού Λαού. Με την ψήφο του κρατά στα χέρια του την ελπίδα για να μπει τέλος στον κατήφορο των μνημονίων, ν’ ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή στο τόπο μας.

Αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος μας στόχος. Η κυβέρνηση της Αριστεράς. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σ’ αυτή την προσπάθεια στόχος μας είναι η πλειοψηφία των βουλευτών που θα εκλεγούν από το νομό Λέσβου να είναι ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Γιατί μέχρι τώρα, την αντίθεσή του σ’ αυτές τις πολιτικές, την εξέφραζε με την παρουσία του στη Βουλή δυστυχώς μόνο ένας από τους τρείς εκπροσώπους του νομού Λέσβου. Γιατί οι άλλοι δύο, οι κ. Βογιατζής και Σηφουνάκης, αλλά και ο Λέσβιος στην καταγωγή Υπουργός Δικαιοσύνης που κατέρχεται υποψήφιος στο νομό, στήριξαν με την ψήφο τους πολιτικές που ρήμαξαν τον τόπο μας και φτωχοποίησαν τους συμπολίτες μας.

Και η αλλαγή στον τόπο μας δεν είναι μόνο μια προσωπική υπόθεση των υποψηφίων, των μελών και στελεχών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κυρίως συλλογική. Είναι υπόθεση όλων μας.

Γι’ αυτό κι εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθιερώνουμε ένα κώδικα δεοντολογία για τους υποψήφιους και τους μελλοντικούς βουλευτές μας. Ένα κώδικα που συνομολογήσαμε όλοι όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτή τη προσπάθεια, όχι μόνο οι υποψήφιοι και μελλοντικοί βουλευτές αλλά και τα στελέχη του κόμματος και αύριο όσοι αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις.

Για μας η θεμιτή προσωπική φιλοδοξία έχει αξία, μόνο όταν εντάσσεται στη συλλογική φιλοδοξία. Και για να χρησιμοποιήσω μια ποδοσφαιρική ορολογία: για μας σημασία έχει η ομάδα να νικήσει κι όχι ποιος ποδοσφαιριστής θα σκοράρει.

Στον κώδικα που θα σας μοιράσουμε, θα βρείτε τους βασικούς κανόνες που θα ακολουθούν οι υποψήφιοι της αριστεράς. Ανάμεσα στα άλλα περιέχει δύο σημεία που για εμάς συμπυκνώνουν το ήθος που κομίζει η ριζοσπαστική αριστερά στην πολιτική.

Το πρώτο αφορά τη βουλευτική ασυλία: Όλοι οι βουλευτές υποχρεούνται να παραιτούνται από τη χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις που η αίτηση άρσης της δεν συνδέεται με πολιτικές πράξεις ή με πράξεις σχετικές με την άσκηση του έργου του βουλευτή.

Το δεύτερο αφορά την οικονομική διαφάνεια με τον έλεγχο του πόθεν έσχες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα και τη δέσμευση οι βουλευτές να μην αναλάβουν διοικητικό, εκτελεστικό ή αποφασιστικό ρόλο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρείες κ.λπ. που έχουν σχέση με το Δημόσιο ή με οποιαδήποτε πτυχή του αντικειμένου τους ως βουλευτών, για δέκα χρόνια από τη λήξη της θητείας τους.

Να τονίσουμε επίσης ότι το 20% της βουλευτικής αποζημίωσης θα προορίζεται (όπως συνέβαινε και μέχρι τώρα) για την ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης, που σε αυτή την περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο.

Αγαπητοί φίλοι,

Η καταστροφή που έφερε το μνημόνιο και όσοι το εφάρμοσαν κατά γράμμα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ανυπολόγιστη. Εμείς δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την κρίση. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι για μας η κόκκινη γραμμή, είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε την πορεία για μια νέα Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως επικαιροποιήθηκε στο Διαρκές Συνέδριο με την εισηγητική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα είναι και οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το άρθρο!