Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και την επικείμενη προκήρυξη εκλογών το Σεπτέμβριο.
Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις στην Αθήνα και η πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Λέσβου Γ. Ζερδελή ότι συντάσσεται με τη Λαϊκή Ενότητα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητη τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με δυσκολία προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και να σταματήσει την «αιμορραγία» από τη φυγή και αποστασιοποίηση πολλών πρωτοκλασάτων και ενεργών στελεχών της.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, οι παραιτήσεις έπεσαν βροχή, ενώ άνοιξαν τα χαρτιά τους τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, εκφράζοντας ο καθένας την άποψή του, για τα πολιτικά τεκταινόμενα και το μεγάλο αγκάθι της διάσπασης του κυβερνώντος κόμματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Έτσι, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οριστικό διαζύγιο με το ΣΥΡΙΖΑ πήραν οι: Νίκος Χρυσάφης πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, Άννα Γουδέλη, Διοικήτρια του Ιδρύματος «Θεομήτωρ» Φωτεινή Παπανδρέου, Γιώργος Αντωνιάδης και Αναστασία Τσάτσου.
Την ίδια ώρα, παραιτήθηκαν από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραμένουν στο κόμμα, ο πρόεδρος Δημήτρης Μάντζαρης, ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Μαρία Περδικούρη.
Όπως αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Μάντζαρης η επιλογή του να απομακρυνθεί από τη Νομαρχιακή λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, αφορά τη διαφωνία του με όλα όσα έγιναν στο κόμμα τις τελευταίες εβδομάδες.
«Εκλέχθηκα σε μια Νομαρχιακή Επιτροπή ενός ενιαίου κόμματος και τώρα καλούμαι να υπηρετήσω ένα κόμμα διασπασμένο και λαβωμένο. Διαφωνώ με τη διάσπαση και διαφωνώ με το χρόνο των εκλογών. Κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη μας και την άποψή μας για τίποτα από όσα έγιναν. Όταν υπηρετείς ένα κόμμα δεν είσαι υπάλληλος, είσαι σύντροφος και ενεργό μέλος. Αισθάνομαι ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορώ να παραμείνω στη Νομαρχιακή Επιτροπή και να σχεδιάσω τον προεκλογικό αγώνα. Φυσικά παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι ο πολιτικός χώρος που ανήκω και υπηρετώ ιδεολογικά και ενεργά εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να μεταπηδήσω κάπου αλλού.
Θεωρώ, ωστόσο, ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά λάθη και ότι αν συνεχίσουμε αυτή την τακτική, ο κόσμος θα τιμωρήσει το ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο στήριξε όλες του τις ελπίδες στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Η διάσπαση δεν είναι απάντηση στην πρώτη δυσκολία. Έπρεπε να επικρατήσει πολιτική σύνεση και διάλογος, ώστε να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανάλογη με την άποψη του Δημήτρη Μάντζαρη είναι και αυτή του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, ο οποίος ομοίως επέλεξε την απομάκρυνσή του από τη Νομαρχιακή Επιτροπή, όχι, όμως και από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θέλω να φύγω από το ΣΥΡΙΖΑ και να μεταπηδήσω σε άλλο πολιτικό σχηματισμό, όπως αυτόν του Π. Λαφαζάνη. Εξάλλου, έχω πολλές διαφορές με τις απόψεις που εκφράζει το κόμμα αυτό.
Ο λόγος που απομακρύνομαι στην παρούσα πολιτική συγκυρία από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, είναι ότι διαφωνώ κάθετα με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκλογές. Θεωρώ ότι έπρεπε να προηγηθεί το συνέδριο του κόμματος το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και έπειτα αν οι διαφορές ήταν αγεφύρωτες και υπήρχε αδιέξοδο, να προχωρήσουμε σε εκλογές. Στη διάρκεια του συνεδρίου και μέσα από το διάλογο θα έπρεπε να αναζητηθούν λύσεις και τρόποι απεμπλοκής από το μνημόνιο. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μια σοβαρή συζήτηση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για τα λάθη και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν στο μοιραίο αδιέξοδο και την υπογραφή του μνημονίου που αποτελεί μια μαύρη σελίδα, μία σοβαρή ήττα για το κόμμα και την ιδεολογία που υποστηρίζει. Πιστεύω ότι υπήρχαν αρκετά πράγματα που μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο πολιτικών επιλογών και κινήσεων, ώστε ν' αποτραπεί η εξέλιξη αυτή.
Κατά την άποψή μου, μετά τις εκλογές, πρέπει να ανοίξει διάλογος μέσα στο κόμμα, τα πρόσωπα να κάνουν την αυτοκριτική τους και όλα τα ζητήματα να τεθούν επί τάπητος».
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ
«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τον αρχικό του προσανατολισμό, δηλώνει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ και απερχόμενο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Μαρία Περδικούρη. Αιφνιδιαστήκαμε από την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκλογές. Όλοι περιμέναμε ότι θα προηγηθεί το συνέδριο του κόμματος και ότι μέσα από το διάλογο και τις συλλογικές διαδικασίες θα υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα, μια κοινή συνισταμένη. Δεν θέλω το ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο και λαβωμένο, αλλά όπως ήταν το προηγούμενο διάστημα, ενιαίο και πολυσυλλεκτικό. Ένα κόμμα που δέχεται, συζητά και ανταποκρίνεται θετικά στις διαφορετικές προτάσεις. Φυσικά παραμένω στο κόμμα και εύχομαι το νέο του ψηφοδέλτιο να αποτελείται από ενεργούς πολίτες, μαχητές στα κινήματα και τους αγώνες».
ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τη θέση του Δημήτρη Μάντζαρη καταλαμβάνει πλέον η Εριφύλη Χιωτέλλη, η οποία, όμως, δεν θέλησε, προς το παρόν, να προχωρήσει σε κάποια δήλωση. Όπως ανέφερε, θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση την Πέμπτη το βράδυ, οπότε και θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ