Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Όχι άλλοι θάνατοι στο Αιγαίο!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Βόρειο Αιγαίο καταγγέλλουν για μία ακόμα φορά την ασκούμενη κρατική πολιτική της καταστολής με περιστατικά με πνιγμένους στις ακτές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Λήμνου που οδηγούν σε νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου καθώς και και τις ελεγχόμενες ως αποτυχημένες προσπάθειες απώθησης (push backs) όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου. Το «τείχος» του Έβρου έχει ωθήσει τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας αυξάνοντας τις ροές των προσφύγων και τον κίνδυνο ναυαγίων.
Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν επίσης ένα βραδυκίνητο και γραφειοκρατικό σύστημα απονομής ασύλου, παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωσή του που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο Μιχάλης Μπάκας δηλώνει “Εμείς στα νησιά μας ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά και αυτό φαίνεται από το κύμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια προς τους πρόσφυγες σε όλα τα νησιά. Από την άλλη, κέντρα κράτησης «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια», στα οποία τόσο οι συνθήκες κράτησης, όσο και η έλλειψη των διαδικαστικών εγγυήσεων που περιβάλλουν την κράτηση στην Ελλάδα, μας προβληματίζουν ιδιαιτέρως. Η παράταση της κράτησης πέραν του 18μηνου, ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Επιστροφές μετά την απαράδεκτη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει άμεσο αντίκτυπο και στους αιτούντες διεθνούς προστασίας.”
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε
α. Άμεσο κλείσιμο των κέντρων κράτησης και λειτουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών.
β. Πιο αποτελεσματικά μέτρα διάσωσης στη θάλασσα με μέτρα προσανατολισμένα στην ασφαλή διέλευση και όχι στην αποτροπή, με δημιουργία θαλάσσιων και χερσαίων διόδων νόμιμης διέλευσης.
γ. Να σταματήσει οποιαδήποτε πρακτική παράνομης απώθησης (push backs)
δ. Ενίσχυση της πρόσβασης στο άσυλο και την προστασία, διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης καθώς και όσων άλλων μορφών νόμιμης κινητικότητας είναι απαραίτητες.
ε. Η καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος τόσο θεσμικά, όσο και κοινωνικά μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης τέλος, θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας, ενώ η δημιουργία αντιρατσιστικών αντανακλαστικών στην Ελληνική κοινωνία αποτελεί χρέος όλων μας.