Skip to main content
|

Οικολογικός Άνεμος: Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

Οικολογικός Άνεμος: Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου
Οικολογικός Άνεμος: Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Οικολογικός Άνεμος

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου 2012

Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 4ης και 5ης  Σεπτεμβρίου 2012 ο Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν:
 
·                     Για το ζήτημα της καταστρεπτικής πυρκαγιάς στη Χίο εκφράσαμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο Χιώτικο Λαό που δοκιμάζεται τόσο έντονα. Τονίσαμε ότι η πυρκαγιά της Χίου, που ανήκει στην κατηγορία «Μέγα-Φωτιές», όπως ήταν της Ηλείας και της Πάρνηθας το 2007, αποτελεί ένα νέο φαινόμενο στο Βόρειο Αιγαίο που συνδέεται με τις επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγής και περιλαμβάνει τόσο εντεινόμενες ξηρασίες όσο και μεγάλες πλημμύρες που είναι όλο και συχνότερες στα νησιά μας. Η κατάσταση χειροτερεύει από  μεγάλα και μικρά συμφέροντα που είτε προκαλούν εμπρησμούς είτε επωφελούνται από τους εμπρησμούς. Η πυρκαγιά στο μεσογειακό δάσος είναι οικολογικός παράγοντας και πρέπει πάντα να υπάρχει κατάλληλη αντιπυρική προετοιμασία και ετοιμότητα, γιατί μετά την εκδήλωση μιας φυσικής καταστροφής απαιτούνται δεκαπλάσια έως εκατονταπλάσια κονδύλια. Βεβαίως η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση έχει μεγάλη ευθύνη και συνενοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία με συγκεκριμένα στοιχεία για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους. Αν υπάρχουν, πρέπει να εντοπιστούν οι πραγματικές ευθύνες της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.  Επιπλέον, προτείναμε τα εξής:
o        Στο μέλλον θα πρέπει η αντιπυρική προστασία της Περιφέρειας να προγραμματίζει τις κατάλληλες δράσεις και έργα βασιζόμενη στην ετήσια έκθεση της Πυροσβεστικής που συντάσσεται για κάθε νησί.
o        Θα πρέπει να ορίσουμε ποιος παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων του οργάνου πολιτικής προστασίας που λειτουργεί σε κάθε νησί.
o        Να συνταχθεί έκθεση από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου για τις κινήσεις που έγιναν τις πρώτες ώρες, το πρώτο 24ωρο, το πρώτο 48ωρο για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής, γιατί αυτές οι πρώτες ενέργειες «ξεχνιούνται» ενώ είναι κινήσεις που είναι πανομοιότυπες και επαναλαμβάνονται στο μέλλον είτε είναι πυρκαγιά, είτε πλημμύρα, είτε σεισμός.  Παγκοσμίως, με προεξάρχοντες τους Ιάπωνες έχει αρχίσει να γίνεται συστηματική καταγραφή των πρώτων ωρών της φυσικής καταστροφής προκειμένου να βελτιωθεί η ετοιμότητα και ο συντονισμός. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.  
o        Ο «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» συμφώνησε με την πρόταση του Περιφερειάρχη να χρησιμοποιηθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την επιστημονική στήριξη των ενεργειών μας. Επίσης δεσμεύτηκε να θέσει στη διάθεση του Περιφερειάρχη το έκτακτο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ που συντάχθηκε μετά την πυρκαγιά της Ηλείας το 2007 ώστε να διδαχθούμε από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν τότε με στόχο οι  προτάσεις που έχει αρχίσει να συντάσσει ο Περιφερειάρχης με τις υπηρεσίες να έχουν μεγαλύτερη πληρότητα. Η έρευνα αυτή υπάρχει στο  http://courses.arch.ntua.gr/el/arxeio_gia_tis_pyroplhktes_perioxes_ths_…  
o        Είναι σημαντικό να σπεύσουμε σε ενέργειες παροχής ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και ενσταυλισμό έτσι ώστε να αποφευχθεί η ελεύθερη βόσκηση για τουλάχιστον 3 χρόνια και να επιβληθεί απαγόρευση βόσκησης στα καμένα. Επίσης να γίνουν άμεσα αναβαθμοί από κορμοπλέγματα ώστε να συγκρατηθεί το έδαφος από τις βροχοπτώσεις και να βοηθηθεί η φύση να κάνει φυσική αποκατάσταση. Τέλος, πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι συνολικά σε όλη τη Χίο και όχι μόνο στις καμένες περιοχές.
o        Πρέπει να ζητήσουμε την αξιοποίηση και των κονδυλίων φυσικών καταστροφών της ΕΕ. Δυστυχώς τα κονδύλια του Πράσινου Ταμείου κατά 95% πάνε υπέρ του ΔΝΤ και έχει ενδιαφέρον αν θα ανταποκριθούν στο σημερινό αίτημα της Χίου. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα κονδύλια του εθνικού προϋπολογισμού για φυσικές καταστροφές έχουν περικοπεί και πηγαίνουν και αυτά υπέρ του ΔΝΤ.
o        Έχουμε τονίσει ήδη από την αρχή της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι το κλειδί για το μέλλον των νησιών μας είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι χάρτες των χρήσεων γης ώστε να ξέρουμε ακριβώς που έχουμε δάσος, που καλλιέργειες, που βοσκότοπους κλπ. Αυτοί οι χάρτες αποτρέπουν τις ορέξεις των εμπρηστών και δεν επιτρέπουν τις αλλαγές στις χρήσεις γης. Η Περιφέρεια εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει κάνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε έχει συμβάλει ώστε οι Δήμοι να κινηθούν για να αποκτήσουν ΣΧΟΟΑΠ.  
o        Κλείνοντας σημειώσαμε ότι η καμένη γη από μια Μέγα-Φωτιά είναι το καλύτερο τοπίο για τις ανεμογεννήτριες Μαμούθ. Στα βουνά μας έχουμε άλλη μια μεγάλη χρήση γης που έρχεται να επιβληθεί στα ευαίσθητα νησιώτικα περιβάλλοντα εκεί που ήδη υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των υπαρχουσών χρήσεων γης, δηλ μεταξύ δασών, καλλιεργειών και κτηνοτροφίας.
o        Στο επόμενο ΠΣ που θα γίνει στη Χίο θα είμαστε περισσότερο αναλυτικοί.
 
·         Για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών συμβάλαμε στη δημιουργία κοινού ψηφίσματος με το σκεπτικό ότι η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ότι είναι απαράδεκτο να χρωστούνται από προηγούμενα έτη στους μεταφορείς πάνω από 4.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια και η Κυβέρνηση να μην έχει μεριμνήσει την άμεση αποπληρωμή τους ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Επίσης ζητήσαμε κατά προτεραιότητα να εξοφληθεί η Ικαρία που έχει απλήρωτα τιμολόγια από το 2009 και διότι δεν έχει ΚΤΕΛ.
 
·         Για το δρόμο «Στελί-Φραντάτο-Ράχες» της Ικαρίας, εκφράσαμε επιφυλάξεις για τον τρόπο κατασκευής του δρόμου, κάτι που εξηγήθηκε ότι θα κριθεί από την ΜΠΕ και όχι από τον χαρακτηρισμό του. Γι αυτό  και συναινέσαμε ο δρόμος να χαρακτηριστεί  ως επαρχιακός, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα.
 
·         Για την ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών πάρκων στα νησιά Ικαρία και Φούρνοι Κορσεών, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα δεσμευτεί θαλάσσια έκταση υπέρ κάποιου επιχειρηματία αλλά θα μπορούν να αναπτύσσουν καταδυτικές δραστηριότητες όσοι ενδιαφέρονται, υπερψηφίσαμε την εισήγηση του κ. Ν. Κουλουλία. Η άποψή μας είναι ότι πρόκειται για πρωτοποριακό έργο στο οποίο θα πρέπει να έχει συμβολή και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου για να γίνει σωστά. Τα καταδυτικά πάρκα ενισχύουν  παράλληλα και την αλιεία, όπως συμβαίνει με τα καταφύγια θηραμάτων στη στεριά. Τέλος, προτείναμε να συνδυαστούν τα καταδυτικά πάρκα με τεχνητούς υφάλους για τον εμπλουτισμό της ιχθυοπανίδας, και να γίνουν και στο βόρειο μέρος της Ικαρίας όπου υπάρχει μεγάλη υποχώρηση των αλιευμάτων.
 
·         Για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας ο «Οικολογικός Άνεμος Β. Αιγαίου» εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και συμπαρατάσσεται με το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
·         Η συνδιοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων μεταξύ των σχολείων Βολισσού και Ραχών Ικαρίας αποτελεί θετικότατο παράδειγμα και πρέπει τέτοιες εκδηλώσεις να πολλαπλασιαστούν.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις