Πολλοί από τους αλλοδαπούς που δεν δικαιούνται άσυλο, εξαφανίζονται κατά την παραμονή τους στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται για να επιστραφούν εν συνεχεία στην Τουρκία. Προτάθηκε η κράτησή τους σε χώρο εντός του κέντρου φύλαξης αλλοδαπών στη Μόρια.
Άλλη μια συζήτηση ενημερωτική κατά βάση- για το προσφυγικό και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τόπο μας με τον εγκλωβισμό 5 χιλιάδων και πλέον προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν στα κέντρα διαμονής χωρίς να υπάρχει προς το παρόν καμία προοπτική μετεγκατάστασής τους, πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και το κείμενο με τις δεσμεύσεις που συνυπογράφηκε από τα στελέχη της Κυβέρνησης και από τους φορείς της Λέσβου.
Ο Δήμαρχος περιέγραψε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη αυτή, επισήμανε δε, ότι μία από τις ανησυχίες του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν το γεγονός ότι πολλοί από τους αλλοδαπούς που δεν δικαιούνται άσυλο εξαφανίζονται κατά την παραμονή τους στη Λέσβο, έχοντας, όμως, κερδίσει χρόνο με τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεών τους, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται για να επιστραφούν εν συνεχεία στην Τουρκία. «Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στη Μόρια προκλήθηκαν από άτομα που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν δικαιούνται άσυλο. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος για να κρατούνται αυτά τα άτομα, ωστόσο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να τονίσω ότι στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε με σαφήνεια ότι δεν επιθυμούμε την δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στο νησί μας και αντιπροτείναμε αυτός ο χώρος κράτησης να δημιουργηθεί εντός του στρατοπέδου της Μόριας».
Στη συζήτηση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, ο βουλευτής Γ. Πάλλης και ο εκπρόσωπος του βουλευτή Χ. Αθανασίου, Β. Μάκρας.
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ