O N. Σηφουνάκης για τον οδικό άξονα Καλλονή-Σίγρι
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ και Βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης ύστερα από συνεργασία που είχε με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων γνωστοποιεί ότι το μεγάλο έργο της κατασκευής – αναβάθμισης του οδικού άξονα ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ, μήκους 46,7 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 44,5 εκ. €, εισήλθε στο τελικό στάδιο για την έναρξη της υλοποίησής του. Το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει πριν ένα μήνα 22/08/2011, τηρείται επακριβώς αφού η τελική έγκριση εδόθη με την υπογραφή για δημοπράτησή του από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Ραγκούση, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Τα τεύχη δημοπράτησης αποστέλλονται άμεσα στην διαχειριστική αρχή για έγκριση και το αργότερο σε 2-3 εβδομάδες θα δημοσιευθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου.
Ο Ν. Σηφουνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαι ευτυχής γιατί εννέα χρόνια μετά την ανάθεση της μελέτης με φορέα χρηματοδότησης το τέως Υπουργείο Αιγαίου 2002-2003 και δύο χρόνια από την τοποθέτησή μου (Οκτώβριος 2009) στο Υπουργείο Υποδομών, μέσα από ένα συνεχή αγώνα φθάνουμε στο θετικό τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας. Δυστυχώς θα είχε ολοκληρωθεί το έργο, εάν δεν χανόταν η περίοδος 2004-2009, όπου εγκαταλείφθηκε χωρίς χρηματοδότηση το έργο των μελετών. Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες, να εξευρεθούν οι πόροι, και εν τέλει με την ψυχή στο στόμα κατορθώσαμε να ενταχθεί το έργο στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, δεδομένου ότι ήταν αδύνατο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στα 46,7 χιλιόμετρα σύγχρονου δρόμου θα συνδεθεί το απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο δυτικό τμήμα του νησιού, μειώνοντας στο μισό περίπου τον χρόνο της διαδρομής. Οι πολίτες και κυρίως εκείνοι του κεντρικού και βορειοδυτικού τμήματος του νησιού θα δουν ένα όνειρο δεκαετιών να γίνεται πραγματικότητα και θα οδηγήσει σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής.
Θεωρώ το έργο αυτό ένα από τα μεγαλύτερα που έγιναν από την απελευθέρωση της Λέσβου και αισθάνομαι περήφανος που συνέβαλα σ’ αυτό και οι κόποι περίπου μιας δεκαετίας απέδωσαν καρπούς.
Οι σημαντικοί σταθμοί αυτού του έργου υπήρξαν:
- 2002 : Έναρξη διαδικασιών ανάθεσης εκπόνησης των μελετών σ’ ένα από τα πιο ειδικευμένα γραφεία μελετών με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου.
- 2004 : Ολοκλήρωση της Α’ φάσης των μελετών
- 2005-2009 : Εγκατάλειψη και μη χρηματοδότηση των μελετών.
- 2009 Οκτώβριος : Αμέσως μετά τις εκλογές, σύγκλιση της 1ης σύσκεψης στο Υπουργείο Υποδομών, με τη συμμετοχή των Διευθυντών και επιβλεπόντων Μηχανικών της διαχειριστικής αρχής, των μελετητών όπου δρομολογήθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανεκκίνηση της ολοκλήρωσης των μελετών.
- 2010 Οκτώβριος : Τελικό στάδιο ολοκλήρωσης μελετών, έναρξη διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, εξασφάλιση επιπρόσθετων πιστώσεων για απαλλοτριώσεις.
- 2011 Ιούνιος Αύγουστος : Ολοκληρώνονται τα παραπάνω και αποστέλλεται προς ένταξη στο «Επιχειρησιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
- 23 Σεπτεμβρίου 2011 : Ο Υπουργός Υποδομών υπογράφει την διάθεση της πίστωσης 44,5 εκ. € και εντέλλεται η υπηρεσία για δημοπράτηση του έργου.
Μέσα στη δυσκολότερη πολιτική και οικονομική συγκυρία που ζει η χώρα μας από το 1974 και μετά, η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, αναγκασμένη να λαμβάνει σκληρά μέτρα για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση η χώρα -μετά την ίδρυση και λειτουργία του Εφετείου στη Μυτιλήνη- έρχεται να τηρήσει άλλη μία προγραμματική της δέσμευση προς τον Λεσβιακό Λαό.»