Πολιτική

02/01/2020 - 07:22

Ο Λευτέρης Παπαϊωάννου Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στις 23 Δεκεμβρίου 2019 έληξε η προθεσμία για την πλήρωση θέσης Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων τη θέση αυτή αναλαμβάνει  στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου ο Λευτέρης Παπαϊωάννου που είχε διατελέσει Γεν. γραμματέας του Δήμου Λέσβου για ένα διάστημα επί Γαληνού. 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Λευτέρης Α. Παπαϊωάννου, είναι υποστράτηγος ε. α. απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Τελείωσε με επιτυχία όλα τα μεταπτυχιακά σχολεία του στρατού ξηράς (Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και Σχολή Εθνικής Άμυνας) και τιμήθηκε με τις ανάλογες διακρίσεις.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πέραν των Διοικητικών και Επιτελικών καθηκόντων σε μεγάλο αριθμό μάχιμων Μονάδων (στον Έβρο και όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου) διετέλεσε επί σειρά ετών και επιτελής που ασχολήθηκε με θέματα Οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας (ΠΠ) σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και  με την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜΑ/ΠΣΕΑ).

Διετέλεσε τακτικός καθηγητής στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ)  καθηγητής και Διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ) καθώς και στην πτέρυγα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων  της ΣΔΙΕΠ.

Δίδαξε  στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου . Κατάγεται από τον Ν. Έβρου (Αλεξανδρούπολη) και κατοικεί στη Μυτιλήνη.  Παρακολούθησε μια πιστοποιημένη σειρά μαθημάτων «ProjectManagerProfessional»  και Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού» με ανάλογη δυνατότητα αξιοποίησης των γνώσεων. Είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα Εκπαιδευτών  του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)  και πιστοποιημένος εκπαιδευτής του δημοσίου από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ).

Διετέλεσε Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο  Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»,   σύμβουλος Ανάπτυξης Ιδιωτικής Πολυκλινικής, Σύμβουλος Επένδυσης σε Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ειδικευμένη σε θέματα ανάπτυξης Τουρισμού και Μαρίνων. Κατόπιν προσκλήσεως παρουσιάζει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στους ΟΤΑ και σε Σχολικές Μονάδες, τα αντικείμενα Διοίκηση – Οργάνωση και  Στρατηγικό Σχεδιασμό, Πρόληψη και Διαχείριση Κρίσεων, Σχεδιασμό Καταστάσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΠ),  Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου  Ανάγκης (ΠΑΜΑ/ΠΣΕΑ) και Οργάνωση Κέντρου  Επιχειρήσεων  και Υλοποίηση Σχεδίων.  Πέραν αυτών, αρθρογραφεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα στον ημερήσιο  τύπο και στο διαδίκτυο σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων, Ανάπτυξης Επενδύσεων, Διαμόρφωσης Κοινής Γνώμης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 

Η σημασία του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας 

Οι Περιφερειακοί Συντονιστές Πολιτικής Προστασίας έχουν αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες μεταβιβάζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη και αναφέρονται αποκλειστικά σε αυτόν. Περαιτέρω, οι Περιφερειακές Συντονιστές:

α) συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

β) παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, εγγράφως ή προφορικώς, στο αντικείμενο αρμοδιοτήτων της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας προς τον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές της Περιφέρειας, ή τις υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη,

γ) παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τις διαδικασίες και τις επιχειρησιακές δράσεις, που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καταστροφών, που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,

δ) εκπονούν μελέτες, συντάσσουν εκθέσεις, υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις, επεξεργάζονται και παρουσιάζουν στοιχεία απαραίτητα για την υλοποίηση πολιτικών πολιτικής προστασίας

Μοιράσου το άρθρο!