Ο Χ.Αθανασίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Το ζήτημα της αρμοδιότητας των δύο Βουλών (της παρούσης και της επόμενης) ανέπτυξε ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου καθορίζει τις διατάξεις του Συντάγματος οι οποίες πρέπει να αλλάξουν, κατ΄ άρθρο, κατά παράγραφο ή και εδάφιο. Ενώ η επόμενη Βουλή, έχοντας νωπή τη λαϊκή εντολή, καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους.
Στη συνέχεια ανέπτυξε στο Κοινοβούλιο τις διατάξεις εκείνες που χρήζουν αναθεώρησης, όπως το άρθρο 62, για το ακαταδίωκτο των Βουλευτών και το άρθρο 86 για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης, η κατάχρηση των οποίων επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα συχνά να εκφεύγουν του οφειλόμενου ελέγχου και να λειτουργούν ασύδοτα, κρυπτόμενοι πίσω από την ασυλία. «Οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να παραδεχθούμε ότι η Βουλή έχει δημιουργήσει κατά καιρούς εντυπώσεις ατιμωρησίας», ανέφερε ο βουλευτής.
Όσον αφορά το άρθρο 3 για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους υποστήριξε ότι η υπάρχουσα μορφή του άρθρου 3 έχει πετύχει ιστορικά μια σημαντική ισορροπία, η οποία είναι σύμφωνη με την ιστορική πορεία και τις παραδόσεις της χώρας μας όπως έχουν διαμορφωθεί στους αιώνες και ουδόλως έχει βλάψει την ανεξιθρησκεία. Δεν υφίστανται στη χώρα μας ουσιαστικά ζητήματα διακρίσεων βάσει θρησκευτικού προσανατολισμού, ιδίως αναφορικά με τη στάση του κράτους απέναντι στα οργανωμένα δόγματα, τους εκπροσώπους και τους πιστούς τους. Ως εκ τούτου κρίνω ότι η διάταξη πρέπει να παραμείνει ως έχει γιατί είναι απόλυτα επιτυχημένη. Εξάλλου, το άρθρο 13Σ καθιερώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και ανεμπόδιστη.
Για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, (αρθρ. 16 του Συντάγματος) υποστήριξε ότι χρήζει άμεσης αναθεώρησης, προκειμένου να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις που κράτησαν το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης καθηλωμένο λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.
Για την αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από το ζήτημα της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας (άρθ. 32 του Συντάγματος) ο κ. Αθανασίου ανέφερε στην Ολομέλεια «η Νέα Δημοκρατία έχει νιώσει στο πέτσι της δύο φορές τις στρεβλώσεις που προκαλεί η υφιστάμενη διατύπωση του άρθρου 32, και δυστυχώς το ίδιο και η χώρα. Σκεφτείτε μόνο που θα βρισκόμασταν χωρίς τη διάλυση της Βουλής στα τέλη του 2014 που έφεραν το εφιάλτη της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης. Το ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την τροποποίηση του άρθρου αυτού, ασχέτως αν διαφωνούμε αναφορικά με την διατύπωση που οφείλουμε να υιοθετήσουμε, αποτελεί αναγνώριση της οπορτουνιστικής στάσης της τότε που προκάλεσε την αντιθεσμική πτώση μιας πετυχημένης Κυβέρνησης».
Θεσμική παράληψη της πολιτείας, χαρακτήρισε το γεγονός ότι εν έτει 2019 δεν έχουμε δώσει τη δυνατότητα ψήφου στους απόδημους Έλληνες, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει σχετική πρόταση η οποία ακόμα δεν εισήχθη στο Κοινοβούλιο.
«Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε πως το Σύνταγμα της χώρας χρειάζεται μια τολμηρή αναθεώρηση. Η παράταξή μας στην επόμενη Βουλή θα πράξει αυτό που είναι προς το συμφέρον του λαού και της κοινωνίας», τόνισε ο βουλευτής κλείνοντας την ομιλία του.