Skip to main content
|

Ο Δήμος Λέσβου στις εκδηλώσεις της 8ης Νοεμβρίου

Ο Δήμος Λέσβου στις εκδηλώσεις της 8ης Νοεμβρίου
Ο Δήμος Λέσβου στις εκδηλώσεις της 8ης Νοεμβρίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του Δήμου Λέσβου με τίτλο: «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ», που έγραψε ο συμπατριώτης μας λογοτέχνης, Δημήτρης Νικορέτζος.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Γιάννης Χατζηβασιλείου, Φιλόλογος, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, Φιλόλογος και Περικλής Μαυρογιάννης, Πρόεδρος του Φ.Ο.Μ. «Ο Θεόφιλος» και ο ίδιος ο συγγραφέας με συντονιστή τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκράτης Μυτιλήνης», Δημήτρη Κίνδερλη.
Ο Δήμαρχος Λέσβου στο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στην εγκυρότητα και καταξίωση του πολυγραφότατου συγγραφέα, καθώς και όλων των ομιλητών – παρουσιαστών, στάθηκε ιδιαιτέρως στη συμβολική – επετειακή σημασία της έκδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του νησιού και αναδεικνύει τις στενές σχέσεις του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου με το νησί μας, επί των ημερών του οποίου πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση της Λέσβου.


Αναλυτικότερα, ο πρόλογος του Δημάρχου στην έκδοση, έχει ως εξής:  
 «Ο διαπρεπής ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της λογοτεχνίας, ομότιμος καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπατριώτης μας κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΡΕΤΖΟΣ, αξιωθείς – δικαιότατα – πολλών τιμητικών διακρίσεων για την πολυτάλαντη πνευματική του δημιουργία, προσθέτει, με το παρόν έργο του «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ», ένα «ιστορικό χρονικό πολύτιμο», όπως ο ίδιος το αξιολογεί, - και πράγματι είναι – «απ’ το οποίο απορρέουν πνευματικά διδάγματα», τα οποία, «άξιζε να κατατεθούν στα υστερόγραφα της Λεσβιακής συλλογικής Μνήμης, ως παρακαταθήκες της πολιτισμικής ιστορίας του τόπου αλλά και ως υποθήκες για τις επερχόμενες γενεές», όπως ο ίδιος, ευστόχως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του τούτου.
Συμπίπτει δε η έκδοσή του, με τον φετινό εορτασμό των Ελευθερίων της Εκατονταετίας της απελευθέρωσης του Νησιού μας από τον μακραίωνα Τουρκικό ζυγό και της ενσωμάτωσης του στον Εθνικό Κορμό, στις 8 Νοεμβρίου 1912, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, δημιουργός της οποίας ήταν ο Εθνάρχης Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, με την διορατική διπλωματική δραστηριότητα του και την οργανωτική προετοιμασία του Κράτους και τη σθεναρή ευφυή πολιτική καθοδήγηση της όλης εξόρμησης αφενός. Και με την εμπνευσμένη ανύψωση του φρονήματος  του Λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων, με πίστη στις ηθικές και πατριωτικές δυνάμεις του Έθνους, αφετέρου, για την ολοκλήρωση των στόχων της Επανάστασης του 1821 – και των μετ΄ αυτήν αγώνων – δηλαδή την απελευθέρωση όλων των Ελληνικών εδαφών και των υπόδουλων συμπατριωτών μας και την συμπερίληψη τους σ’ ένα ενιαίο Κράτος, την πραγματοποίηση μ’ άλλα λόγια της αποκληθείσης «Μεγάλης Ιδέας», στόχος ρεαλιστικός και εφικτός με τις τότε κρατούσες διεθνείς συνθήκες. Και σ’ ότι αφορά την Λέσβο και τα λοιπά νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με τον κατά θάλασσα αγώνα, ηγουμένου του Ηρωικού Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη του Εθνικού μας στόλου, επί της ναυαρχίδος, του θρυλικού θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», ο οποίος, με τις ναυμαχίες της Λήμνου και της Έλλης, και την λοιπή δράση του εναντίον του Τουρκικού στόλου, συνεισέφερε τα μέγιστα στην νικηφόρα προέλαση του Στρατού μας στην Μακεδονία.    


Οι δημοκρατικές και προοδευτικές παραδόσεις του νησιού μας, όπως γνωρίζουμε απ’ την Ιστορία, εκείνη την αφετηρία έχουν: Τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Εξ ου και η αληθινή λατρεία του απ’ τους παππούδες μας, τους παλιούς Μυτιληνιούς, και γενικότερα όλους τους νησιώτες του Βορειο - Ανατολικού Αιγαίου που απελευθερώθηκαν τότε – και όχι μόνο βεβαίως αυτούς -. Εξ ου και η εποποιία της στρατηγικής σημασίας μάχης του Σκρά ντι Λέγκεν, στην περιοχή του Κιλκίς, μερικά χρόνια αργότερα, για να περιορισθώ σ΄ αυτό μόνο το εκπληκτικής ορμής και ανδρείας γεγονός, στις 17 Μαΐου του 1918, του Συντάγματος της Μυτιλήνης, της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, του Στρατού της Κυβέρνησης της «Εθνικής Αμύνης», υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Των εθελοντών δηλαδή δημοκρατικών – Βενιζελικών στρατιωτών, «των παιδιών της Αμύνης», αυτής της πολυαίμακτης και νικηφόρας μάχης «των παιδιών της Αμύνης», που συνέτριψε τους Βουλγαρο – Γερμανούς, στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε τον δρόμο για την παράδοση της Βουλγαρίας και την κατάρρευση των «Κεντρικών Δυνάμεων» και της συμμάχου τους Τουρκίας, συγκατέλεξε την Ελλάδα μεταξύ των νικητριών Δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον της Τουρκίας και των συμμάχων της Γερμανίας, Αυστρουγγαρίας κλπ. προς την οποία παραχωρήθηκε η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης, κατά τα γνωστά. Όλα αυτά οφείλονται λοιπόν στην χαρισματική, ογκολιθική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ενέπνευσε και καθοδήγησε Λαό και Στρατό και επέτυχε νικηφόρες συμμαχίες πολιτικο – στρατιωτικές με τον διεθνή παράγοντα. Γι αυτό και τα νησιά μας του Βορειοανατολικού Αιγαίου τίμησαν τους δυο μεγάλους αυτούς άνδρες – Ελευθερωτές, με αδριάντες και ονοματοδοσίες κεντρικών οδών, ανθ’ ων έπραξαν.
Δεν είναι μόνο η επίπονη ερευνητική προσπάθεια του συγγραφέως και η εγκυρότητα της που διακρίνει και το παρόν πόνημα, όπως άλλωστε το σύνολο της πνευματικής του δημιουργίας. Εκείνο που το κάνει να πρωτοπορεί, είναι ότι, είχε την αγαθή τύχη να μελετήσει, ο κ. Νικορέτζος τα «σπουδαία ιστορικά έγγραφα, καρτ – ποστάλ και φωτογραφίες του Ελευθερίου Βενιζέλου», που έθεσε στην διάθεσή του ο συμπατριώτης μας Κωστής Ιωάννου, ανεψιός του Οδυσσέα Ελύτη και εγγονός του Θρασύβουλου Αλεπουδέλλη, «ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως», με την οποία οικογένεια Αλεπουδέλλη συνεδέετο στενότατα ο εμπνευσμένος Μέγας Κρητικός Πολιτικός, και τα οποία αναφέρονται στις τέσσερις επισκέψεις του στην Λέσβο, ντοκουμέντα «της φυσιογνωμίας της ιστορικής και ηρωικής εκείνης περιόδου», όπως ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζει στον πρόλογο του παρόντος βιβλίου του, «που ενδιαφέρουν πολυτρόπως, όχι μόνο σε τοπικό ιστορικό επίπεδο, αλλά και Πανελλήνιο», όπως πράγματι είναι».  


Και από την άποψη αυτή, καινοτομεί το παρόν έργο, όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες του, τελικοί κριτές πάντοτε της αξίας των πνευματικών δημιουργημάτων.  
Θεωρώ υποχρέωση μου δε, να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Νικορέτζο για την μεγάλη αυτή προσφορά του στον τόπο μας, με το νέο τούτο πόνημα του, καθώς και για την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του, copyright, στην Δημοτική Αρχή Λέσβου και στο Νομικό Πρόσωπο «Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού» του Δήμου μας, της πρώτης πανηγυρικής – επετειακής έκδοσης του, στην οποία, με υπερηφάνεια προβαίνουμε.
Στις διανυόμενες δε καταστάσεις μιας άκρως επικίνδυνης, γενικής, πολυειδούς κρίσης και τρομερής σύγχυσης και αβεβαιότητας, η οποία μας περιδινεί, ως Λαό, Κοινωνία, Κράτος, Έθνος, το παρόν πνευματικό έργο συμβάλλει μεγάλως στην εμπέδωση της Εθνικής μας Αυτογνωσίας και στην εδραίωση της πίστης μας στις αστείρευτες δυνάμεις του Λαού και του Έθνους μας, κρίση στην οποία έχουμε βυθιστεί – «της Ελληνικής Τραγωδίας» - όπως χαρακτηρίστηκε η βιούμενη τέτοια κατάσταση μας, - και ξέρουμε πλέον τι έφταιξε γι αυτό - ώστε να αναδομήσουμε με μια νέα επίπονη προσπάθεια, την αποσαρθρωμένη Κοινωνική Συνοχή μας, να ανακτήσουμε την Εθνική μας Αυτοπεποίθηση και Περηφάνια, να σταθεροποιήσουμε το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα, δίνοντας ουσιαστικότερο περιεχόμενο στις θεμελιώδεις αξίες του, την Ισότητα, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ελευθερία, την Λαϊκή υπεύθυνη Συμμετοχή στα κοινά.
Συγχαρητήρια τέλος, αξίζουν και στην «ΑΙΟΛΙΔΑ», για την άκρως επιμελημένη έκδοση και του παρόντος βιβλίου, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, στην επαγγελματική τυποεκδοτική δραστηριότητα της».
Ακολούθησε η θαυμάσια συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Πριν από τη συναυλία, ο Δήμαρχος Λέσβου χαιρέτισε και ευχαρίστησε τόσο τα μέλη της μπάντας, όσο και τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν Π.Ν., για την άκρως τιμητική παρουσία τους στο νησί και τη συμμετοχή στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Δημάρχου και του Αρχηγού Στόλου. Ο κ. Βουνάτσος τίμησε τον Αρχηγό Στόλου με το ειδικό επετειακό μετάλλιο του Δήμου και ο Αρχηγός Στόλου, το Δήμαρχο Λέσβου με ένα πίνακα του Ναυάρχου, Παύλου Κουντουριώτη.


Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε συναυλία του διακεκριμένου Λέσβιου μουσικοσυνθέτη Παράσχου Μανιάτη και του ερμηνευτή και μουσικού Λάκη Χαλκιά, μετά το τέλος της οποίας ο Δήμαρχος τους ευχαρίστησε για την ευγενική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου να πλαισιώσουν τις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Λέσβου και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις