Skip to main content
|

Νέα τιμολόγια από τη ΔΕΥΑΛ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Οι περιπτώσεις του Μανταμάδου και της Θερμής θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση με διαφορετική πρόταση

Εντάσεις και τοποθετήσεις επί τοποθετήσεων, χωρίς καμία πρωτοτυπία, συνέθεσαν για άλλη μια φορά το σκηνικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος της διαμόρφωσης των τελών ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Μανταμάδου, Ευεργέτουλα, Μήθυμνας και Λουτρόπολης Θερμής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και πάλι τον περασμένο Αύγουστο, όμως λόγω των ισορροπιών που επικρατούν στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ληφθεί αρνητική απόφαση. Έτσι, ενώ η επέκταση της ΔΕΥΑΛ στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες έχει γίνει με ΦΕΚ εδώ και αρκετούς μήνες, η εταιρεία δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους καταναλωτές, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εκδώσει λογαριασμούς.


Η συζήτηση όπως είναι φυσικό, περιστράφη γύρω από την πολιτική που ασκεί η Δημοτική Αρχή στο θέμα των εισπράξεων και αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση ότι στις περισσότερες Δημοτικές Ενότητες οι πολίτες δεν πληρώνουν για την κατανάλωση νερού, επειδή δεν έχει προχωρήσει το σύστημα των καταγραφής των υδρομέτρων.


Εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Σωτήρης Μαρινάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε, ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους η τιμολόγηση του νερού στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, αφού μετά την επέκταση που έγινε, η εταιρεία προσπαθεί να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά της και στις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατοίκους των περιοχών αυτών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα. Με την έκδοση και είσπραξη των λογαριασμών, αναμένεται η βιωσιμότητα και η ανταποδοτικότητα της ΔΕΥΑ. Επισήμανε δε, ότι όλες οι ζημιές και τα προβλήματα ύδρευσης στις συγκεκριμένες Δ. Ενότητες επιδιορθώνονται με έξοδα της εταιρείας, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ούτε ευρώ από τους λογαριασμούς. Παράλληλα, ο Σ. Μαρινάτος αναφέρθηκε στο συμμάζεμα των οικονομικών της ΔΕΥΑΛ που έγινε την τελευταία τριετία, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν αποσταλούν στοιχεία στο Υπουργείο, η ΔΕΥΑΛ δεν θα είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αφού δεν εμφανίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


«Πρέπει να σταθούμε στην ανταποδοτικότητα της ΔΕΥΑ, αφού βάσει του Καλλικράτη, αν οι ισολογισμοί των δημοτικών επιχειρήσεων είναι παθητικοί για τρία χρόνια, οι εταιρείες προχωρούν σε κλείσιμο. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη, γιατί ενώ έχουμε καταβάλει προσπάθεια να εισπράξουμε και να εκδώσουμε λογαριασμούς για τις 4 Δημοτικές Ενότητες που επεκταθήκαμε, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό. Βάσει της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν μπορούμε να εκδώσουμε νέα τιμολόγια αν δεν υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αν η νέα τιμολογιακή πολιτική δεν συμβάλλει στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού».


Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος Δημιουργική Πορεία» Π. Πατερέλλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση που γίνεται περί επιβάρυνσης της ΔΕΥΑΛ μετά την επέκτασή της, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ο ίδιος και η παράταξή του είχαν ισχυριστεί από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζοντας ότι με την επέκταση, η ΔΕΥΑΛ θα βουλιάξει.


«Το θέμα της διαχείρισης του νερού χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση και πολιτική», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Παλαιολόγος. Τόνισε ότι δεν μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε να επιβάλλουμε αυξήσεις στους δημότες του νησιού μας.


Έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή, άσκησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης. «Υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια δεν εισπράττονται τέλη ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες, τη στιγμή που οι δήμαρχοι στο παρελθόν βεβαίωναν και εισέπρατταν κανονικά το νερό που κατανάλωναν οι πολίτες».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ
Η ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης αποδείχθηκε δαιδαλώδης και πολυσύνθετη, αφού έπρεπε να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές ψηφοφορίες, όχι μόνο για την κάθε Δημοτική Ενότητα, αλλά και για το κάθε τοπικό διαμέρισμα, καθώς οι τιμές διέφεραν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν.
Η μόνη Δημοτική Ενότητα που ψηφίστηκε ως ενιαίο σύνολο, αφού οι τιμές είναι ίδιες για όλα τα χωριά, είναι η Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα. Στην ψηφοφορία για τον Ευεργέτουλα, η πρόταση της ΔΕΥΑΛ πέρασε οριακά κατά πλειοψηφία.
Ακολούθησαν αντίστοιχες ψηφοφορίες για τη Θερμή, την Πηγή, την Κώμη, τα Μιστεγνά και τις Ν. Κυδωνίες. Στην περίπτωση της Θερμής, καταψηφίστηκε η πρόταση της ΔΕΥΑΛ, ενώ εγκρίθηκε στις περιπτώσεις των υπόλοιπων χωριών.
Στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τιμολόγιο για όλα τα χωριά πλην του Μανταμάδου. Στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τιμολογιακή πολιτική για τα χωριά, ενώ για τη Μήθυμνα εγκρίθηκε ομόφωνα, αφού προέβλεπε μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Για τις περιοχές που δεν υπήρξε συμφωνία (Μανταμάδος Θερμή), αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση, με διαφοροποιημένη πρόταση στο πρότυπο της Μήθυμνας, που έτυχε ευρείας αποδοχής.

ΠΙΝΑΚΕΣ
Ακολουθούν πίνακες με το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ στις περιοχές που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο:

Δ.Κ. Πηγής Κώμης Μιστεγνών - Ν. Κυδωνιών
Η κλίμακα από το Νο 1 έως το Νο 4 έχει ως εξής (για την υπόλοιπη κλίμακα ως ισχύει σήμερα)
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 15%
ΚΥΒΙΚΑ    
1    0-15    0,00
2    16-40    0,45
3    41-60    0,50
4    61-100    0,55
Δ.Ε. Ευεργέτουλα
Χρέωση ανά τρίμηνο
Πάγιο 8,00 ευρώ/τρίμηνο με 15 κ.μ. δωρεάν
ΚΥΒΙΚΑ    
1    0-15    0
2    16-40    0,45
3    41-60    0,50
4    61-100    0,55
5    101-120    1,00
6    121-150    1,20
7    151-180    1,40
8    181- 1,50


ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 22% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Δ.Κ. Κλειούς - Πελόπης
Η κλίμακα από το Νο 1 έως το Νο 4 έχει ως εξής (για τις υπόλοιπες κλίμακες ως ισχύουν σήμερα)
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 15% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
ΚΥΒΙΚΑ    
1    0-15    0
2    16-40    0,45
3    41-60    0,50
4    61-100    0,55

Δ.Ε. Μήθυμνας
(εκτός Δημοτικών Κοινοτήτων Λεπετύμνου - Αργένου)
Χρέωση ανά τρίμηνο
ΠΑΓΙΟ 8,00 ευρώ/τρίμηνο με 15 Κ.Μ. ΔΩΡΕΑΝ
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 30% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
ΚΥΒΙΚΑ    
1    0-15    0
2    16-40    0,55
3    41-60    0,60
4    61-100    0,65
5    101-120    1,00
6    121-150    1,20
7    151-180    1,40
8    181- 1,50

Δ.Κ. Αργένου - Λεπετύμνου
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 15% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
ΚΥΒΙΚΑ    
1    0-15    0
2    16-40    0,45
3    41-60    0,50
4    61-100    0,55



Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ


 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις