Πολιτική

05/06/2015 - 13:07

Να βγούμε στο δρόμο για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.... φθάνουν οι δηλώσεις πολιτικών της Λέσβου

Κ

αι σήμερα λάβαμε δελτία τύπου και δηλώσεις για το ΦΠΑ. Οι  πολιτικοί του τόπου μας πιστεύουν ότι με τις δηλώσεις, τις επιστολές  και  τα ψηφίσματα θα τους ακούσει η Κυβέρνηση και η Ε.Ε. Κλασικός λεσβιακός ύπνος..... Αντίθετα στη Ρόδο (που έχουν και τη βαριά βιομηχανίου του τουρισμού  και σίγουρα είναι καλύτερα από εμάς) οι πολίτες και οι πολιτικοί βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Εμείς εδώ απλά διαβάζουμε ανακοινώσεις.

Ορίστε λοιπόν πάρτε" επαναστατικές" δηλώσεις:

 

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

Τα νησιά μας δεν μπορούν ν’ αντέξουν άλλα υφεσιακά μέτρα.

Λέμε όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Η Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνεδρίασή της εκτίμησε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που φαίνεται να εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών, το μήνυμα των εκλογών της 25ης Γενάρη είναι όσο ποτέ καίριο. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά τελεσίγραφα εκ μέρους των δανειστών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιστροφή στην εποχή των μνημονίων.

Οι "κόκκινες γραμμές", όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις δύο ομόφωνες αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες και η υπεράσπισή τους μονόδρομος.

Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας η πληρωμή μισθών και συντάξεων, οι ανάγκες στην υγεία και την παιδεία είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας έναντι των δόσεων των δανείων, καθώς οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από το χρέος.

Με αυτό το σκεπτικό εμμένουμε ως αναγκαία για την επιβίωση των νησιών μας στην παραμονή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου και σ’ αυτή τη λογική εντάσσονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή μας Γιάννη Ζερδελή. Εμμένουμε στην ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Εμμένουμε στην ανάγκη η νησιωτικότητα, όπως αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο άρθρο 30 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, αλλά και από την Ελληνική Πολιτεία μέσω του άρθρου 101 του Συντάγματος, να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα με αναπτυξιακά μέτρα, με στήριξη των μεταφορών προσώπων και αγαθών, με ενίσχυση των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικής οικονομίας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ο ρόλος του κόμματος και του λαϊκού παράγοντα παραμένει κομβικός. Καλούμε το λεσβιακό λαό να κινητοποιηθεί ώστε οι όποιοι εκβιασμοί των δανειστών να πέσουν στο κενό. Απέναντι στα τελεσίγραφα να απαντήσουμε με αγώνα!

 

 

Επιστολή Δημάρχου στο Γιάννη Βαρουφάκη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το θέμα της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου θα ήθελα να σας εκφράσω την εντονότατη ανησυχία μου αναφορικά με την προοπτική της κυβέρνησης να καταργήσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Θεωρώ πως το να σας εκθέσω για ακόμα μια φορά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, θα είναι άσκοπο και εν μέρει τετριμμένο, καθώς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ποια είναι αυτά. Πιστεύω ότι, τη στιγμή που πολλά νησιά του Β. Αιγαίου αντιμετωπίζουν με δική τους οικονομική επιβάρυνση ένα τεράστιο κύμα εισβολής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, μια ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα στο ηθικό τους.

 Θεωρώ μάλιστα ότι το παραπάνω, αποτελεί ένα σημαντικό επιχείρημα έναντι στους θεσμούς, οι οποίοι ενδεχομένως επιμένουν στην κατάργηση αυτού του μέτρου.

Μιλώντας λοιπόν εξ ονόματος όλων των Δήμων του Βορείου Αιγαίου, θα ήθελα να σας εκφράσω για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας σε ένα μέτρο που ίσως αποτελέσει τη χαριστική βολή για τα νησιά μας. Παρακαλώ λοιπόν θερμά για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί ως έχει, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Με εκτίμηση,

Πρόεδρος Π.Ε.Δ Β. Αιγαίου

 

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

 

Η ανακοίνωση της Χριστιάνας Καλογήρου μετά τη χθεσινή συνάντηση με το Γ. Βαρουφάκη

 

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος περιορίστηκε στην έκδοση αφίσας....

------------------

 

Δείτε τι έγινε στη Ρόδο πριν μερικές μέρες για το θέμα του ΦΠΑ  (απ' όπου και η φωτογραφία του άρθρου)

Μοιράσου το άρθρο!