Ν. Μηταράκης: Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενσωματωθούν και να προσφέρουν.
Τρία νέα παιδιά, από το Αφγανιστάν, τη Γουινέα και το Καμερούν, υποδέχτηκε σήμερα στο υπουργείο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, να τα συγχαρεί για τις υποτροφίες που έλαβαν και να τους επιδώσει τις αποφάσεις ασύλου, ως δικαιούχοι πια διεθνούς προστασίας, δηλαδή ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Οι τρεις νέοι, οι οποίοι φιλοξενούνται στους ξενώνες της ανθρωπιστικής οργάνωσης "The Home Project" έφθασαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι. Αξιοποίησαν τις δυνατότητες που τους δόθηκαν και σήμερα ο Σ., 17 χρονών, έγινε δεκτός στην ακαδημία μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο Τ., 18 χρονών, θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του στην Ελλάδα, ενώ ο Α., 19 χρονών, θα εγγραφεί σε πανεπιστήμιο στη Γαλλία, όλοι με υποτροφίες.
"Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική κοινωνία, να ενσωματωθούν και να προσφέρουν. Για αυτό επιλέχθηκε και η δημόσια επίδοση των δελτίων τους, για να υπογραμμίσουμε, ότι στηρίζουμε πρωτοβουλίες, όπως του "The Home Project"", ανέφερε ο κ. Μηταράκης κατά τη συνάντηση. Απευθυνόμενος στους τρεις νέους, είπε, πως "είναι σημαντικό για μας να σας βοηθήσουμε, αλλά και για σας να ανοίξετε τα δικά σας φτερά".
Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 3.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η χώρα συνεργάζεται με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να μεταφερθούν τα παιδιά. Ήδη τους τελευταίους μήνες αρκετοί ασυνόδευτοι μετέβησαν στο Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ στόχος είναι πάνω από 1.500 παιδιά να έχουν μεταφερθεί μέσα στο 2020.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις ασύλου. Η έκδοση των αποφάσεων έχει αυξηθεί κατά 88%, 46.000 αποφάσεις εκδόθηκαν το Α' εξάμηνο του 2020 και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα έχουν κλείσει, εξήγησε ο κ. Μηταράκης.
Να βασιστούν στην εκπαίδευση, η οποία ανοίγει όλες τις πόρτες, να μη σκύβουν το κεφάλι και να μάθουν τον πολιτισμό της χώρας που φιλοξενούνται, προέτρεψε ο 19χρονος Α. τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα.
Τα παραπάνω αγόρια είναι τρία από τα 220 ασυνόδευτα παιδιά, που φροντίζει το "The Home Project" σε έντεκα ξενώνες στην Αθήνα. Όπως περιέγραψε η Σοφία Κουβελάκη, γενική διευθύντρια του "The Home Project", μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, προσφέρεται προστασία, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη σε ασυνόδευτους ανήλικους μέσα από εξατομικευμένη προσέγγιση, με τελικό στόχο την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση. Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι περισσότερα από 2.000 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν ακόμα χωρίς στέγη.